Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи повинен платник єдиного податку за ставкою 10% реєструватися платником ПДВ при перевищені суми виручки від реалізації 300 тис.грн.?

Чи повинен платник єдиного податку за ставкою 10% реєструватися платником ПДВ при перевищені суми виручки від реалізації 300 тис.грн.?


Відповідно до пп. 2.3.1 п. 2.3 ст. 2 Закону України 03.04.97 №168/97-ВР „Про податок на додану вартість” із змінами та доповненнями особа підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку у разі коли загальна сума від здійснення операцій з поставки товарів (послуг), у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, що підлягають оподаткуванню згідно з цим Законом, нарахована (сплачена, надана) такій особі або в рахунок зобов'язань третім особам, протягом останніх дванадцяти календарних місяців сукупно перевищує 300000 гривень (без урахування податку на додану вартість).
Згідно з ст. 6 Указу Президента України від 03.07.98 №727/98 „Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва” із змінами та доповненнями (далі – Указ №727) суб'єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок, не є платником податку на додану вартість, крім випадку, коли юридична особа обрала спосіб оподаткування доходів за єдиним податком за ставкою 6 відсотків.
Ст. 4 Указу №727 визначено, що відмову від застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності і повернення до раніше встановленої системи оподаткування суб'єкти малого підприємництва можуть здійснювати з початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу) у разі подання відповідної заяви до органів державної податкової служби не пізніше ніж за 15 днів до закінчення попереднього звітного (податкового) періоду (кварталу).
Згідно із ст. 5 Указу №727 у разі порушення вимог, установлених ст. 1 цього Указу (середньооблікова чисельність працюючих не повинна перевищувати 50 осіб і обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не повинен перевищувати 1 млн. гривень), платник єдиного податку повинен перейти на загальну систему оподаткування, обліку та звітності, починаючи з наступного звітного періоду (кварталу).
Таким чином, суб’єкт підприємницької діяльності, що перебуває на сплаті єдиного податку за ставкою 10%, у разі перевищення суми виручки від реалізації товарів (робіт, послуг) 300 тис. грн. має право не реєструватися платником податку на додану вартість.
Але, у разі переходу такого платника на загальну систему оподаткування (або за самостійним рішенням, або у разі порушення вимог, встановлених ст. 1 Указу №727), він підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку на додану вартість.

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям