Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи оподатковуються єдиним податком суми коштів, попередньо перераховані до Пенсійного фонду у складі єдиного податку, а потім повернуті?

Чи оподатковуються єдиним податком суми коштів, попередньо перераховані до Пенсійного фонду у складі єдиного податку, а потім повернуті?

Відповідно до вимог Указу Президента України від 03.07.1998р. №727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (в редакції Указу від 28.06.1999р. №746/99) базою для оподаткування єдиним податком є сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
Щодо сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне та пенсійне страхування, повідомляємо, що згідно Указу Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" суб'єкти підприємницької діяльності перераховують 42 % від суми єдиного податку до Пенсійного фонду України.
Разом із тим, з 1 січня 2004 року набрав чинності Закон України від 09.07.2003 №1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Статтею 19 зазначеного Закону для роботодавців страхові внески до солідарної системи нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників і сплачуються на загальних підставах (32 % від фонду оплати праці та 1 % - 2 % із заробітної плати найманих працівників).
Тобто, з 1 січня 2004 року до внесення відповідних змін до законодавства України суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування своїх доходів, сплачують внески до Пенсійного фонду України згідно з нормами Указу Президента України від 03.07.98 N 727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва".
Оскільки суми коштів, які попередньо перераховані як сплата податку до Пенсійного фонду України, а потім повернути до платника єдиного податку через перерахунок, не є джерелом формування виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), такі кошти для оподаткування єдиним податком не враховуються.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям