Льготы по НДС для ИТ-бизнеса с 1 января 2013
-
- Акула НКУ
- Дякував (ла): 1061 раз
- Подякували: 4945 разів
Дякую. Питання про пільгу по прибутку не стоїть, оскільки не попадає під вимоги( думаю, отримати свідоцтво не буде дуже просто). Важливо було розібратися з ПДВ. Здається розібралась. Дякую усім за спілкування і думки.
-
- Высший разум
- Дякував (ла): 149 разів
- Подякували: 389 разів
Не истина в последней инстанции, но попробую ответить:оляля писав:прошу пробачення, якщо скажу якусь дурню, це для мене нове абсолютно, попросив про консультацію добрий знайомий, а я ніх шисен цванціх зеро зіхцен#blush# #blush#
ЮО, загальна система, ПДВ. КВЕД 62.01. Займаються продажею 1 С і наданням послуг по її встановленню і обслуговуванню. Питання:
1. Продаж 1 С підпадає під пільги по ПДВ?
2. Надання послуг пільгуєтся?
3. КУпили без ПДВ і відповідно продали без ПДВ, вірно?
4.як це має правильно дркументально оформлятися?
1. Продажа КОРОБОК с 1С (Вы же не разработчик, а только посредник!) очень похожа на ТОВАР. Поэтому НДС здесь ну очень напрашивается! Хотя есть риск, что с выходом 3-4-5 Глиста , налоговый кредит Ваших покупателей на корню выкосят. Ваши обязательства великодушно пощядят.
2. Услуги информатизации пока точно с НДС (до принятия нового законопроекта, по которому с 01.07.13- будут освобождены)
3. А какие могут быть варианты? Вы же не благотоворительная контора и не конвертационный центр.
4. Про оформление тут выше уже столько говорилось... Как вариант лучше оформлять все отношения в актах-услугах, пока есть возможность. Меньше риска до появления внятных разъяснений налоговой.
-
- Акула НКУ
Звільняэться від оподаткування пдв постачання програмної продукції. Під цим розуміэться результат прогамуваня у вигляді прогами.це прописано в листі жовтневому. 1с ніби як програма
прошу прбачення за стислий текст, пишу з планшетника, так не зручно.
прошу прбачення за стислий текст, пишу з планшетника, так не зручно.
-
- Высший разум
- Дякував (ла): 149 разів
- Подякували: 389 разів
оляля писав:Звільняэться від оподаткування пдв постачання програмної продукції. Під цим розуміэться результат прогамуваня у вигляді прогами.це прописано в листі жовтневому. 1с ніби як програма
.
Но это же не есть результат программирования Вашей фирмы. Вы только промежуточное звено в цепочке перемещения ТОВАРА. Вопрос спорный и скользкий. Возможны всяческие фискальные трактовки и сюрпризы. Подождемс!
-
- Акула НКУ
переспалася з цією думкою.
З ПКУ :
26-1. Тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції. тут я не бачу привязки до того чи ти виробник чи ні. просто операції з постачання.
схема така: Фірма А ( на даний момент має свідоцтва суб"єкта ІТ технологій, це точно) продає фірмі Б 1с. Без ПДВ. Фірма Б продає цю 1 С далі, теж я так розумію без ПДВ, вірно? ось послуги фірми Б по встановленню, впровадежнню і ІТС вже будуть з ПДВ, так?
З ПКУ :
26-1. Тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції. тут я не бачу привязки до того чи ти виробник чи ні. просто операції з постачання.
схема така: Фірма А ( на даний момент має свідоцтва суб"єкта ІТ технологій, це точно) продає фірмі Б 1с. Без ПДВ. Фірма Б продає цю 1 С далі, теж я так розумію без ПДВ, вірно? ось послуги фірми Б по встановленню, впровадежнню і ІТС вже будуть з ПДВ, так?
-
- Ученик
- Подякували: 2 рази
я не дуже глибоко в темі, але є одна думка.
Звільняється від ПДВ операції з постачання програмної продукції, в т.ч. - комп"ютерних програм. Згідно з цивільним кодексом і ЗУ "Про авторське право..." програма є об"єктом права інтелектуальної власності. Відповідно, не можна продати саму програму, можна лише надати права на неї.
14.1.185. постачання послуг - будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності
прикол у тім, що серед описаних у цивільному законодавстві способів використання програми немає використання програми кінцевим користувачем! БУду радий, якщо хтось доведе протилежне
ЦК Стаття 433 Об'єкти авторського права
1. Об'єктами авторського права є твори, а саме:
2) комп'ютерні програми;
Стаття 424. Майнові права інтелектуальної власності
1. Майновими правами інтелектуальної власності є:
1) право на використання об'єкта права інтелектуальної власності;
2) виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності;
3) виключне право перешкоджати неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності, в тому числі забороняти таке використання;
4) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.
Стаття 441. Використання твору
1. Використанням твору є його:
1) опублікування (випуск у світ);
2) відтворення будь-яким способом та у будь-якій формі;
3) переклад;
4) переробка, адаптація, аранжування та інші подібні зміни;
5) включення складовою частиною до збірників, баз даних, антологій, енциклопедій тощо;
6) публічне виконання;
7) продаж, передання в найм (оренду) тощо;
8) імпорт його примірників, примірників його перекладів, переробок тощо.
2. Використанням твору є також інші дії, встановлені законом.
Звільняється від ПДВ операції з постачання програмної продукції, в т.ч. - комп"ютерних програм. Згідно з цивільним кодексом і ЗУ "Про авторське право..." програма є об"єктом права інтелектуальної власності. Відповідно, не можна продати саму програму, можна лише надати права на неї.
14.1.185. постачання послуг - будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності
прикол у тім, що серед описаних у цивільному законодавстві способів використання програми немає використання програми кінцевим користувачем! БУду радий, якщо хтось доведе протилежне
ЦК Стаття 433 Об'єкти авторського права
1. Об'єктами авторського права є твори, а саме:
2) комп'ютерні програми;
Стаття 424. Майнові права інтелектуальної власності
1. Майновими правами інтелектуальної власності є:
1) право на використання об'єкта права інтелектуальної власності;
2) виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності;
3) виключне право перешкоджати неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності, в тому числі забороняти таке використання;
4) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.
Стаття 441. Використання твору
1. Використанням твору є його:
1) опублікування (випуск у світ);
2) відтворення будь-яким способом та у будь-якій формі;
3) переклад;
4) переробка, адаптація, аранжування та інші подібні зміни;
5) включення складовою частиною до збірників, баз даних, антологій, енциклопедій тощо;
6) публічне виконання;
7) продаж, передання в найм (оренду) тощо;
8) імпорт його примірників, примірників його перекладів, переробок тощо.
2. Використанням твору є також інші дії, встановлені законом.
-
- Ученик
Хоча ні, знайшов ч. 1 ст. 1008 ЦК:
Особа, яка має виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності (ліцензіар), може надати іншій особі (ліцензіату) письмове повноваження, яке надає їй право на використання цього об'єкта в певній обмеженій сфері (ліцензія на використання об'єкта права інтелектуальної власності).
Думаю, на підставі цієї норми можна стверджувати, що кінцевим користувачам також надаються права інтелектуальної власності, а отже здійснюється постачання програмного забезпечення (а не двд-дисків)
Особа, яка має виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності (ліцензіар), може надати іншій особі (ліцензіату) письмове повноваження, яке надає їй право на використання цього об'єкта в певній обмеженій сфері (ліцензія на використання об'єкта права інтелектуальної власності).
Думаю, на підставі цієї норми можна стверджувати, що кінцевим користувачам також надаються права інтелектуальної власності, а отже здійснюється постачання програмного забезпечення (а не двд-дисків)
-
- Акула НКУ
іншими словами, продаються не коробки, а програмне забезпечення, яке попадає під пільгу з ПДВ?
-
- Ученик
оляля, я думаю - залежить від того, що саме Ви продаєте. Якщо Ви надаєте ліцензію, значить ви поставляєте програмне забезпечення... Якщо ні - значить, Ви просто продаєте диск, який можна повісити в салоні автомобіля, але запустити на комп"ютері його без ліцензії не можна
-
- Акула НКУ