Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи обов’язково повинен подавати декларацію про доходи підприємець, який обрав спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку?

Чи обов’язково повинен подавати декларацію про доходи підприємець, який обрав спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку?


Відповідно до пп. 9.12.1 п. 9.12 ст.9 Закону України від 22.05.03 № 889-ІV "Про податок з доходів фізичних осіб" оподаткування доходів, отриманих фізичною особою від продажу нею товарів (надання послуг, виконання робіт) у межах її підприємницької діяльності без створення юридичної особи здійснюється за правилами, встановленими спеціальним законодавством з цих питань, з урахуванням норм цього пункту.
Згідно зі ст. 6 Указу Президента України від 03.07.98 №727/98 “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва” (далі — Указ) платник єдиного податку — фізична особа не є платником податку з доходів фізичних осіб.
Пункт 5 постанови КМУ від 16.03.2000 №507. “Про роз’яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 року №727” визначає, що на суб’єктів малого підприємництва — фізичних осіб, які не є платниками податку з доходів фізичних осіб (прибуткового податку), не поширюються вимоги розділу IV Декрету КМУ від 26.12.92 №13-92 “Про прибутковий податок з громадян” (у частині доходів від провадження підприємницької діяльності, що здійснюється відповідно до Указу).
Оскільки оподаткування єдиним податком провадиться на підставі Указу, а не Декрету №13-92, фізичні особи — платники єдиного податку, які протягом року отримують доходи лише від діяльності, оподатковуваної за спрощеною системою оподаткування, декларацію про доходи не подають.
Суб'єкти підприємницької діяльності — фізичні особи — платники єдиного податку по закінчені звітного періоду (кварталу) подають звіт суб’єкта малого підприємництва — платника єдиного податку.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям