Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо надання страхових виплат фізичній особі - підприємцю (лист Пенсійного фонду від 29.09.2023 р. № 36419-41846/У-03/8-2800/23)

Щодо надання страхових виплат фізичній особі - підприємцю (лист Пенсійного фонду від 29.09.2023 р. № 36419-41846/У-03/8-2800/23)

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, СТРАХОВИХ ВИПЛАТ, СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ, ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ

ЛИСТ

від 29.09.2023 р. № 36419-41846/У-03/8-2800/23

Розглянувши Ваше звернення від 28.09.2023 (вх. N 41846/У-2800-23 від 28.09.2023) щодо надання страхових виплат фізичній особі - підприємцю, Пенсійний фонд України повідомляє.

Відповідно до статті 11 Закону України від 23.09.1999 N 1105-XIV "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 1105) страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема які є резидентами Дія Сіті, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах, фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності на інших підставах.

Частиною першою статті 12 Закону N 1105 визначено, що право на страхові виплати за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи - громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їхніх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до пункту третього частини першої статті 1 Закону України від 08.07.2010 N 2464 "Про облік та збір єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 2464) застрахована особа - фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок.

Враховуючи, що для фізичних осіб - платників єдиного внеску відповідно до абзацу третього частини восьмої статті 9 Закону N 2464 визначено спеціальні строки сплати єдиного внеску, то право на отримання матеріального забезпечення відповідно до Закону N 1105 такі особи будуть набувати після сплати єдиного внеску.

У разі, якщо фізична особа - підприємець у розрахунковому періоді та місяці настання страхового випадку сплачувала єдиний соціальний внесок згідно з нормами чинного законодавства, вона має право на страхові виплати за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

Нормою статті 26 Закону N 1105 визначено, що підставою для фінансування страхувальників Пенсійним фондом України є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми страхових виплат за їх видами.

До сформованої заяви-розрахунку фізичній особі - підприємцю необхідно додати копію довідки з територіального фіскального органу про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску на момент настання страхового випадку, копію поданої податкової декларації за розрахунковий період та місяць настання страхового випадку.

З урахуванням вищевикладеного, у зазначеному Вами випадку фізична особа - підприємець має право на допомогу по вагітності та пологах за страховим випадком, що розпочався у вересні 2023 року.

З повагою

 

Начальник управління страхових
виплат та соціальних послуг

Світлана ЗАРУБІНА

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям