Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Який порядок коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту на підставі розрахунку коригування, що видається платником податку після перереєстрації платника ПДВ, якщо податкова накладна була виписана ним до такої перереєстрації?

Який порядок коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту на підставі розрахунку коригування, що видається платником податку після перереєстрації платника ПДВ, якщо податкова накладна була виписана ним до такої перереєстрації?

Коротка відповідь : Оскільки при перереєстрації платника ПДВ дата реєстрації платником ПДВ та його індивідуальний податковий номер не змінюються, то такий платник податку у разі будь-якої зміни суми компенсації вартості товарів (послуг), перегляду цін, перерахунку у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, має право виписувати розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, з урахуванням реквізитів нового Свідоцтва.

Повна відповідь : Відповідно до п.2 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПА України від 21.12.2010 №969 податкову накладну складає особа, яка зареєстрована як платник податку в податковому органі і якій присвоєно індивідуальний податковий номер платника ПДВ. Згідно з п.18 Порядку №969, у разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань відповідно до ст.192 р.V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної. На титульному аркуші розрахунку коригування вказується, до якої податкової накладної та за яким договором вносяться зміни. Відповідно до п.1 р.ІV Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 22.12.2010 №978 (далі – Положення №978), перереєстрація платника ПДВ проводиться та Свідоцтво підлягає заміні у разі виникнення змін у даних платника ПДВ, які стосуються коду ЄДРПОУ, податкового номера, який надається податковими органами, та/або найменування (прізвища, імені, по батькові), та/або місцезнаходження (місця проживання) платника ПДВ, і якщо зміни не пов'язані із припиненням платника ПДВ, крім випадків, визначених пп.16.1 п.16 розділу ІІІ цього Положення. Пунктом 2 р.ІV Положення №978 визначено, що для заміни Свідоцтва платник ПДВ зобов'язаний у двадцятиденний строк після виникнення змін подати до податкового органу, в якому перебуває на обліку, додаткову реєстраційну заяву з позначкою „Перереєстрація”. До такої заяви мають бути додані Свідоцтво та всі засвідчені копії Свідоцтва. Податковий орган видає платнику ПДВ нове Свідоцтво (за новим номером) замість старого в такому самому порядку, як і при реєстрації. При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого Свідоцтва є останній день строку у 10 робочих днів від дня отримання додаткової реєстраційної заяви з позначкою „Перереєстрація”. Оскільки при перереєстрації платника ПДВ дата реєстрації платником ПДВ та його індивідуальний податковий номер не змінюються, то такий платник податку у разі будь-якої зміни суми компенсації вартості товарів (послуг), перегляду цін, перерахунку у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, має право виписувати розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, з урахуванням реквізитів нового Свідоцтва.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям