Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи має можливість відкоригувати податкові зобов’язання, задекларовані в податковій декларації з ПДВ, платник податку, який нараховував ПДВ при поставці товарів (послуг), які відповідно до ПКУ звільнені від оподаткування ПДВ або не є об’єктом ПДВ?

Чи має можливість відкоригувати податкові зобов’язання, задекларовані в податковій декларації з ПДВ, платник податку, який нараховував ПДВ при поставці товарів (послуг), які відповідно до ПКУ звільнені від оподаткування ПДВ або не є об’єктом ПДВ?

Коротка відповідь : Враховуючи те, що дана операція передбачає зміну вартості операції на суму неправильно нарахованого ПДВ, то на дату повернення покупцю коштів, в даному випадку сум ПДВ, сплачених таким покупцем при придбанні товарів (послуг), що підлягають звільненню, постачальник товарів (послуг) виписує розрахунок коригування до раніше виписаної податкової накладної в якому коригує вартість товару поставленого покупцю з ПДВ зі знаком „-” на суму податку. Сума коштів, що підлягає перерахуванню продавцем покупцю і відповідає сумі відкоригованого податку, може бути зарахована в рахунок оплати іншого товару та набути статусу оплати за інші товари (послуги) в тому числі і ті, що згідно з ПКУ підлягають звільненню від оподаткування ПДВ. На залишок коштів, що будуть зараховані як оплата за новою операцією, платнику податку необхідно виписати нову окрему податкову накладну.

Повна відповідь : Відповідно до п.8 порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1233, податкові пільги визначаються за операціями з постачання товарів та/або послуг, що є об'єктами обкладення податком на додану вартість і відповідно до Податкового кодексу України та міжнародних договорів України, ратифікованих Верховною Радою України, звільнені від оподаткування або оподатковуються за нульовою ставкою, а також тих, до яких застосовані спеціальні режими оподаткування в галузі сільського господарства. Оскільки податкові пільги з ПДВ визначаються за операціями з постачання товарів/послуг, що є об'єктами обкладення ПДВ, а не передбачають звільнення від оподаткування окремої категорії платників податку чи окремих суб’єктів господарювання, для яких встановлено саме надання податкових пільг, то платникам податків, зареєстрованим як платники ПДВ, податкові пільги з ПДВ не надаються, а визначаються виключно за операціями з постачання товарів та/або послуг та застосовуються в обов’язковому порядку без можливості відмовитися від їх застосування. У разі, якщо платник податку нараховував ПДВ при поставці товарів (послуг), які відповідно до ПКУ звільнені від оподаткування, та відображав в податковому обліку зазначені операції як оподатковувані, а суми утриманого податку вносив до бюджету, то суми ПДВ, нараховані за такою операцією, підлягають коригуванню виключно за умови повернення покупцям сплаченого ними податку під час придбання таких пільгових товарів (послуг). П.18 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПА України від 21.12.2010 №969 у разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань відповідно до статті 192 розділу V Кодексу постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної. Враховуючи те, що дана операція передбачає зміну вартості операції на суму неправильно нарахованого ПДВ, то на дату повернення покупцю коштів, в даному випадку сум ПДВ, сплачених таким покупцем при придбанні товарів (послуг), що підлягають звільненню, постачальник товарів (послуг) виписує розрахунок коригування до раніше виписаної податкової накладної в якому коригує вартість товару поставленого покупцю з ПДВ зі знаком „-” на суму податку. Сума коштів, що підлягає перерахуванню продавцем покупцю і відповідає сумі відкоригованого податку, може бути зарахована в рахунок оплати іншого товару та набути статусу оплати за інші товари (послуги) в тому числі і ті, що згідно з ПКУ підлягають звільненню від оподаткування ПДВ. На залишок коштів, що будуть зараховані як оплата за новою операцією, платнику податку необхідно виписати нову окрему податкову накладну.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям