Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Яка відповідальність передбачена за несвоєчасне повідомлення про нещасний випадок на виробництві робочого органу виконавчої дирекції Фонду?

Яка відповідальність передбачена за несвоєчасне повідомлення про нещасний випадок на виробництві робочого органу виконавчої дирекції Фонду?

Згідно ст.45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23 вересня 1999 року N 1105-XIV роботодавець як страхувальник зобов'язаний інформувати робочий орган виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків (далі – Фонд) про кожний нещасний випадок або професійне захворювання на підприємстві.
Відповідно до вимог п.10 «Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. N 1112 роботодавець, одержавши повідомлення про нещасний випадок (крім випадків, передбачених пунктом 41 цього Порядку), зобов'язаний негайно повідомити з використанням засобів зв'язку про нещасний випадок робочий орган виконавчої дирекції Фонду за місцезнаходженням підприємства за встановленою Фондом формою.
Постановою правління Фонду від 19.06.2003 року № 34 "Про визначення строку інформування роботодавцем робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України про кожний нещасний випадок або професійне захворювання на підприємстві" визначено, що роботодавець протягом доби в установленому порядку інформує відповідний робочий орган виконавчої дирекції Фонду про кожний нещасний випадок або професійне захворювання на підприємстві.
У відповідності до статті 1654 Кодексу України про адміністративні правопорушення робочі органи виконавчої дирекції Фонду розглядають справи
про адміністративні правопорушення, пов'язані з допущенням порушень законодавства про страхування від нещасного випадку.
Факт несвоєчасного інформування Фонду соціального страхування від нещасних випадків про кожний нещасний випадок або професійне захворювання на підприємстві встановлюється на день отримання інформації про кожний нещасний випадок або професійне захворювання на підприємстві, якщо така інформація була отримана після закінчення установлених строків (абзац перший цього пункту).
Цей факт може бути встановлено також в процесі чи за наслідками перевірки страхувальника. В день складання акта перевірки в ньому робиться відповідний запис про виявлені порушення, а також зазначається про те, що відносно винної (винних) особи (осіб) складено протокол про адміністративне правопорушення.
Також цей факт може бути встановлено на підставі інших відомостей, отримання яких не заборонено законом.
Статтею 1654 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено, що несвоєчасне інформування Фонду посадовими особами підприємств, установ, організацій, фізичними особами, які використовують найману працю про нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання, що сталися на підприємстві – тягнуть за собою накладення штрафу від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню – тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям