Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо надання допомоги на поховання за місцем роботи за сумісництвом (лист Пенсійного фонду від 14.06.2023 р. № 2800-030401-8/32608)

Щодо надання допомоги на поховання за місцем роботи за сумісництвом (лист Пенсійного фонду від 14.06.2023 р. № 2800-030401-8/32608)

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, СТРАХОВИХ ВИПЛАТ, СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ, ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ

ЛИСТ

від 14.06.2023 р. № 2800-030401-8/32608

(Витяг)

Розглянувши в межах компетенції Ваш інформаційний запит [...] щодо надання допомоги на поховання за місцем роботи за сумісництвом, Пенсійний фонд України повідомляє.

<...>

Згідно із частиною першою статті 3 Закону України від 23.09.99 N 1105-XIV "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон) соціальне страхування здійснюється за принципами законодавчого визначення умов і порядку здійснення соціального страхування.

Статтею 13 Закону визначено, що за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види страхових виплат:

1) допомога по тимчасовій непрацездатності;

2) допомога по вагітності та пологах;

3) допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли внаслідок нещасного випадку на виробництві).

Частиною третьою статті 22 Закону передбачено, що рішення про призначення страхової виплати приймається страхувальником або уповноваженими ним особами. Страхувальник або уповноважені ним особи здійснюють контроль за правильністю нарахування і своєчасністю здійснення страхових виплат, приймають рішення про відмову в призначенні або припинення страхових виплат (повністю або частково), розглядають підставу і правильність видачі документів, які є підставою для надання страхових виплат.

Враховуючи те, що частиною першою статті 22 Закону не врегульовано питання призначення та здійснення надання допомоги на поховання, така допомога призначається та надається будь-яким страхувальником, з яким застрахована особа на момент настання страхового випадку: перебувала в трудових відносинах; виконувала роботи або надавала послуги на підставі цивільно-правового договору.

Додатково повідомляємо, що відповідно до частин третьої та четвертої статті 23 Закону допомога на поховання призначається страхувальником на підставі оригіналу витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання.

<...>

З повагою

 

Начальник управління страхових
виплат та соціальних послуг

Світлана ЗАРУБІНА

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям