Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.04.24
840 1 Печатать

Комунікація з ДПС у режимі відеоконференції: як це бачать податківці

16 березня 2024 року  набрав чинності Закон України від 23 лютого 2024 року № 3603-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства».

Зокрема внесено зміни до ПКУ щодо права платника податків взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції.

Так, платник податків особисто або через свого представника може взаємодіяти з контролюючим органом в режимі відеоконференції під час розгляду:

  • матеріалів скарг щодо оскарження платником податків податкових повідомлень-рішень або інших рішень контролюючих органів, а також податкових повідомлень особі нерезиденту (абзац 4 п. 56.3 та абзац 1 п.п. 56.24.1 ПКУ);
  • матеріалів скарг щодо оскарження платником податків рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (п.п. 56.23.2 ПКУ);
  • при розгляді матеріалів перевірки, у т.ч. електронної перевірки (абзац 1 п.п. 86.7.3  та абзац 4 пункту 86.11 ПКУ).

Також, платник податків, який бажає взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції, повинен зазначити про це в скарзі (якщо бажає прийняти участь у розгляді матеріалів скарги) (абзац 4 пункту 56.3 та абзац 1 п.п. 56.24.1 ПКУ) або в поданих запереченнях (якщо бажає прийняти участь у розгляді матеріалів перевірки) (абзац перший підпункту 86.7.3 пункту 86.7 та абзац четвертий пункту 86.11 ПКУ).

Процедура взаємодії платників податків з контролюючим органом у режимі відеоконференції під час розгляду матеріалів скарг та перевірок буде визначена такими актами:

Порядком розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної /розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість, про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку, затвердженим постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165;

Порядком оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами, затвердженим наказом Мінфіну від 21.10.2015 р. № 916.

Порядком оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків,затвердженим наказом Мінфіну від 20.08.2015 р. № 27.

Вказані нормативно–правові акти будуть приведені у відповідність до Закону № 3603 в частині взаємодії платників податків з контролюючим органом у режимі відеоконференції.

Більше про зміни до ПКУ, які внесені Законом № 3603-ІХ, читайте за посиланням.

По материалам Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
16.04.24 03:01

Відеоконференція? З податковою? Про що з ними можна говорити? Тільки суд їх може зупинити та ще й компенсацією судового збору та послуг адвоката. Хоча ні... їх як і кацапів це не зупиняє, всеодно щось виписують,штрафують. План донарахувань є план. Соромно, що там працюють бездарі та ще й отримають зарплату. А як би хтось проаналізував скільки вони програли справ, повернули платником судового збору, адвокатських послуг та був притягнутий до позбавлення волі, оце було б діло. Але це нікому не потрібно. Кошти витрачаються в дупу.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям