Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.05.24
1259 2 Печатать

Штрафи за неподання звітів про КІК компанії відтерміновано: чи це добре?

Народний депутат Ніна Южаніна нагадала, що українці протягом багатьох років створювали компанії не тільки в Україні, а й за її межами. Цей процес триває і до сьогодні. І це нормально.

Водночас, в 2020 році були прийняті зміни до ПКУ про те, що власники таких компаній мають подавати звіти в Україні щодо доходів, отриманих ними «там», сплачених податків «там» і сплатити податок в Україні з тих доходів, які не оподатковані в країні реєстрації такої компанії.

Логічно, і вкрай необхідно для нашої країни, особливо зараз.

Так от, штрафи за неподання звітів про такі компанії (контрольовані іноземні компанії – КІК) скасовано до кінця воєнного стану + 6 місяців (поправка 147 у прийнятому  законопроєкті 10168-2).
 
Тобто власників КІК звільнено починаючи з 1 січня 2022 року від штрафів за неподання, несвоєчасне подання звітів про КІК або невідображення у таких звітах повної інформації про доходи КІК, які потребують оподаткування в Україні.
 
"Я абсолютно не проти звільнення від штрафів /відтермінування штрафів під час воєнного стану в країні (справді, можуть бути різні обставини), але чому б тоді не передбачити аналогічну норму для українських платників ПДВ?!", - запитує народний депутат Ніна Южаніна.
 
У 2022 та 2023 роках, за даними ДПС, штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних становлять майже 14 млрд грн, з них 8,2 млрд грн тільки за 2023 рік.
 
"Скажіть, будь ласка, де тут справедливість?

Звідки у влади така емпатія щодо власників іноземних компаній і зневага до платників, які ледь тримаються на плаву, але продовжують працювати в Україні.", - пише нардеп.

У вересні 2024 року Україна може вперше отримати інформацію про фінансові рахунки в межах Глобального форуму з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей.

На думку Н. Южаніної, прийняття поправки авторства голови податкового комітету означатиме:
 
1. Створення чергової корупційної схеми в податковій.

Дані щодо результатів обміну інформацією за Загальним стандартом звітності CRS є інформацією з обмеженим доступом, тож ними володітиме лише податкова.

Так, податкова поки що не штрафуватиме, але за певну винагороду може сприяти тому, щоб наближені до влади особи подали скориговані звіти про КІК і таким чином уникли штрафів у майбутньому.
 
Ми ж маємо вже подані звіти (строк до 01.05) і задекларовану до сплати суму податку 1 млрд 776 млн грн.

Тож навіть ці власники зможуть не заплатити в бюджет після коригування звітів.

2. Ще більший розподіл платників на рівних і рівніших.
 
Звільнення від штрафів одних платників і застосування їх до інших — це точно не про створення однакових можливостей, погодьтеся.

Але, на жаль, саме такий підхід є визначальним при зміні правил оподаткування впродовж останніх п’яти років.

По материалам Ніна Южаніна, народний депутат

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ирина
13.05.24 10:40

всі закони в пользу багатих, тільки під себе любимих

Ответить
  • Юлия
13.05.24 14:37

хто хотів той подався до 01.05., а хто знав, що закон такий приймуть сидів собі тихенько

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям