Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Просимо дати роз'яснення щодо звільнення від сплати земельного податку дитячих оздоровчих закладів України.

Просимо дати роз'яснення щодо звільнення від сплати земельного податку дитячих оздоровчих закладів України.


Відповідно до ст. 12 Закону України від 03.07.92 № 2535-ХІІ „Про плату за землю” із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2535-ХІІ) від земельного податку звільняються дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України (п.3 частини першої ст. 12). А також не справляється плата за землі дитячих санаторно-курортних, фізкультурно-спортивних та оздоровчих закладів України (частина друга ст. 12).
Наказом Державного комітету України у справах сім’ї та молоді від 05.02.04 № 31, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 19.02.04 за № 213/8812, затверджено Типове положення про дитячий оздоровчий заклад (далі – Положення), пунктом 2.16 якого визначено, що дитячий оздоровчий заклад є юридичною особою і діє на підставі статуту, має рахунки, які відкриваються в установленому порядку, печатку і штамп зі своїм найменуванням.
Одночасно п. 2.4 Положення встановлено, що засновником (власником) дитячого оздоровчого закладу можуть бути центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та їх об’єднання незалежно від форм власності та підпорядкування, громадяни України.
Відповідно до п. 2.1 Положення дитячий оздоровчий заклад діє на підставі статуту (положення), що затверджується засновником (власником). Положення поширюється на всі дитячі оздоровчі заклади незалежно від форми власності та підпорядкування (п. 1.5).
У процесі здійснення фінансово-господарської діяльності, як визначено п. 5.3 Положення, дитячий оздоровчий заклад має використовувати земельну ділянку, на якій він розташований, виключно в інтересах дітей.
Таким чином, від сплати земельного податку звільняються дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади (як суб’єкти оподаткування відповідно до п. 3 частини першої ст. 12 Закону № 2535-ХІІ) та не справляється плата за землі (як об’єкти оподаткування) дитячих санаторно-курортних, фізкультурно-спортивних та оздоровчих закладів України (частина друга ст. 12 Закону 2535-ХІІ).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям