Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Від чого залежать ставки податку з власників транспортних засобів.

Від чого залежать ставки податку з власників транспортних засобів.


Ставки щодо сплати податку встановлено у статті 3 Закону України від 11.12.91 №1963-XII “Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів”, зі змінами і доповненнями. Вони визначені в залежності від кодів УКТЗЕД в гривнях з 100 см3 об‘єму двигуна для транспортних засобів, які обладнані двигуном внутрішнього згорання. Для транспортних засобів, які обладнані електродвигуном вони визначаються також у гривнях з 1 кВт (Вт – одиниця виміру потужності електродвигуна, приставка “к” означає 10 у степені 3, 1кВт = 1000 Вт). Для водних транспортних засобів ставки визначені у гривнях з 100 см довжини водного транспортного засобу.
Зазначеним Законом не передбачено прогресивного оподаткування транспортних засобів, оскільки останні мають незмінний об’єкт оподаткування (об’єм циліндрів або потужність двигуна, чи довжину транспортного засобу) і тверді ставки податку на рік (з 100 см. куб об’єму циліндрів двигуна або з 1 кВт потужності двигуна, або з 100 см. довжини транспортного засобу) в залежності від виду транспортного засобу.
Ставки для деяких груп диференціюються в залежності від об‘єму двигуна. Чим більше об‘єм двигуна, тим вища ставка.
При першій реєстрації наземних транспортних засобів в Україні ставки податку залежать від часу протягом якого використовувався транспортний засіб.
Статтею 3 Закону України „Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів ” визначено, що перша реєстрація в Україні - це реєстрація транспортного засобу в Україні, яка здійснюється уповноваженими державними органами України вперше щодо цього транспортного засобу.
При визначенні ставок податку при першій реєстрації транспортних засобів в Україні, а це стосується в основному автомобілів, під поняттям „нові транспортні засоби” слід розуміти транспортні засоби, які ніколи не були зареєстровані. (У тексті товарної номенклатури Митного тарифу України (додаток до Закону України "Про Митний тариф України" від 05.04.2001 №2371-III) до тестового опису товарних угруповань, де класифікуються транспортні засоби, "нові" наведено пояснення: "новими транспортними засобами вважаються такі, що не мають актів державної реєстрації уповноважених органів, які дають право на їх експлуатацію").
Таким чином, під новими транспортними засобами, у контексті товарної номенклатури, вважаються такі транспортні засоби, на які уповноваженими державними органами не видавалися акти реєстрації, що дають право експлуатації цих транспортних засобів.
Поняття „транспортні засоби, що використовувались”, означає транспортні засоби, які були зареєстровані щонайменше один раз, тобто такі, на які були або є реєстраційні документи, видані уповноваженими державними органами, в тому числі іноземними, що дають право експлуатувати ці транспортні засоби.
Датою початку користування (вводу в експлуатацію) транспортних засобів, що були в користуванні та ввозяться на митну територію України, уважається дата першої реєстрації ТЗ, визначена в реєстраційних документах, які видані вповноваженими державними органами та дають право експлуатувати ці ТЗ на постійній основі. У разі відсутності реєстраційних документів першої реєстрації ТЗ датою початку користування вважається перший день першого місяця року, зазначеного в ідентифікаційному номері ТЗ, а за відсутності в ідентифікаційному номері року виготовлення - 1 січня року виготовлення, зазначеного в реєстраційних документах.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям