Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.05.24
947 0 Печатать

Уряд розробив законопроект щодо підвищення акцизного податку

10 травня на черговому засідання Уряду було схвалено проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку».

Законопроєкт спрямований на виконання ст. 353 Угоди про асоціацію і додатка XXVIII до глави 4 «Оподаткування» розділу V «Економічне і галузеве співробітництво» Угоди про асоціацію та має на меті наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня, встановленого в ЄС. 

Проєктом Закону пропонується визначити термін «проміжні продукти» як вина та інші зброджені напої (у тому числі суміші зі зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2% обʼємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22% обʼємних одиниць етилового спирту. 

Також передбачено:

  • збільшення ставки акцизного податку з 8,42 до 12,23 грн за 1 л (на 3,81 грн) для проміжних продуктів (до рівня діючої ставки на вина ігристі та вина газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані); 
  • встановлення нових розмірів ставок акцизного податку на пальне, ураховуючи їх мінімальний рівень, відповідно до Директиви 2003/96/ЄС, які набиратимуть чинності з 01.01.2028. 
  • Зокрема, пропонується встановити такі ставки акцизного податку: 
  • на бензини 359 євро за 1000 л;
  • на газойлі (дизельне пальне) – 330 євро за 1000 л;
  • на скраплений газ – 277 євро за 1000 літрів. 

Водночас передбачено графік щорічного збільшення таких ставок з 01.07.2024 по 31.12.2027 (включно) з огляду на загальну різницю між розмірами ставок, передбачених станом на 01.01.2028, та розмірами ставок акцизного податку, передбаченими чинним законодавством. Передбачено також уточнення терміна «середньозважена роздрібна ціна продажу сигарет».

По материалам Тарас Мельничук, представник КМУ в ВРУ
Рубрика:
Теги:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям