Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.04.24
842 0 Печатать

Що планується зробити для підтримки малого бізнесу в Україні

Представники бізнес-асоціацій, члени Української Ради Бізнесу, взяли участь в обговоренні проєкту Стратегії відновлення малого та середнього підприємництва до 2027 року. Документ був презентований під час онлайн-зустрічі, організованої Міністерством економіки.

План дій містить розділи з аналізом поточного стану малого та середнього підприємництва, стратегічними цілями та пріоритетними завданнями для їх досягнення, очікуваними результатами. Також Стратегія адаптована до Принципів Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та Європейського Союзу. 

В довгостроковій перспективі цей алгоритм передбачає зростання та цифрову трансформацію малих та середніх підприємств, інтеграцію МСП у європейський ринок, підвищення конкурентоспроможності та інноваційного потенціалу відповідно до стандартів Європейського Союзу. 

Крім того, ухвалення документа є однією із вимог Європейської комісії (Звіту Європейської комісії щодо України в межах розширення ЄС).

До Стратегії включені пропозиції, які були рекомендовані бізнес асоціаціями, членами УРБ, зокрема:

  • Підтримка перезавантаження БЕБ, ДПС та ДМС;
  • Відзначення ролі кластерів та бізнес-об’єднань та їх підтримка;
  • Концепція «5-7-9» на посиленні МСП;
  • Дерегуляція та зменшення тиску;
  • Нові засоби фінансування;
  • Регіональні стратегії;
  • Залучення людського капіталу;
  • Інклюзивний підхід;
  • Підтримка оцінки та компенсації збитків МСП через війну;
  • Підтримка збереження спрощеної системи оподаткування;
  • Соціальне підприємництво;
  • Банкрутство, другий шанс

“Стратегія розвитку малого і середнього бізнесу викладена на сайті для загальної дискусії, як це і має бути. Проводяться консультації зі стейкхолдерами, враховуються наші зауваження, відкрито ведеться плідне обговорення. Якщо казати про конкретні речі, мене приємно вразило, що колеги не відмовилися від пропозиції підтримати спрощену систему оподаткування. Я розумію, наскільки важко буде це відстоювати у можливих дискусіях з Мінфіном, але вони погодилися підтримати бізнес і важливі суспільні інтереси, які з цим пов’язані. Це викликає повагу. Протистояння цих двох стратегій вкотре демонструє, що державна політика, особливо в Україні, має бути конкурентною. Не як в росії, коли все вирішується десь нагорі й нікого ні про що не питають. В Україні працюють стримування і противаги, і я буду дуже задоволений, якщо в питаннях оподаткування, особливо малого, середнього і мікробізнесів, міністерство економіки стане елементом стримувань і противаг до міністерства фінансів», – наголосив Володимир Дубровський, старший економіст CASE Україна.

«Візійно були прийняті наші пріоритети, вони увійшли до стратегії. Як один із членів об’єднання малого бізнесу, я пропонував більш розлого роз’яснити пункт збереження спрощеної системи оподаткування. Ми також знову озвучили те, що потрібно провести справедливу фіскалізацію, бо вона не відбулася. Пропонуємо це зробити за критерієм відсутності найманої праці. Тобто якщо підприємці не мають найманих працівників, то їх можна буде звільнити від додаткового навантаження», – розповів президент Всеукраїнської професійної асоціації підприємців Борис Емельдеш.

 «Другою тезою є протиставлення Нацстратегії доходів від Міністерства фінансів, яка руйнує малий бізнес, – Стратегії розвитку малого бізнесу від Мінекономіки. Одне міністерство хоче щось будувати, відновити, інше – погіршити умови для ММБ. Потрібно визначитись, що саме ми будемо робити. Також колеги наголошували на необхідності включення до стратегії лібералізації ринкового нагляду і зменшення навантаження на фонд оплати праці. Загалом все пройшло дуже конструктивно. Урядовці пообіцяли, що внесуть запропоновані МСБ зміни, через два тижні оновлений проєкт Стратегії буде опублікований. Ми будемо мати можливість побачити, як вона буде змінюватись, чи будуть враховані наші пропозиції», – додав керівник асоціації. 

Учасники обговорення мали змогу отримати відповіді на свої питання та висловити власну думку та побажання щодо проєкту. Відкритий діалог держави з приватним сектором є необхідним на шляху до економічного відновлення та зростання країни. 

Підсумки обговорення Стратегії прокоментував Михайло Непран, перший віце-президент Торгово-промислової палати України:

“Обговорення стратегії міністерства економіки разом із провідними бізнес-асоціаціями та аналітичними центрами стало яскравим прикладом хорошої співпраці – на відміну від Національної стратегії доходів, яке готувало, але не представило широкому загалу Міністерство фінансів. 

Приємно, що Українська Рада Бізнесу, яка об’єднує найактивніші бізнес-асоціації України, є лідером серед об’єднань бізнесу, взяла участь у всіх обговоеннях і у підсумку – 2/3 поданих УРБ пропозицій – враховані. 

По решті пунктів була плідна дискусія, і я маю надію, що ми їх доопрацюємо, бо лишилися питання, які стосуються робочої сили. А саме: як нам бути в умовах війни і післявоєнної відбудови, маючи обмежений трудовий ресурс? Також лишилися питання для дискусії про взаємовідносини між бізнесом та податковими правоохоронними органами. 

Відбувся якісний продуктивний діалог, який можна брати за зразок посадовцям, як треба забезпечити діалог між владою та бізнесом”. 

По материалам Українська Рада Бізнесу

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям