Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.03.24
1578 0 Печатать

Порядок нарахування пені за непрацевлаштування осіб з інвалідністю буде оновлено

На сайті Мінсоцполітики оприлюднено проект наказу Міністерства „Про внесення змін до наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 15 травня 2007 року № 223”.

Метою прийняття акта є приведення наказу Мінсоцполітики від 15.05.2007 р. № 223 у відповідність до Закону України від 21.03.1991 р. № 875-XII ,,Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” (далі – Закон № 875) та постанови КМУ від 02.06.2023 р. № 553 „Деякі питання організації працевлаштування осіб з інвалідністю” (далі – Постанова № 553).

Нагадаємо, Законом України від 18.10.2022 р. № 2682-IX внесено зміни до Закону № 875 та запроваджено оновлений механізм нарахування адміністративно-господарських санкцій, що передбачає автоматизований режим з використанням даних Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та Централізованого банку даних з проблем інвалідності визначення підприємств, установ та організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, які не забезпечили виконання у попередньому році нормативу робочих місць.

Згідно з пунктом 2 Постанови № 553 внесено зміни, зокрема, до постанови КМУ від 31.01.2007 р. № 70 „Деякі питання реалізації норм Законів України „Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, спрямовані на врегулювання питань організації працевлаштування осіб з інвалідністю.

Відповідно до пункту 3 Постанови № 553 визнано такими, що втратили чинність, зокрема, Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затверджені постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70 „Деякі питання реалізації норм Законів України „Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” та „Про зайнятість населення”.

У зв’язку з цим виникла необхідність привести Наказ № 223 у відповідність до положень Закону № 875, Закону № 2682 та Постанови № 553.

Проектом наказу пропонується:

♦ внести зміни до Наказу № 223 в частині приведення його термінології у відповідність до законодавства;

♦ визначити, що документами для підтвердження невиконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю є Розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування, та  /  або рішення суду, та  /  або акт складений за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання вимог законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праці, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснення державного гірничого нагляду;

♦ поширити дію Наказу № 223 на філії, представництва, інші відокремлені підрозділи підприємств, установ та організацій (у тому числі міжнародних), утворених відповідно до законодавства України, які мають окремий баланс і самостійно здійснюють розрахунки із застрахованими особами, оскільки вони вважаються окремими роботодавцями відповідно до положень Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, а також на них поширюється дія норм статей 19 та 20 Закону № 875.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям