Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.03.24
1215 2 Печатать

2 важливі новини для пенсіонерів та кандидатів на пенсію за віком

Сайт Бухгалтер 911 звертає увагу на новини для пенсіонерів за віком і тих, хто збирається вийти на пенсію у 2024 році.

Почнемо з того, що розберемось, хто саме претендує на призначення пенсії за віком у поточному 2024 році. До закінчення 24 року вам виповниться 60? Тоді звернутись по пенсію за віком ви можете за умови, що на 60-й день народження маєте страховий стаж не менше 31 року. Якщо на цю дату ваш страховий стаж менше – чекайте поки вам виповниться хоча б 63.

Тобто як мінімум 2027 року, коли на 63-й день народження будете рахувати відповідний страховий стаж. Проте якщо він до того не досягне хоча б 21 року, за можливості працюйте над цим зараз. Є варіант «докупити» страховий стаж. Як саме це зробити можна прочитати у статті за посиланням.

Вам не було призначено пенсію за віком в 60 років у попередні роки через недостатній страховий стаж. Тобто ви змушені були чекати поки виповниться 63. І от нарешті до закінчення 2024 року вам таки виповниться 63 роки. Тоді звернутись по пенсію за віком ви вправі за умови, що на 63-й день народження маєте страховий стаж не менше 21 року.

Якщо страхового стажу не вистачає, чекайте поки виповниться хоча б 65. Тобто як мінімум 2026 року, коли на 65 день народження будете рахувати відповідний страховий стаж. Але якщо вже зараз розумієте, що він того року не досягне хоча б 15 років, то за можливості працюйте над цим.

Нагадаю про варіант «докупити» страховий стаж. Вам не було призначено пенсію за віком у 60 чи 63 роки в попередні роки за причиною недостатнього страхового стажу. Тобто ви чекали поки виповниться 65, і от цей час настав. До закінчення 2024 року вам таки виповниться 65 років. Тоді звернутись по пенсію за віком можна за умови, що на 65-й день народження маєте страховий стаж хоча б 15 років.

Якщо стажу не вистачає, ви маєте право звернутись до органів соцзахисту за призначенням соціальної допомоги замість пенсії за віком.

Важлива порада. За наближення відповідного дедлайну намагайтесь з’ясувати свій фактичний страховий стаж. Це можна зробити, особисто відвідавши сервісний центр пенсійного фонду або через Портал електронних послуг ПФУ portal.pfu.gov.ua/ .

З 1 березня 2024 року пенсії проіндексували відповідно до минулорічного рівня інфляції. Тобто вони зросли в діапазоні від 100 до 1,5 тис грн. Окрім цього також проводять перерахунок пенсій надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня 2024 року.

Оскільки це показних зріс, то збільшаться і розміри мінімальної пенсії за віком та доплати за понаднормовий стаж (НЕПРАЦЮЮЧИМ пенсіонерам), надбавок та підвищень, мінімальних пенсійних виплат, максимальної пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму.

А з 1 квітня 2024 року відбудеться автоматичний перерахунок пенсій ПРАЦЮЮЧИХ пенсіонерів, які набули наступні 24 місяці страхового стажу. Тож не забувайте інформувати ПФУ про свій статус працюючого пенсіонера!

Комментарии
  • Очень злой бух
29.03.24 15:11

я стесняюсь спросить, я одна считаю, докупку стажа, мягко говоря, нерациональным решением?

Ответить
  • Оксана
29.03.24 15:51

Смортя сколько докупать:если пару месяцев,то рационально

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям