Торговля зерновыми и НДС
Просьба разъясните в каком порядке учитывается и отображается в декларации по НДС, сумма НДС уплаченная при покупке с/х культур (позиции 1001-1008 и 1205,1206) порядок возникновения НДС при дальнейшей продаже данных культур. Данный вопрос касается следующих операций 1. Операции на внутреннем рынке (купили в Украине и продали в Украине). 2. Операции на внешнем рынке (экспорт из Украины). Ситуация: Предприятие купили товары УКТ ВЭД 1001-1008, 1205, 1206 у с/х производителя. В дальнейшем продали на рынке Украины. Как будет отображаться налоговый кредит и налоговые обязательства?
-
- Знаток
- Дякував (ла): 37 разів
- Подякували: 15 разів
Так как вы купили у с/х производителя то являетесь первым посредником - вы отражаете обычно как и все товары и обязательство и кредит. Вот ваш покупатель будет выписывать налог накладную с льготой и свой кредит убирать. см пункт 15 раздел 20 переходных положений НКУ
Вот вы ответили, что я имею право на налоговый кредит! Хорошо, Я задам вопрос по другому! Я купила рапс, сою и кукурузу у с/х производителя, у меня возникла продажа 1. если я продам на территории Украины. 2. я продам на экспорт. Как у меня по каждой из ситуаций будет налогообложение?
-
- Светоч Мысли
- Дякував (ла): 7078 разів
- Подякували: 1729 разів
В разі продажу на території України переліченого Вами вище товару виникає ПЗ. так як і написано в пості вище . за експорт вибачаюсь не знаю.Олла писав:Вот вы ответили, что я имею право на налоговый кредит! Хорошо, Я задам вопрос по другому! Я купила рапс, сою и кукурузу у с/х производителя, у меня возникла продажа 1. если я продам на территории Украины. 2. я продам на экспорт. Как у меня по каждой из ситуаций будет налогообложение?
-
- Знаток
- Дякував (ла): 37 разів
- Подякували: 15 разів
пункт 15 Переходные положения НКУ - " операції з вивезення в митному режимі експорту зернових та техн.культур, зазначених в абзаці першому цього пункту звільняються від оподаткування ПДВ" Тоесть и єкспорт тоже льгота - соответственно налогового кредита не будет
Помогите, пожалуйста, разобраться с такой ситуацией. Завод (не сельхозпроизводитель) заключил договора с пайщиками. Вырастил пшеницу и кукурузу, но сам завод эти зерновые не собирал. Наше предприятие (не сельхозпроизводитель) выкупило у завода незавершенку. Мы зерновые собрали. Что у нас в такой ситуации происходит с НК и с НО в случае продажи?
-
- Акула НКУ
- Дякував (ла): 1291 раз
- Подякували: 1621 раз
Из удаленной темы От: 25 июня 2012 г. 12:36:51 :
Xenia писав:Добрый день! Предприятие плательщик НДС покупает у фермера-плательщика единого с/х налога но неплательщика НДС ячмень, и продает его дальше, вопрос продажа идет с НДС или без? Спасибо.
EllinSun писав:с НДС, т.к. Вы - плательщик НДСXenia писав:Добрый день! Предприятие плательщик НДС покупает у фермера-плательщика единого с/х налога но неплательщика НДС ячмень, и продает его дальше, вопрос продажа идет с НДС или без? Спасибо.
LLM писав:А от мене беруть сумніви при перепродажу с.г. продукції діє 0% ставка, ПДВ то тільки 0%
Xenia писав:Как я понимаю мы являемся первыми посредниками и льгота не действует. Но руководство не согласно с такой точкой зрения. Поэтому решила посоветоваться.
LLM писав: Операції, звільнені від оподаткування ПДВ
Відповідно до п. 15 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ до 1 січня 2014 року операції з постачання (зокрема, імпорт) зернових культур окремих товарних позицій (пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, сорго, інші зернові культури (крім гречки); насіння свиріпи, ріпаку, соняшнику) звільняються від оподаткування податком на додану вартість за умови, що ці операції не є першим постачанням цієї продукції сільськогосподарськими підприємствами. Тобто підприємства, які здійснюють перепродаж деяких зернових і технічних культур, не мають права на податковий кредит з ПДВ, сплачений при їх закупівлі. У разі експорту таких товарів з 1 липня 2011 року нульова ставка не застосовується і підприємства втрачають право на бюджетне відшкодування ПДВ.
У податковій звітності операції з перепродажу зернових і технічних культур визначених товарних позицій відображаються у Довідці (Д 6), яка подається у складі додатків до «загальної» податкової декларації з ПДВ.
Від оподаткування ПДВ у галузі сільського господарства звільнені також деякі операції з приватизації майна та послуг у сільській місцевості (п. 197.1 ст. 197 ПКУ):
•безоплатна передача працівникам радгоспів та інших сільськогосподарських підприємств, що приватизуються, та прирівняним до них особам частки державного майна (акцій). Перелік підприємств, які підлягають приватизації, визначено постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2011 року № 127;
•постачання в сільській місцевості сільськогосподарськими товаровиробниками послуг з ремонту шкіл, дошкільних закладів, інтернатів, закладів охорони здоров’я та надання матеріальної допомоги (в межах одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на місяць на одну особу) продуктами харчування власного виробництва та послуг з обробки землі багатодітним сім’ям, ветеранам праці і війни, реабілітованим громадянам, інвалідам, одиноким особам похилого віку, особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та школам, дошкільним закладам, інтернатам, закладам охорони здоров’я.
Звернемо увагу, що від таких видів пільг, як звільнення від сплати податку (підпункт «г» п. 30.9 ст. 30 ПКУ) платники податку не вправі ні відмовитися, ні зупинити їх використання на один чи кілька звітних періодів, оскільки ці пільги надаються не безпосередньо платникам, а стосуються окремо перерахованих у відповідних статтях Кодексу операцій (лист ДПАУ від 4 березня 2011 року № 6286/7/16-1517).
Орина 90-60-90 писав:Совершенно верно так как вы являетесь первыми посредниками то НДС платите (тоесть выписываете налоговую накладную 20%) а ваш покупатель выписывает с льготой
-
- Акула НКУ
- Дякував (ла): 1291 раз
- Подякували: 1621 раз
Из удаленной темы От: 7 сентября 2012 г. 10:07:03:
Mikola писав:Мы купили у производителя посевной материал рапса. Часть посеяли себе, а часть продали другому предприятию. Как я должен продать с НДС или БЕЗ НДС.
LLM писав:Яким чином оподатковуються операції з перепродажу зерна?
Відповідно до п.15 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, зазначено, що тимчасово, до 1.01.2014р., операції з постачання зернових культур товарних позицій 1001-1008 (крім т.п.1006 (рис) та товарної під категорії 1008 10 00 00), технічних культур товарних позицій 1205 і 1206, крім їх першого постачання с/г підприємствами-товаровиробниками звільняються від податку на додану вартість.
У разі вивезення в митному режимі експорту таких товарів 0% ставка не застосовується, крім експорту операцій з постачання зернових культур товарних позицій 1205 і 1206, щодо яких застосовується 0 ставка до 1.07.2010р.
На дану статтю ПК ДПАУ дала свій коментар у листі № 2093/7/16-1517 від 26.01.11р.
Таким чином, відповідно до розглянутої норми цієї статті від ПДВ звільнено поставку (перепродаж) в Україні пшениці, жита, вівса, сорго, проса, насіння канаркової трави та технічних культур: насіння свиріпи або рапсу, а також соняшника. Звільнення не відноситься до рису та гречки.
Ознаки с-г/п наводяться у п.209.6 ПКУ. Таким чином, даний порядок звільнення від ПДВ повною мірою стосується зернотрейдерів – посередників на зерновому ринку. У посередника (комісіонера) його продаж буде другою поставкою, оскілки ПКУ до операцій поставки відносить і передачу товарів на комісію, згідно п.п.14.1.191.