Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Автогаражний кооператив здійснює свою діяльність за рахунок членських та цільових внесків. Переважна кількість членів кооперативу – це пенсіонери, інваліди, ветерани війни. Державний акт на земельну ділянку виданий кооперативу. Чи має кооператив і його члени пільги по сплаті земельного податку?

Автогаражний кооператив здійснює свою діяльність за рахунок членських та цільових внесків. Переважна кількість членів кооперативу – це пенсіонери, інваліди, ветерани війни. Державний акт на земельну ділянку виданий кооперативу. Чи має кооператив і його члени пільги по сплаті земельного податку?


Відповідно до статей 125, 126 Земельного кодексу України право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.
Право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами.
Статтею 2 Закону України від 03.07.92 № 2535-ХІІ „Про плату за землю” із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2535-ХІІ) використання землі в Україні є платним. Власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, крім орендарів, сплачують земельний податок.
Згідно із ст. 5 Закону № 2535-ХІІ об'єктом плати за землю є земельна ділянка, а також земельна частка (пай), яка перебуває у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди. Суб'єктом плати за землю (платником) є власник земельної ділянки, земельної частки (паю) і землекористувач, у тому числі оренда
Підставою для нарахування земельного податку згідно зі ст. 13 Закону № 2535-ХІІ є дані державного земельного кадастру.
Таким чином, автогаражний кооператив, як землекористувач, є платником земельного податку до бюджету.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям