Допоможіть, будь ласка, максимально розібратись, бо не знаю всіх нюансів, а терміново треба директорові звітуватись))) Звільнено працівника (родич директора), якому залишилось 2 роки до пенсії. Звичайно, він хоче діяти. Який найкращий з варіантів:
1. Оформити його на роботу
2. Зареєструватись йому як ПП і платити максимум ЄСВ.
3. Добровільно сплачувати ЄСВ як Фізособа. (я зупинилась на 3 варіанті, але, можливо, не знаю всіх нюансів). Знаю, що тоді по трудовій працювати не можна.
Він хоче сплачувати максимальну суму ЄСВ (значить 20706,00*34,7%=7184,98, правильно?)
Добровільна участь у с-мі державного пенсійного страхування
-
- Высший разум
- Дякував (ла): 195 разів
- Подякували: 15 разів
-
- Гигант Мысли
- Дякував (ла): 252 рази
- Подякували: 4097 разів
Я думаю зависит от того, что этот человек собирается делать эти два года.
Если дома сидеть не будет, то конечно проще всего устроится на работу.
Уплачивать макс.сумму ЕСВ, имхо, не рационально - читал когда-то отзывы людей, что это не особо на пенсию повлияет. Если добавит пару десятков/сотен ГРН, то уже "не плохо". Зато сколько он уплатит за это время...
Если дома сидеть не будет, то конечно проще всего устроится на работу.
Уплачивать макс.сумму ЕСВ, имхо, не рационально - читал когда-то отзывы людей, что это не особо на пенсию повлияет. Если добавит пару десятков/сотен ГРН, то уже "не плохо". Зато сколько он уплатит за это время...
-
- Гигант Мысли
- Дякував (ла): 22125 разів
- Подякували: 40693 рази
Поддерживаю Мальборо- добровольное участие- выброшенные на ветер деньги. Если у него была нормальная з/п и есть за что досидеть до пенсии, то лучше просто досидеть, чем размывать. В тонкости не вникала, боюсь, не доживу с такой жизнью, но знакомый специально закрыл СПД и не устраивается на работу, так как по последнему месту работы получится приличная пенсия.
-
- Высший разум
Він буде працювати, але на закордонну фірму, яка не має в Україні філії. От думаю, якщо влаштувати його на роботу при з/п 20000 - ми більше втрачаємо, ніж просто добровільно застрахуватись, якщо при цих двох моментах ЄСВ однаково впливає на пенсію. Я йому говорила, що потрібно визначити коефіцієнт, чи взагалі варто сплачувати такі внески, можливо, дійсно не вплине на підвищення з/п. Він все знає, він все перевірив і хоче платити максимальну суму, тільки от потрібно йому допомогти яким чином.
-
- Высший разум
Ой, перепрошую, на підвищення пенсії.
-
- Гигант Мысли
- Дякував (ла): 22125 разів
- Подякували: 40693 рази
Я думаю, что стоит посоветоваться с работниками пенсионного- будет ли стоить шкурка вычинки. Пусть неофициально посчитают что да как.
-
- Светоч Мысли
- Дякував (ла): 8079 разів
- Подякували: 6387 разів
А такой вопрос: человек - пенсионер в России по возрасту и получает тамошнюю пенсию. Сейчас живёт здесь, стал ФОПом. У кого какое мнение - обязан ли он платить ЕСВ или нет?
-
- Светоч Мысли
- Дякував (ла): 82 рази
- Подякували: 2407 разів
Этому бы человеку стоило почитать пенсионное законодательство.ar4ik писав:Поддерживаю Мальборо- добровольное участие- выброшенные на ветер деньги. Если у него была нормальная з/п и есть за что досидеть до пенсии, то лучше просто досидеть, чем размывать. В тонкости не вникала, боюсь, не доживу с такой жизнью, но знакомый специально закрыл СПД и не устраивается на работу, так как по последнему месту работы получится приличная пенсия.
Сейчас для расчета пенсии берется ВСЯ зарплата с 01.07.2000 года.
-
- Светоч Мысли
Повна:Вероніка писав:А такой вопрос: человек - пенсионер в России по возрасту и получает тамошнюю пенсию. Сейчас живёт здесь, стал ФОПом. У кого какое мнение - обязан ли он платить ЕСВ или нет?
Частиною 4 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) визначено, що ФОП - платники ЄП звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ), якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Відповідно до ст. 1 Закону України від 09.07.2003 року № 1058 – ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» зі змінами і доповненнями (далі – Закон № 1058) пенсіонер - особа, яка відповідно до цього Закону отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім’ї, які отримують пенсію в разі смерті цієї особи у випадках, передбачених цим Законом.
Виключно Законом № 1058 визначаються види пенсійних виплат та умови призначення пенсії за віком.
Таким чином, ФОП (нерезиденти), які отримують пенсію, призначену у відповідності до Законів інших держав, не звільняються від сплати ЄВ.
-
- Светоч Мысли
Мы живем в очень "революционное время", когда невозможно предугадать, что будет через полгода или через год.Галина_2004 писав:Він буде працювати, але на закордонну фірму, яка не має в Україні філії. От думаю, якщо влаштувати його на роботу при з/п 20000 - ми більше втрачаємо, ніж просто добровільно застрахуватись, якщо при цих двох моментах ЄСВ однаково впливає на пенсію. Я йому говорила, що потрібно визначити коефіцієнт, чи взагалі варто сплачувати такі внески, можливо, дійсно не вплине на підвищення з/п. Він все знає, він все перевірив і хоче платити максимальну суму, тільки от потрібно йому допомогти яким чином.
Как я поняла, вроде руководство планирует пойти на грузинский вариант. А там не имеет значения сколько ты уплатил взносов (там вообще нет отдельно этих фондов). Просто достиг пенсионного возраста - получи пенсию.
Как перестраховщик я бы на месте этого мужчины (на всякий случай), типа, работала бы в Вашей фирме на какой-нибудь почти минималке (чтобы была запись в трудовой), а если к моменту ухода на пенсию еще будет иметь значение уплаченная сумма, то заключила бы договор о добровольном страховании и доплатила нужную сумму.