Доброго дня! Будь ласка, підкажіть! підприємство не вчасно подало заяву на реєстрацію платником ПДВ. перевищення 300 тис.грн наступило в листопаді. Обовязок нарахуваня податкового зобовязання виник з грудня місяця. Суму податкового зобовязання за грудень, згідно податкових розяснень, ми порахували і сплатили в січні (без права податкового кредиту), потім подали заяву. Свідоцтво Платника ПДВ ще не отримали. Як в обліку відобразити проводками таку ситуацію,нарахування. Чи включаються суми вхідного ПДВ за грудень у витрати (собівартість) при нарахуванні податку на прибуток? в податковій сказали, що не включаються. яким чином тоді відобразити це на рахунках бух обліку? Наприклад операції за грудень:
361 702 - 2000,00 (без ПДВ)
902 281 - 1000,00 (без ПДВ)- не включаємо ПДВ згідно податкових розяснень. а як тепер відобразити суму ПДВ вхідного? ця сума висить на залишку товарів.
як відобразити нарахування зобовязання по ПДВ сплаченого у січні:
949 6412
6412 311?? але тоді 949 рахунок зменшить фінансовий результат? чи так і має бути.
Вхідні суми ПДВ при розрахунку податку на прибуток,якщо свідоцтво ПДВ ще не отримали
-
- Мудрец
- Подякували: 43 рази
вы с декабря делаете такие проводки:
Дт 361 Кт 702 с ПДВ
Дт 702 Кт 6412 ПДВ
Дт 902 Кт 281 без ПДВ
Дт 361 Кт 702 с ПДВ
Дт 702 Кт 6412 ПДВ
Дт 902 Кт 281 без ПДВ
-
- Мудрец
тогда входящий НДС пойдет на затраты 949 счет ,так как вы еще не имеете права на налоговый кредит
Дякую! тобто фактично фінансовий результат не змінюється.. різниця лише в тому, на який рахунок витрат я поставлю вхідне ПДВ: якщо не на 902, як раніше, то тепер на 949? бо зі слів податкової я зрозуміла,що мені його зовсім не треба включати на витрати. але тоді не зрозуміло як це провести в обліку.
-
- Гигант Мысли
- Дякував (ла): 252 рази
- Подякували: 4095 разів
Думаю, питання спірне:maximum2000 писав:тогда входящий НДС пойдет на затраты 949 счет ,так как вы еще не имеете права на налоговый кредит
Оскільки є два види платників ПДВ (зареєстровані і не зареєстровані), а в 2-му абзаці ст.139 йдеться про зареєстрованих, то є шанс включити до собівартості чи первісної вартості ОЗ. По правилам бух.обліку те саме.139.1.6. суми податку на прибуток, а також податків, установлених пунктом 153.3 статті 153 та статтею 160 цього Кодексу; податку на додану вартість, включеного до ціни товару (роботи, послуги), що придбаваються платником податку для виробничого або невиробничого використання, податків на доходи фізичних осіб, які відраховуються із сум виплат таких доходів згідно з розділом IV цього Кодексу.
Для платників податку, які не зареєстровані як платники податку на додану вартість, до складу витрат входять суми податків на додану вартість, сплачених у складі ціни придбання товарів, робіт, послуг, вартість яких належить до витрат такого платника податку.
дякую за відповідь. та щоб перестрахувати себе я краще вхідне ПДВ, сума якого не велика, не буду включати у витрати. просто підкажіть, які в мене будуть проводки в такому випадку. куди це вхідне ПДВ подіти в бух обліку. Зараз воно в мене висить на товарах. (Оприбутковувала разом з ПДВ). Щиро дякую всім хто відгукнеться!
-
- Мудрец
я согласна, пункт 139.1.6 НКУ гласит ,что, когда зарегистрирвоанны
-
- Мудрец
извините, ответ не дописала. Пункт 139.1.6 НКУ применим ,когда незарегистрированный плательщик НДС. А здесь непонятная ситуация, неизвестно, каким числом они полуат свидетельство по НДС. Поэтому лучше не включать в расходыы. А проводки будут вышеописанные, то есть сумму НДС вы включаете в бухгалтерские расходы 949 ,в налоговые расходы целесообразно не включить