Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Приватний підприємець на загальній системі оподаткування здійснює торгову діяльність зі сплатою сум за торгові патенти. Суми сплачені за торгові патенти зменшують суми мають враховуватись у зменшення сум податку з доходів фізичних осіб. Чому у такому випадку податкова наполягає на сплаті авансових платежів податку з доходів фізичних осіб, адже м

Приватний підприємець на загальній системі оподаткування здійснює торгову діяльність зі сплатою сум за торгові патенти. Суми сплачені за торгові патенти зменшують суми мають враховуватись у зменшення сум податку з доходів фізичних осіб. Чому у такому випадку податкова наполягає на сплаті авансових платежів податку з доходів фізичних осіб, адже м

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю регулюється Декретом Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. N 13-92 "Про прибутковий податок з громадян" (розділ IV) (далі - Декрет).
Оподаткування доходів громадян - суб'єктів підприємницької діяльності податковими органами здійснюється на підставі декларацій громадян-підприємців про очікуваний (оціночний) у поточному році або про фактично одержаний ними протягом року дохід. На підставі поданих декларацій про очікуваний дохід податкові органи нараховують авансові платежі податку.
Декретом передбачено, що суми плати за патент і суми податку, сплачені протягом року за місцем виплати доходу та у вигляді авансових платежів, пред'явлених податковими органами, враховуються при остаточному розрахунку суми податку на підставі документального підтвердження факту сплати податку.
Постановою Кабінету Міністрів від 13.07.98 р. N 1077 затверджено Положення про виготовлення, зберігання та реалізацію торгових патентів, пунктом 19 якого визначено, що на суму сплаченої вартості торгового патенту за відповідний звітний період зменшується сума авансових внесків податку на прибуток або прибуткового податку для фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності.
Оскільки сума плати за торговий патент зараховується платникові податку - фізичній особі - суб'єкту господарської діяльності лише при проведенні остаточного перерахунку сплаченого податку за підсумками звітного податкового року, то протягом року така особа має сплачувати до бюджету суми авансових платежів.
Роз’яснення з цього питання також надано у листі ДПА України від 13.12.2006 р. N 23295/7/17-0417.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям