Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.04.24
543 0 Печатать

Як обчислюється рентна плата за спеціальне використання води для потреб водного транспорту (в тому числі у разі оренди водного транспорту)?

Відповідно до п. 255.1 ПКУ  платниками рентної плати за спеціальне використання води (далі – рентна плата) є суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду, зокрема для потреб водного транспорту.

Згідно із п.п. 255.4.13 ПКУ рентна плата для потреб водного транспорту не справляється, зокрема:

з морського водного транспорту, який використовує річковий водний шлях виключно для заходження з моря у морський порт, розташований у пониззі річки, без використання спеціальних заходів забезпечення судноплавства (попуски води з водосховищ та шлюзування);

під час експлуатації водних шляхів стоянковими (нафтоперекачувальні станції, плавнафтобази, дебаркадери, доки плавучі, судна з механічним обладнанням та інші стоянкові судна) і службово-допоміжними суднами та експлуатації водних шляхів річки Дунаю.

Об’єктом оподаткування рентною платою без її вилучення з водних об’єктів для потреб водного транспорту є час використання поверхневих вод вантажним самохідним і несамохідним флотом, що експлуатується (залежно від тоннажності), та пасажирським флотом, що експлуатується (залежно від кількості місць) (п.п. 255.3.1 ПКУ).

Водокористувачі самостійно обчислюють рентну плату для потреб водного транспорту, починаючи з першого півріччя поточного року, у якому було здійснено таке використання (п.п. 255.11.1 ПКУ).

За умови експлуатації водних шляхів вантажними самохідними і несамохідними суднами рентна плата для потреб водного транспорту обчислюється виходячи з фактичних даних обліку тоннаж-доби та ставки рентної плати, а пасажирськими суднами – виходячи з місця-доби та ставки рентної плати (п.п. 255.11.6 ПКУ).

Ставки рентної плати для потреб водного транспорту з усіх річок, крім Дунаю встановлюються у розмірах, визначених п.п. 255.5.4 ПКУ.

Платниками рентної плати за спеціальне використання води є, зокрема, суб’єкти господарювання незалежно від форми власності, які використовують воду для потреб водного транспорту (п. 255.1 ст. 255 Кодексу).

Українські морські судна і судна внутрішнього плавання підлягають реєстрації у Державному судновому реєстрі України. Судна, що не підлягають реєстрації у Державному судновому реєстрі України, реєструються у Судновій книзі України відповідно до Закону України «Про внутрішній водний транспорт» особисто судновласником або уповноваженою ним особою (ст.26 Кодексу торговельного судноплавства України).

Оскільки судновласником є суб’єкт господарювання або фізична особа, яка експлуатує судно від свого імені незалежно від того, чи є вона власником судна, чи використовує його на інших законних підставах (п. 73 ст. 1 Закону України «Про внутрішній водний транспорт»), а  платником рентної плати спеціальне використання води є суб’єкти господарювання незалежно від форми власності, які використовують воду для потреб водного транспорту, то у разі передачі судна в оренду платником рентної плати спеціальне використання води є особа, зазначена у Судновій книзі України.

По материалам ГУ ДПС у Вінницькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям