= ВІЙСЬКОВИЙ ЗБІР =

Розділ IV ПКУ
Татьяна 9
Мыслитель
Мыслитель
Дякував (ла): 7 разів

Повідомлення Татьяна 9 »

я имела ввиду, что 05.08.14 я оплатила (перечислила по банку) налоги и зарплату, все прошло нормально. Согласно нововведениям я понимаю, что ВС я должна перечислять вместе с перечислением налогов ЕСВ, НДФЛ, з/п значит с 16-20 и с 1-7. Военный сбор удерживается из сумм доходов без вычета НДФЛ и ЕСВ, только с з/п.

Татьяна 9
Мыслитель
Мыслитель
Дякував (ла): 7 разів

Повідомлення Татьяна 9 »

это только за июль 2014))

katena4ek
ПрофиПрофи
Дякував (ла): 23 рази
Подякували: 3 рази

Повідомлення katena4ek »

Тюша писав:
Аллусик писав:Сегодня выплатила аванс за август. Перечислила военный сбор по авансу за минусом 1-го дня. Все прошло, все ушло- слава богу!!!! А то ухожу в отпуск, а тут засада. Даже если что-то не так сделала откорректирую в з/п.#g_crazy#
А вот несколькими страницами ранее писали, что:"я позвонила в налоговую справку по этому поводу, так мне ответили, что все что начисляется с 03.08.14 облагается военным збором, т.е. зп за август входит вся и за 01.08 включительно."
Так как же правильно. Я, например, аванс буду насчитывать с учетом ВС , начиная с 01.08. Так проще, но интересно, как правильнее?
Інформаційна довідка про Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР»
132.02
Чи підлягають оподаткуванню військовим збором доходи нараховані до 03.08.2014, а виплачені після 03.08.2014?

Коротка:
Оскільки Закон набрав чинності з 03.08.2014р. і податковий агент зобов’язаний при нарахуванні доходів, визначених у п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 Розділу ХХ Перехідних положень Кодексу, утримати військовий збір, нараховані до 03.08.2014 доходи, але виплачені після 03.08.2014, не підлягають оподаткуванню збором.
Повна:
З 03 серпня 2014 року набрав чинності Закон України від 31 липня 2014 року № 1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» (далі – Закон), яким тимчасово до 1 січня 2015 року запроваджено військовий збір.
Відповідно до п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 Розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України (далі - Кодекс) визначено, що об’єктом оподаткування збором є доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри.
При цьому, ставка збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування, визначеного підпунктом 1.2 цього пункту (п.п. 1.3 п. 161 підрозділу 10 Розділу ХХ Перехідних положень Кодексу).
Згідно з п. 1.4 п. 161 підрозділу 10 Розділу ХХ Перехідних положень Кодексу нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому статтею 168 цього Кодексу, за ставкою, визначеною підпунктом 1.3 цього пункту.
Відповідно до п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Кодексу податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку збору 1.5 відс., визначену п.п. 1.3 п. 161 підрозділом 10 розділу ХХ Перехідних положень Кодексу.
Статтею 58 Конституції України визначено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.
Таким чином, оскільки Закон набрав чинності з 03.08.2014р. і податковий агент зобов’язаний при нарахуванні доходів, визначених у п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 Розділу ХХ Перехідних положень Кодексу утримати військовий збір, нараховані до 03.08.2014 доходи, але виплачені після 03.08.2014, не підлягають оподаткуванню збором.

sunny day
Высший разум
Высший разум
Дякував (ла): 432 рази
Подякували: 158 разів

Повідомлення sunny day »

Аллусик писав:Сегодня выплатила аванс за август. Перечислила военный сбор по авансу за минусом 1-го дня. Все прошло, все ушло- слава богу!!!! А то ухожу в отпуск, а тут засада. Даже если что-то не так сделала откорректирую в з/п.#g_crazy#
ого))) я еще думаю 15-го платить с 01.08. или без него ВС, посчитала с ним- не хочу пока пересчитывать эти копейки
а в 1 С как провели? ручными или добавляли в начисление и выплату?

Natalenna
Светоч Мысли
Светоч Мысли
Дякував (ла): 3872 рази
Подякували: 3194 рази

Повідомлення Natalenna »

sunny day писав:
ого))) я еще думаю 15-го платить с 01.08. или без него ВС, посчитала с ним- не хочу пока пересчитывать эти копейки
а в 1 С как провели? ручными или добавляли в начисление и выплату?
я, напевно, буду платити з 3.08. Закон вступив у силу з 03.08 і 01.08 людина працювала не сплачуючи воєнного збору, тому день я мінусуватиму. Хоча, якщо вийде на ту тему офіційне роз'яснення, якесь інакше, то зроблю перерахунок.
Наше життя встелене граблями (с) Із творів ЗНО
Бухгалтерський облік - це мистецтво

Natalenna
Светоч Мысли
Светоч Мысли
Дякував (ла): 3872 рази
Подякували: 3194 рази

Повідомлення Natalenna »

До речі, виникла ситуація. У працівника були перехідні відпускні липень-серпень по 03.08. Нараховані вони і відображені у липні. У звіті з ЄСВ двома окремими стрічками за 07 і 08 місяць. Питання полягає у тому, чи потрібно зараз при нарахуванні ЗП за серпень коригувати йому 1 день відпускних і доотримати воєнний збір?
Наше життя встелене граблями (с) Із творів ЗНО
Бухгалтерський облік - це мистецтво

Любознательная
Светоч Мысли
Светоч Мысли
Дякував (ла): 82 рази
Подякували: 2407 разів

Повідомлення Любознательная »

Natalenna писав:До речі, виникла ситуація. У працівника були перехідні відпускні липень-серпень по 03.08. Нараховані вони і відображені у липні. У звіті з ЄСВ двома окремими стрічками за 07 і 08 місяць. Питання полягає у тому, чи потрібно зараз при нарахуванні ЗП за серпень коригувати йому 1 день відпускних і доотримати воєнний збір?
На больничные и отпускные, начисленные до 03.08.2014 г., военный сбор не начисляется

Закон Украины от 31.07.2014 г. № 1621-VI, который ввел военный сбор, вступил в силу 3 августа 2014 года. Поэтому военный сбор удерживается именно с выплат, начисленных начиная с 03.08.2014 г.
Такую консультацию предоставила Государственная фискальная служба. Ответ на данный вопрос размещен в подкатегории 132.02 в «ЗІР». Ведь некоторые банки не принимали платежные поручения на выплату зарплаты, отпускных, больничных без перечисления военного сбора на надлежащий счет.
Так что этот вопрос должен решиться, и выплаты, начисленные до 03.08.2014 г., можно будет получить в банке (перечислить на карточные счета работников) без удержания военного сбора.
Источник: interbuh.com.ua

Любознательная
Светоч Мысли
Светоч Мысли

Решила выяснить, а где еще в Налоговом кодексе встречается фраза "цивільно-правовими договорами"

Вот эти абзацы:

Стаття 176. Забезпечення виконання податкових зобов'язань
176.1. Платники податку зобов'язані:
<…>
є) подавати податкову декларацію за результатами податкового (звітного) року у строки, передбачені цим Кодексом для платників податку на доходи фізичних осіб, якщо протягом такого податкового (звітного) року оподатковувані доходи нараховувалися (виплачувалися, надавалися) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, платнику податку у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами одночасно двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.
{Абзац перший підпункту "є" пункту 176.1 статті 176 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1588-VII від 04.07.2014}

16-1. Тимчасово, до 1 січня 2015 року, встановлюється військовий збір.
1.1. Платниками збору є особи, визначені пунктом 162.1 статті 162 цього Кодексу.
1.2. Об’єктом оподаткування збором є доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри.
<…>
{Підрозділ 10 розділу XX доповнено пунктом 16-1 згідно із Законом № 1621-VII від 31.07.2014}

И в то же время:

14.1.47. додаткові блага - кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов'язаний з виконанням обов'язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV цього Кодексу);

n1111k
ПрофиПрофи
Дякував (ла): 6 разів
Подякували: 4 рази

Повідомлення n1111k »

Вот как мне ответил аудитор:
Если «новое поколение» руководителей ГФС (ех-Мидох) не превратится в таких же драконов, как и их предшественники, то оплаты по договорам аренды в пользу арендодателей-физических лиц не должны подпадать под обложение этим сбором.
Объект обложения сбором сформулирован с использованием терминов так, как это сделано для трудовых и подобных им доходов в подпункте 14.1.54. (е) НК.
Если бы имели ввиду также и доходы от аренды, должны были бы написать с использованием той же терминологии «доходів від надання в оренду (користування) майна». Однако не написали. Думаю, в ГФС подход должен быть такой же.

Любознательная
Светоч Мысли
Светоч Мысли

n1111k писав:Вот как мне ответил аудитор:
Если «новое поколение» руководителей ГФС (ех-Мидох) не превратится в таких же драконов, как и их предшественники, то оплаты по договорам аренды в пользу арендодателей-физических лиц не должны подпадать под обложение этим сбором.
Объект обложения сбором сформулирован с использованием терминов так, как это сделано для трудовых и подобных им доходов в подпункте 14.1.54. (е) НК.
Если бы имели ввиду также и доходы от аренды, должны были бы написать с использованием той же терминологии «доходів від надання в оренду (користування) майна». Однако не написали. Думаю, в ГФС подход должен быть такой же.
Но дело в том, что там реально поменялись только руководители. Они подписывают то, что им подготовили подчиненные.
И если этот налог поручат "курировать" тем, кто отвечает за НДФЛ, то не знаю, не знаю какое будет принято решение, ведь по НДФЛ работать остались те же самые работники.
Я тут полазила на сайте журнала "Вестник Министерства доходов и сборов Украины". Сделала выборку тех статей и вопросов-ответов, где упоминается словосочетание "цивільно-правовими договорами", так там описано столько еще разных ситуаций, который могут попасть под обложением "военным сбором", что "мама, не горюй!".

Вот ссылка на подборку статей и вопросов-ответов, где встречается словосочетание "цивільно-правовими договорами":
http://www.visnuk.com.ua/ua/search/quer ... %B8/page/1

Відповісти

Повернутись до “Податок на доходи фізичних осіб і Військовий збір”