Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.04.24
447 0 Печатать

Пропонується привести порядок обігу податкових векселів у відповідність до оновленого ПКУ

На сайті Мінфіну оприлюднено проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. № 1257».

Основною метою розробки проєкту постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. № 1257» (далі – проєкт постанови) є приведення положень підзаконного нормативно-правового акта у відповідність до норм ПКУ шляхом внесення змін до постанови КМУ від 27.12.2010 р. № 1257 «Про затвердження Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок), що видаються до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, спирту етилового денатурованого (технічного) та біоетанолу, які використовуються суб’єктами господарювання для виробництва окремих видів продукції» (далі - Порядку № 1257).

Законом України від 29.06.2023 № 3193-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб’єктами малого підприємництва» (далі – Закон № 3193) внесено зокрема такі зміни до ПКУ:

  • до пункту 229.1 статті 229, які передбачають розширення кола суб’єктів господарювання, на яких поширюється нульова ставка акцизного податку за 1 літр 100-відсоткового спирту із спирту етилового-сирцю, який використовується для виробництва біоетанолу з оформленням податкового векселя;
  • до підпункту 229.1.5 пункту 229.1 статті 229, які передбачають, що податковий вексель може бути виданий виробником біоетанолу, який використовує для виробництва біоетанолу спирт етиловий-сирець.

До впровадження норм Закону № 3193 акцизний податок справлявся за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту із спирту етилового-сирцю, який використовується для виробництва біоетанолу лише в межах одного суб’єкта господарювання.

Проєктом постанови пропонується привести назви постанови КМУ від 27.12.2010 № 1257 та затвердженого нею Порядку, а також текст Порядку у відповідність до норм ПКУ в частині поширення процедур випуску, обігу та погашення податкових векселів на операції зі спиртом етиловим-сирцем, що відвантажується за нульовою ставкою акцизного податку з оформленням податкового векселя як гарантії його цільового використання для виробництва біоетанолу, запровадження видання податкового векселя виробником біоетанолу, який використовує для його виробництва спирт етиловий-сирець, як це передбачено Законом № 3193.

Крім того, окремі норми Порядку № 1257, приводяться у відповідність до норм ПКУ задля усунення окремих технічних та логічних неузгодженостей у сфері обліку податкових векселів та їхнього погашення.

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови надавати протягом 30 робочих днів з дня оприлюднення на офіційній сторінці Міністерства фінансів України у письмовій та/або електронній формі за адресами:

Міністерство фінансів України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008, e-mail: orlyansky@minfin.gov.ua, vyasinskyi@minfin.gov.ua.  

Додаткові матеріали:

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. № 1257»

Аналіз регуляторного впливу

Повідомлення про оприлюднення

Додаток. Зміни

Додаток. Порівняльна таблиця

Додаток. Пояснювальна записка

По материалам Мінфін

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям