Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо подання заяви-розрахунку для отримання допомоги на поховання (лист Пенсійного фонду від 13.06.2023 р. № 2800-030401-8/32247)

Щодо подання заяви-розрахунку для отримання допомоги на поховання (лист Пенсійного фонду від 13.06.2023 р. № 2800-030401-8/32247)

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, СТРАХОВИХ ВИПЛАТ, СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ, ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ

ЛИСТ

від 13.06.2023 р. № 2800-030401-8/32247

Розглянувши Ваш запит [...] щодо подання заяви-розрахунку для отримання допомоги на поховання, Пенсійний фонд України повідомляє.

Частиною першою статті 13 Закону України від 23.09.99 N 1105-XIV "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 1105) встановлено, що за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види страхових виплат:

1) допомога по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, догляд за дитиною віком до 14 років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років на весь період надання реабілітаційної допомоги, за наявності медичного висновку про необхідність стороннього догляду за дитиною;

2) допомога по вагітності та пологах;

3) допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли внаслідок нещасного випадку на виробництві).

Відповідно до частини п'ятої статті 24 Закону N 1105 страхові виплати, передбачені цим Законом, здійснюються у разі, якщо звернення за їх призначенням надійшло не пізніше шести календарних місяців з дня відновлення працездатності, закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, з дня смерті застрахованої особи або члена її сім'ї. Тобто частиною п'ятою статті 24 Закону N 1105 визначений строк для звернення застрахованої особи за призначенням допомоги на поховання.

Згідно з частиною першою статті 26 Закону N 1105 підставою для фінансування страхувальників Пенсійним фондом України є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми страхових виплат за їх видами.

Відповідно до постанови правління Пенсійного фонду України від 21.12.2022 N 28-3 "Деякі питання фінансування для здійснення виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29.12.2022 за N 1703/39039, фінансування для здійснення страхових виплат, визначених Законом N 1105, здійснюється централізовано Пенсійним фондом України на підставі заяв-розрахунків, що містять інформацію про нараховані застрахованим особам суми страхових виплат за їх видами.

Заяви-розрахунки подаються страхувальниками через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, а також можуть подаватися у паперовій формі разом з електронною формою на електронному носії інформації головним управлінням Пенсійного фонду України в областях та м. Києві за основним місцем обліку страхувальників.

На сьогодні Пенсійним фондом України технічно реалізована функція подання страхувальниками через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України заяв-розрахунків для отримання фінансування, до яких включено допомогу на поховання застрахованої особи або члена сім'ї застрахованої особи.

Враховуючи зазначене, якщо заява та документи, необхідні для призначення та виплати допомоги на поховання померлого, подані одержувачем допомоги у строк, визначений статтею 24 Закону N 1105, то для отримання допомоги на поховання страхувальнику необхідно сформувати в особистому кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України заяву-розрахунок для отримання фінансування, до якої включити суму допомоги на поховання (Тип заяви-розрахунку "Паперові документи", тип додатка "Додаток 3") або подати таку заяву-розрахунок у паперовій формі до сервісного центру Пенсійного фонду України.

Після прийняття заяви-розрахунку страхові кошти будуть перераховані на окремий рахунок, відкритий страхувальником відповідно вимог частини другої статті 26 Закону України від 23.09.99 N 1105-XIV "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Відповідно до частини третьої статті 24 Закону N 1105 допомога на поховання виплачується не пізніше наступного робочого дня після отримання страхувальником страхових коштів від Пенсійного фонду України відповідно до цього Закону.

З повагою

 

Начальник управління страхових
виплат та соціальних послуг

Світлана ЗАРУБІНА

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям