Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.05.24
791 0 Печатать

В Україні стартувала нова програма підтримки встановлення альтернативних джерел енергії

З 7 травня стартувала нова державна програма підтримки встановлення альтернативних джерел енергії.

Проект «ГрінДІМ» від Фонду енергоефективності передбачає можливість отримання ОСББ та житлово-будівельними кооперативами часткового відшкодування на:

♦ встановлення теплових насосів (ґрунтових, водяних, повітряних – для опалення та забезпечення гарячого водопостачання) – у сумі до 2 млн. грн.;
♦ встановлення сонячних електростанцій – у сумі до 1 млн. грн.;
♦ проведення сертифікації енергетичної ефективності будинку(перед поданням заявки на отримання гранту на встановлення альтернативних джерел енергії та після реалізації проекту) – до 15 тис. грн.

Грант включає часткову компенсацію вартості основного обладнання, додаткових необхідних матеріалів та сертифікації енергетичної ефективності.

Він надається на безоплатній і безповоротній основі та покриватиме 70% вартості обладнання, аудиту та сертифікації енергетичної ефективності будинку перед поданням заявки та після реалізації проекту.

Додатково встановлені граничні суми грантів на одиницю потужності обладнання.

З цього приводу Голова Податкового Комітету ВРУ Данило Гетманцев поділився деякими міркуваннями.

"1. Усі добре знають стан енергетичного і теплового обладнання, мереж та комунікацій (значна частина яких побудована 30-40-50 і більше років тому, відпрацювала свій ресурс і має шалені втрати). Коли наприкінці весни 2022 року ми працювали над першим драфтом Програми відновлення України – ще тоді потреби на модернізацію секторівенергетики і ЖКГ оцінювались у десятки мільярдів доларів. За останні два роки вони не стали новішими чи ефективнішими. Атаки на інфраструктуру, що відбулись за цей час, масштабували руйнування і пошкодження у рази. Є регіони – насамперед прифронтові та прикордонні (хоча й не тільки), де, попри зусилля енергетиків і комунальників, відновити інфраструктуру та виробничі потужності буде дуже проблематично (не кажу вже про високі ризики продовження атак). Тому встановлення альтернативних джерел постачання енергії та тепла і зниження залежності від централізованих систем – це певний вихід і можливість.
 
2. Водночас альтернативні джерела енергії – це не панацея. У війну високої інтенсивності, яка триває, можуть бути серйозні проблеми і у «великої» генерації, і у «альтернативної малої».

Окрім цього, вже не одне десятиліття триває в Україні дискусія навколо питань, приміром, «централізованого vs децентралізованого опалення» - що краще / надійніше / дешевше (і багато інших вимірів). Однозначної відповіді немає, ситуація у залежності від клімату, регіонів, масштабів населених пунктів, протяжності мережі, відстані для доставляння ресурсу тощо різна – можливі успішні рішення і першого, і другого варіанту (як, на жаль, і неуспішні).

Але те, що держава запускає програму, яка дозволить підтримати тих, хто забажає перейти на альтернативні джерела енергії – це безумовно плюс.
 
3. Звертаю увагу потенційних учасників програми (керівників ОСББ / ЖБК, звичайних мешканців). Перед тим, як приймати те чи інше рішення – треба дуже уважно зважити усі «за» і «проти», провести скрупульозні ретельні розрахунки – від інженерно-технічних (а саме – яке обладнання, з якими характеристиками підходить саме вашому будинку: від можливостей його встановлення до режимів навантаження і споживання, так щоб не виявилось згодом, що його потужності не вистачає на усіх, або воно сильно недовантажене, і багато іншого) до фінансово-економічних (адже державний грант покриє 70% вартості проекту зі встановлення обладнання, решта 30% і подальші витрати –це «бюджет» мешканців і ОСББ / ЖБК, тому треба оцінювати – чи вистачить коштів, якою буде окупність, у скільки обходитиметься обслуговування тощо).

Пам’ятайте: встановлюючи СЕС чи / та тепловий насос, ваш будинок де-факто перетворюється зі звичайного місця проживання на дуже складну технічну систему, таку собі приватну «енергогенеруючу / енергорозподільчу компанію та ТКЕ».

Поява додаткових можливостей супроводжуватиметься й додатковою відповідальністю за збереження, раціональне та ефективне використання і обслуговування вашої нової власності.

Тому уважно вивчайте питання, аналізуйте, радьтесь, консультуйтеся з фахівцями і тими, хто вже має відповідний досвід – і тільки тоді приймайте зважене відповідальне рішення. 

Офіційна сторінка програми «ГрінДІМ» – за посиланням https://eefund.org.ua/greendim/. Там є відповіді на поширені запитання та контакти, за якими можна отримати консультацію.", -пише народний депутат.

По материалам Данило Гетманцев, Голова Податкового Комітету ВРУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям