Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про обслуговування клієнтів, КБВ яких є резиденти рф/рб (лист НБУ від 23.10.2022 р. № 25-0005/73744)

Про обслуговування клієнтів, КБВ яких є резиденти рф/рб (лист НБУ від 23.10.2022 р. № 25-0005/73744)

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 23.10.2022 р. № 25-0005/73744

Виконавчому директору Незалежної асоціації банків України

Про обслуговування клієнтів, КБВ яких є резиденти рф/рб

Національний банк України (далі - Національний банк) за результатами розгляду листа Незалежної асоціації банків України (далі - НАБУ) від 06.09.2022 N 8859-06/09 (далі - лист) щодо обслуговування клієнтів, КБВ яких є резиденти рф/рб, повідомляє таке.

Згідно з пунктом 15 постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року N 18 "Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану" (зі змінами) (далі - Постанова N 18) обслуговуючі банки зобов'язані зупинити видаткові операції за рахунками резидентів російської федерації / республіки білорусь (далі - рф/рб), за рахунками юридичних осіб (крім банків), кінцевими бенефіціарними власниками (далі - КБВ) яких є резиденти рф/рб, за винятком здійснення на території України операцій, визначених у підпунктах 1 - 12 цього пункту.

З інформації, викладеної у листі, вбачається, що деякі банки проводять фінансові операції, за якими фізична особа ініціює платіж (шляхом внесення готівки або з особистого поточного рахунку з використанням платіжної карти) для сплати за зобов'язаннями юридичної особи, стосовно якої запроваджено обмеження щодо здійснення видаткових операцій згідно з пунктом 15 Постанови N 18, так як КБВ є резидентом рф/рб. Тобто фізичні особи здійснюють платежі від імені або в інтересах клієнта, операції по рахунках якого зупинені на підставі пункту 15 Постанови N 18.

Звертаємо увагу, що згідно з пунктом 2 Постанови N 18 банки продовжують роботу з урахуванням обмежень, визначених цією постановою.

Банкам забороняється проводити операції, що порушують визначені цією постановою обмеження, сприяють або можуть сприяти їх уникненню.

Також зауважимо, що банк, з метою виконання вимог, передбачених у частині вісімнадцятій статті 11 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (далі - Закон), у разі проведення зазначених фінансових операцій повинен ідентифікувати також особу, від імені або в інтересах якої проводиться фінансова операція, та встановити її кінцевого бенефіціарного власника або встановити вигодоодержувача (вигодонабувача) за фінансовою операцією, крім здійснення фінансових операцій на підставі кореспондентських відносин, передбачених абзацами другим - четвертим пункту 32 частини першої статті 1 цього Закону.

Ураховуючи викладене, вважаємо, що зазначені вище фінансові операції фізичних осіб за зобов'язаннями юридичних осіб можуть проводитися не для задоволення власних потреб цих фізичних осіб, а також без документального підтвердження відносин між ними. Відповідно це може свідчити про недотримання банками вимог, передбачених у пункті 2 Постанови N 18.

У зв'язку з цим Національний банк рекомендує банкам ужити заходів для припинення проведення операцій з використанням поточних рахунків фізичних осіб або внесення готівки через касу банку для виконання зобов'язань юридичних осіб, КБВ яких є резидентами рф/рб.

З повагою

 

Директор Департаменту
фінансового моніторингу

Олексій БЕРЕЖНИЙ

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям