Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності (лист Пенсійного фонду від 22.11.2023 р. № 43354-49563/К-03/8-2800/23)

Щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності (лист Пенсійного фонду від 22.11.2023 р. № 43354-49563/К-03/8-2800/23)

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, СТРАХОВИХ ВИПЛАТ, СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ, ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ

ЛИСТ

від 22.11.2023 р. № 43354-49563/К-03/8-2800/23

Розглянувши Ваше звернення щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, Пенсійний фонд України повідомляє.

Відповідно до абзацу першого частини першої статті 22 Закону України від 23.09.99 N 1105-XIV "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 1105) страхова виплата у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та надається за основним місцем роботи (діяльності).

Частиною першою статті 23 Закону N 1105 передбачено, що підставою для призначення застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, листок непрацездатності.

Відповідно до частини першої статті 15 Закону N 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу) у разі настання страхового випадку.

Згідно із частиною третьою статті 15 Закону N 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується застрахованій особі з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше як за 14 календарних днів.

Частиною шостою статті 15 Закону N 1105 передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності для догляду за хворою дитиною віком до 14 років не надається, якщо застрахована особа перебувала у цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням або творчій відпустці.

Згідно із частиною другою статті 15 Закону N 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві виплачується Пенсійним фондом України застрахованим особам з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Згідно із пунктом 2 розділу II Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 17.06.2021 N 1234 "Про затвердження Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07.07.2021 за N 890/36512, листок непрацездатності формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності (далі - Реєстр) на підставі інформації про медичний висновок (медичні висновки) у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Враховуючи зазначене, у разі якщо у застрахованої особи, яка працює неповний робочий час у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, настає страховий випадок - тимчасова непрацездатність, догляд за хворою дитиною, то у такому разі допомога по тимчасовій непрацездатності (у тому числі допомога по догляду за хворою дитиною) надається їй на загальних підставах.

З повагою

 

Начальник управління
страхових виплат
та соціальних послуг

Світлана ЗАРУБІНА

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям