Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Підприємство отримує автотранспортні послуги згідно з договором, укладеним підприємством з приватним підприємцем - перевізником. Чи може підприємство віднести зазначені суми до складу валових витрат у разі відсутності товаро-транспортних накладних?

Підприємство отримує автотранспортні послуги згідно з договором, укладеним підприємством з приватним підприємцем - перевізником. Чи може підприємство віднести зазначені суми до складу валових витрат у разі відсутності товаро-транспортних накладних?


Згідно з нормами пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону України від 28.12.94 №334/94-ВР „Про оподаткування прибутку підприємств” (у редакції Закону України від 22.05.97 №283/97-ВР зі змінами та доповненнями, далі - Закон №334/94-ВР) платник податку відносить до складу валових витрат суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв’язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) і охороною праці, у тому числі витрати на придбання електричної енергії (включаючи реактивну), з урахуванням обмежень, установлених пунктами 5.3 — 5.7 цієї статті.
Водночас у пп. 5.3.9 п. 5.3 ст. 5 Закону №334/94-ВР зазначено, що будь-які витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення податкового обліку, не належать до складу валових витрат.
Первинна транспортна документація відноситься до первинних документів, на основі яких ведеться бухгалтерський облік. Згідно з п. 2.7 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну України від 24.05.95 №88, первинні документи складаються на бланках типових форм, затверджених Мінстатом України, а також на бланках спеціалізованих форм, затверджених міністерствами і відомствами України. Типові форми єдиної первинної транспортної документації, зокрема товарно-транспортну накладну, затверджено спільним наказом Міністерства транспорту України та міністерства статистики України від 29.12.95 №488/346 №488/346 і введено в дію з 1 січня 1996 Відповідно до п. 2 зазначеного наказу ведення зазначених форм первинного обліку всіма суб’єктами господарської діяльності незалежно від форм власності є обов’язковим.
Пунктом 11.1 Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затвердженого Наказом Міністерства транспорту України від 14 жовтня 1997 року №363 (зі змінами та доповненнями) визначено, що основними документами на перевезення вантажів є товарно-транспортні накладні та дорожні листи вантажного автомобіля.
Отже, товарно-транспортна накладна відноситься до первинної транспортної документації, ведення форм якої для всіх суб’єктів господарської діяльності незалежно від форм власності є обов’язковим.
Враховуючи зазначене, у разі відсутності первинної транспортної документації, що підтверджує отримання послуг з перевезення вантажів автомобільним транспортом, у даному випадку — товарно-транспортної накладної, платник податку не має підстав віднести такі витрати до складу валових витрат.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям