Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо деяких питань законодавства про працю (лист Мінекономіки від 12.07.2023 р. № 4706-05/34647-09)

Щодо деяких питань законодавства про працю (лист Мінекономіки від 12.07.2023 р. № 4706-05/34647-09)

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 12.07.2023 р. № 4706-05/34647-09

Мінекономіки розглянуло Ваше звернення <…> щодо деяких питань законодавства про працю та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до статті 1821 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) та статті 19 Закону України “Про відпустки” право на додаткову соціальну відпустку тривалістю 10 календарних днів на рік без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 КЗпП) має один з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинока мати, батько дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особа, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи один із прийомних батьків.

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Статтею 1861 КЗпП визначено, що гарантії, встановлені, зокрема, статтею 1821 КЗпП, поширюються, серед іншого, також на опікунів (піклувальників).

Згідно з пунктом 2 статті 243 Сімейного кодексу України (далі – Кодекс) опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування – над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Опіка, піклування над дитиною встановлюються органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених Цивільним кодексом України (пункт 3 статті 243 Кодексу).

Слід зазначити, що право на цю відпустку не втрачається в році досягнення дитиною граничного віку для її надання.

Таким чином, якщо працівник є опікуном (піклувальником) і має двох дітей до 15 років, на нашу думку, він має право на додаткову оплачувану соціальну відпустку за двома підставами тривалістю 17 календарних днів.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційний характер і не встановлюють правових норм.

Враховуючи те, що в Україні введено воєнний стан, Мінекономіки мінімізує використання паперового документообігу, у зв’язку з чим відповідь надається електронною поштою.

З повагою

Заступник Міністра
економіки України                         Тетяна БЕРЕЖНА

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям