Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.04.24
753 1 Печатать

Бізнес закликає Верховну Раду здійснити реальне перезавантаження БЕБ

Бізнес асоціації проаналізували оновлений Урядовий законопроект щодо перезавантаження Бюро економічної безпеки (реєстраційний номер № 10439) та зазначають наступне.

Ми вітаємо, що у оновленому Урядовому законопроекті № 10439 було враховано низку пропозицій бізнес спільноти, зокрема щодо:

   • обрання претендентів на посаду керівника Бюро економічної безпеки комісією, з переважним голосом міжнародних експертів;
   • негайної переатестації усіх працівників Бюро економічної безпеки;
   • аудит (незалежна оцінка) через рік після прийняття закону.

Однак, залишились неврахованими важливі пропозиції, які ставлять під загрозу перезавантаження цього важливого органу, зокрема:

   • детально прописані процедури переатестації всіх кадрів, які б містили ключові запобіжники;
   • включення до кадрової, атестаційної комісій представників міжнародних організацій;
   • посилення аналітичної функції Бюро, шляхом надання безоплатного доступу до існуючих державних інформаційних систем;
   • встановлення критеріїв ефективності роботи оновленого Бюро економічної безпеки.

На думку бізнес асоціацій - неврахування вище зазначених пропозицій, щодо механізму переатестації діючих співробітників, посилення аналітичної функції правоохоронного органу, несе значний ризик збереження корупційних кадрів та повторного невдалого запуску роботи Бюро економічної безпеки.

Найбільш критичною з неврахованих пропозицій - є склад конкурсних комісій для переатестації кадрів та механізм проведення переатестацій. На думку бізнесу детальний механізм проведення переатестацій має бути викладений у законопроєкті, у цих комісіях має бути переважний голос міжнародних експертів.

Ці важливі процедури та склад - не можуть формуватись виключно за рішенням нового директора, потрібні запобіжники від можливих помилкових рішень.

Враховуючи викладене вище, та враховуючи що бізнес зацікавлений у швидкій реформі БЕБ як єдиного економічного правоохоронного органу, бізнес асоціації закликають народних депутатів підтримати законопроект № 10439 та врахувати пропозиції бізнесу при доопрацюванні законопроекту про перезвантаження бюро економічної безпеки між першим та другим читанням.

Окрім цього, з метою встановлення запобіжників щодо вчинення незаконного тиску на бізнес з боку правоохоронних органів, одночасно із перезавантаженням Бюро економічної безпеки бізнес вимагає внести зміни до Кримінально процесуального Кодексу України щодо:

   • впровадження стандартів прокурорської діяльності;
   • обмеження повноважень Національної поліції та БЕБ в частині надання доручень оперуповноваженим Служби безпеки України;
   • забезпечення можливості оскарження слідчому судді - будь-яких дій чи бездіяльності, в тому числі рішень слідчого, дізнавача, прокурора, прийняті за будь-якої процесуальної дії;
   • негайного повернення арештованого майна після рішення суду;
   • обрання обґрунтованого рівня застави та запобіжних заходів;
   • заборони вилучення матеріальних цінностей, які не зазначені в ухвалі слідчого судді;
   • покладення на слідчих суддів обов’язку перевірки дотримання органом досудового розслідування вимог підслідності;
   • повернення строків досудового розслідування та процедури їх продовження у фактових кримінальних провадженнях.

Ми наголошуємо, що без наступних кроків по змінам у КПК що роблять БЕБ єдиним правоохоронним органом по економіці та інших фундаментальних змін у КПК, які ми зазначили, ми не можемо вирішити проблему тиску на бізнес.

По материалам Федерація роботодавців України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • +++
12.04.24 11:27

бебе-меме

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям