Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо деяких питань законодавства про працю (лист Мінекономіки від 10.08.2023 р. № 4706-05/41401-09)

Щодо деяких питань законодавства про працю (лист Мінекономіки від 10.08.2023 р. № 4706-05/41401-09)

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 10.08.2023 р. № 4706-05/41401-09

Мінекономіки розглянуло [...] звернення [...] щодо деяких питань законодавства про працю та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до статті 243 Сімейного кодексу України опіка, піклування встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування - над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Опіка, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених Цивільним кодексом України.

Відповідно до статті 1821 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) право на додаткову соціальну відпустку тривалістю 10 календарних днів на рік без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 КЗпП) має один з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинока мати, батько дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особа, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи один із прийомних батьків.

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Кожну підставу, визначену частиною першою цієї статті, слід вважати окремою підставою, а саме:

- один з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років;

- один з батьків, які мають дитину з інвалідністю;

- один з батьків, які усиновили дитину;

- мати (батько) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;

- одинока мати;

- батько дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

- особа, яка взяла під опіку дитину;

- особа, яка взяла під опіку особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;

- один із прийомних батьків.

Таким чином, підстава "особа, яка взяла під опіку дитину" є однією окремою підставою для надання соціальної відпустки незалежно від кількості дітей, взятих під опіку.

Водночас статтею 1861 КЗпП передбачено, що гарантії, встановлені статтями 56, 176, 177, частинами третьою - восьмою статті 179, статтями 181, 182, 1821, 184, 185, 186 КЗпП, поширюються також, зокрема, на опікунів (піклувальників).

З огляду на викладене, жінка, яка взяла під опіку двох дітей віком до 14 років, має право на додаткову соціальну відпустку за двома підставами "особа, яка взяла дитину під опіку" та "один з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років" тривалістю 17 календарних днів.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційний характер і не встановлюють правових норм.

Враховуючи те, що в Україні введено воєнний стан, Мінекономіки мінімізує використання паперового документообігу, у зв'язку з чим відповідь надається електронною поштою.

З повагою

 

Заступник Міністра
економіки України

Тетяна БЕРЕЖНА

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям