Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.06.24
757 0 Печатать

Наслідки нереєстрації житла в реєстрі речових прав на нерухоме майно

Житло, збудоване до 2013 року, варто добровільно додати в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (ДРРП). По-перше, це допоможе за потреби швидко і без проблем подати заяву на компенсацію єВідновлення, а по-друге, значно спрощує отримання інших державних послуг з нерухомістю і захищає від низки шахрайських схем з вашим майном.

Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

За її словами, останніми тижнями у ЗМІ та соцмережах шириться інформація про те, що українці можуть втратити житло, збудоване у 80-90-х роках минулого століття, якщо не зареєструють його у ДРРП. Це абсолютно не відповідає дійсності, звертає увагу Олена Шуляк і зазначає, що внесення житла у цей Реєстр виключно добровільне і не має нічого спільного з втратою права власності на нього.

Що таке ДРРП, коли і для чого його створили

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно — це єдина державна інформаційна система, яка містить відомості про права людини на нерухоме майно, пояснює Шуляк.

За її словами, реєстрація речових прав на своє житло у ДРРП це, по суті, офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Відповідний реєстр створили у 2013 році і тому все житло, яке було побудоване з того часу, в ДРРП вноситься автоматично. У випадку, якщо йдеться про житло, побудоване до 2013 року, тобто до запуску відповідного Реєстру, вносити у систему дані про нього власник повинен самостійно. Але ця опція виключно добровільна, укотре наголосила парламентарка.

Навіщо потрібно вносити житло у ДРРП

За словами Шуляк, останнім часом одна з головних причин внесення громадянами житла, яке було збудоване до 2013 року, —послуга єВідновлення. Оскільки інформація про те, що без реєстрації житла у ДРРП отримати компенсацію за програмою єВідновлення буде неможливо звучала неодноразово, українці почали вносити своє житло у ДРРП більш активно.

«При цьому, на жаль, багато громадян були навіть не в курсі, що такий реєстр існує і житло у ньому краще зареєструвати. Важливий момент — це актуально тільки для житла, яке було збудовано до 2013 року. Житло, збудоване пізніше, вноситься у реєстр автоматично», – повідомила Олена Шуляк.

Парламентарка зазначила, що рішення щодо внесення або невнесення житла у ДРРП виключно добровільне. Тобто робити це українців силоміць ніхто не змушує. Однак зробити це бажано з кількох причин. Серед них те, що:

 Вчинення будь-яких дій з нерухомим майном можливе лише за наявності відомостей у цьому Реєстрі;

 Лише зареєстровані у ДРРП права мають юридичну силу перед іншими (третіми) особами, а зареєструвати за собою права на нерухомість може лише особа, якій вона належить;

 Створення додаткових гарантій та зведення до мінімуму можливості  недобросовісних осіб зареєструвати на себе права, які їм не належать;

 Захист майна від шахрайства, адже підробити правовстановлюючі документи в паперовій формі значно легше, ніж в електронній;

 ДРРП є перешкодою для проведення незаконних операцій з нерухомістю;

 ДРРП робить неможливим потрапляння копій документів до третіх осіб;

 У разі відсутності документів про право власності, таке право підтверджується на підставі інформації з ДРРП, яка отримується шляхом безпосереднього доступу до нього, без вимоги відповідних дублікатів документів;

 ДРРП забезпечує захист і дотримання прав людини внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від війни;

 За допомогою ДРРП простіше замовити адміністративні послуги тощо.

«Електронні, цифрові реєстри — один з найголовніших антикорупційних запобіжників, тому тотальная цифровізація, як ми її називаємо, один з найважливіших антикорупційних заходів. Тут все просто: чим менше чиновників, робота яких відтепер переведена в цифру і не потребує їхнього посередництва і, відповідно, хабарів, тим прозоріша сфера державних послуг. І це стосується не лише ДРРП», – пояснила Олена Шуляк.

За її словами, в Україні вже 3 роки функціонує, зокрема, Єдина державна електронна система у сфері будівництва, завдяки якій більше не потрібно йти до чиновників і заносити хабарі. Наразі її функціонал планують розширювати. А у випадку ДРРП йдеться про відсутність паперової тяганини, швидкість і зручність отримання державних послуг. Крім цього, у випадку купівлі-продажу нерухомості за допомогою ДРРП, зручно перевірити документи. Система скорочує час на проведення угоди і юридична чистота легко відстежується.

Що буде якщо, житло не внести у ДРРП

Очільниця партії «Слуга Народу» наголошує: житло, яке не зареєстроване у ДРРП, в українців ніхто не відбиратиме. Це припущення, зазначила вона, абсолютно не відповідає дійсності. Але у випадку, якщо житло було знищене в результаті російської збройної агресії, громадянин не зможе, на жаль, отримати за це компенсацію за програмою єВідновлення.

«Наразі ми бачимо, що невнесення житла у ДРРП — найчастіша причина відмови у компенсації. Втім загальна кількість відмов у компенсації доволі незначна. Але це не означає, що з цим потрібно зволікати, особливо жителям тих регіонів, житло яких перебуває у зоні ризику», – зауважила Олена Шуляк.  

Як внести житло у ДРРП

Наразі передбачено два способи внесення інформації про власника до Державного реєстру прав на нерухоме майно: через портал Дія або через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи) чи нотаріуса.

Для того, щоб внести інформацію через Дію, необхідно:

✔ Створити електронний підпис, якщо його немає;

✔ Зареєструватися або авторизуватися в кабінеті громадянина на сайті Дія за допомогою електронного підпису;

✔ Перевірити особисті дані в профілі користувача, якщо відбулися зміни, то необхідно їх оновити;

✔ Заповнити онлайн-форму на отримання послуг;

✔ Завантажити документи про зареєстровані речові права на об’єкт нерухомості (видані до 1 січня 2013 року);

✔ Підписати заяву електронним підписом.

Для внесення інформації через портал ЦНАП або через нотаріуса необхідно:

✔ Підготувати паспорт, номер платника податків, правовстановлюючі документи щодо об’єкта нерухомого майна або їхні копії;

✔ Звернутися до нотаріуса/реєстратора з цими документами;

✔ Для уточнення інформації щодо права власності реєстратор/нотаріус формує письмовий запит до Бюро технічної інвентаризації (БТІ) для особистого звернення;

✔ Звернутися з письмовим запитом до комунального підприємства БТІ за територіальною належністю щодо нерухомого майна. Якщо таке бюро ліквідоване, необхідно звернутись до БТІ, яке стало правонаступником архівних документів.

По материалам Політична партія «Слуга Народу»

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям