Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Який порядок визначення дати виникнення податкових зобов'язань у комітента при експорті товарів через комісіонера? Чи має право на отримання бюджетного відшкодування комісіонер?

Який порядок визначення дати виникнення податкових зобов'язань у комітента при експорті товарів через комісіонера? Чи має право на отримання бюджетного відшкодування комісіонер?


Згідно з пп. 7.3.1 п. 7.3 ст. 7 Закону України від 03.04.97 № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (із змінами та доповненнями, далі – Закон) датою виникнення податкових зобов'язань з поставки товарів є дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів, що підлягають поставці, або дата відвантаження товарів.
Разом з цим, відповідно до пп. 7.3.8 п. 7.3 ст. 7 Закону попередня (авансова) оплата вартості товарів (супутніх послуг), які експортуються чи імпортуються, не змінює значення податкового кредиту або податкових зобов'язань платника податку - відповідно такого експортера або імпортера.
Згідно з пп. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Закону ставка податку становить 0 % до бази оподаткування. у разі, якщо експорт товарів засвідчено належно оформленою вантажною митною декларацією,
Таким чином, при здійсненні операції з експортування (вивезення) товарів за межі митної території України податкові зобов'язання з ПДВ визначаються на дату фактичного здійснення такого вивезення, тобто на дату оформлення вантажної митної декларації митним органом.
Експорт товарів із залученням комісіонера не впливає на порядок визначення податкових зобов'язань з ПДВ.
Право на застосування нульової ставки ПДВ і, відповідно, право на отримання бюджетного відшкодування має лише продавець експортної продукції - її власник (комітент).
На послуги комісіонера, який залучається для продажу товарів на експорт, нульова ставка ПДВ не поширюється, і отримана комісійна винагорода за надані комітенту послуги підлягає оподаткуванню за ставкою 20 % та не включається до митної вартості товарів (супутніх послуг), які експортуються (пп. 7.7.9 п. 7.7 ст. 7 Закону).

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям