Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.04.24
621 0 Печатать

«Емфітевзис» – правова можливість отримати чужу землю для власних сільськогосподарських потреб

Процес користування чужою земельною ділянкою задля задоволення сільськогосподарських потреб мовою юристів називається «емфітевзис».

Цей вид правовідносин урегульований нормами Цивільного кодексу України та формується на основі договору між власником землі з одного боку, та фізичною чи юридичною особою з іншого. До речі, строк дії такої угоди не може перевищувати 50 років. Домовленість визначає права та обов’язки сторін.

Відтак, землевласник має право не тільки вимагати використання майна за його призначенням, одержувати визначену плату, а й зобов’язаний не перешкоджати землекористувачеві у здійсненні його прав.

Землекористувач, своєю чергою, має право володіти й користуватися земельною ділянкою, передавати її в оренду та разом з тим, зобов’язаний вносити плату за користування, а також інші платежі, встановлені законом.

Окрім цього, до його повинностей належить і ефективне використання земельного наділу, відповідно до його цільового призначення.

Особа, яка займається сільськогосподарською діяльністю, має підвищувати родючість, застосовувати природоохоронні технології виробництва та утримуватися від дій, котрі можуть призвести до погіршення екологічної ситуації.Варто зазначити, що емфітевзис – право, яке може бути відчуженим.

У разі його продажу землекористувачем, власник земельної ділянки має переважне право на його придбання, за ціною, що оголошена для продажу, та на інших рівних умовах.

По материалам Східне міжрегіональне управління Мін’юсту

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям