Начисление больничного

Яков
Гигант Мысли
Гигант Мысли
Дякував (ла): 14220 разів
Подякували: 28050 разів

Повідомлення Яков »

BuhNewbie писав:
15 листопада 2024, 11:14
Добрий день!

Знову питання щодо розрахунку стажу для лікарняних: трудова працівника оцифрована, у витязі з ЕТК (так само як і в паперовій трудовій) зазначено, що з 27.11.2007 по 30.12.2011 він був працевлаштований, однак у Формі ОК-7 взагалі немає даних про це (навіть за 2011), у Довідці про трудовий і страховий стаж частина місяців відображена з нулями, частина - із сімками, а 2010-2011 повністю відсутні (навіть з нулями немає, після 2009 одразу йде 2013). Як правильно у такому випадку розраховувати стаж?
працівник міг бути працевлаштований (по тр. кн.), але, наприклад:
перебував у відпустці за свій рахунок;
перебував у відпустці для догляду за дитиною до 3 (або 6) рок.;
працював неповний робочий час;
роботодавець сфальсифікував дані: просто зробив запис у трудовій книжці працівника, який ніколи фактично не працював у нього та за яким нічого у звітності не відображалося (і ЄСВ ек утримувався/не нараховувався);
роботодавець неправильно (помилився або спеціально) відображав нарахування ЄСВ;
роботодавець неправильно (наприклад, помилився у коді) відображав персональні дані співробітника;
або:
якась "дивна" помилка ПФУ, яку необхідно виправляти
Зображення

FyDD
Светоч Мысли
Светоч Мысли
Дякував (ла): 2475 разів
Подякували: 759 разів

Повідомлення FyDD »

Доброго дня.
Сотрудник обратился к врачу и тот дал ему 5 дней больничного. Четверг-понидельник. Но сотрудник при єтом работал с пятница-понидельник т.е. 4дня. Четверг у него віходной.
Когда сотрудник на больничном работает, больничний можно не оплачивать.
Но как біть с четвергом ? В четверг не работал, его надо оплачивать ?

Analityk
Просвещенный
Просвещенный
Подякували: 84 рази
Контактна інформація:

Повідомлення Analityk »

FyDD писав:
27 лютого 2025, 15:51
Доброго дня.
Сотрудник обратился к врачу и тот дал ему 5 дней больничного. Четверг-понидельник. Но сотрудник при єтом работал с пятница-понидельник т.е. 4дня. Четверг у него віходной.
вихідні дні для лікарняних оплачуються і включаються у розрахунок середньоденного заробітку. Про це йдеться у:
п. 2 Порядку обчислення середньоїсередньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266;
листі ФСС від 18.08.2016 № 2.4-46-1431;
листі Мінсоцполітики від 16.09.2015 № 523/18/99-15.
У цих документах мова йде про оплату усіх календарних днів перебування на лікарняному, тобто включаючи вихідні, святкові і неробочі дні.
Навіть якщо лікарняний відкрили у вихідний день, тобто суботу, неділю чи інший вихідний за графіком роботи установи, слід керуватися загальним правилом і оплачувати такий лікарняний.

LinNata
Мудрец
Мудрец
Дякував (ла): 55 разів
Подякували: 4 рази

Повідомлення LinNata »

BuhNewbie писав:
29 липня 2024, 14:44
Таня 2012 писав:
29 липня 2024, 13:21
Доброго дня!
Допоможіть з лікарняним, будь ласка! Маю справу вперше!
Сьогодні працівник повідомив, що буде операція і лікарняний на 120 днів.
Які мої дії?
1. В табелі відмічаю "на лікарняному"
2. Чекаю коли побачу закритий Е-лікарняний в кабінеті
3. Після закриття лікарняного роблю розрахунок нарахування лікарняних та оплачую їх
4. Відправляю заяву-розрахунок до ПФУ через кабінет чи паперовий формат ? (на протязі 10-ти днів з дня закриття лікарняного)
5. Відшкодування приходять на спц рахунок ФОП

Будь ласка поправте, що те так я розумію..
Добрий день!

У принципі, правильно, але з деякими нюансами:
1. Будьте готові, що ці 120 днів можуть бути "розбиті" лікарнею на кілька частин (первинний лікарняний+продовження);
2. Брати у роботу лікарняний Ви можете, коли він набере статус "готовий до сплати" та/або через 7 днів з дати його закриття;
3. Не забудьте оформити рішення про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності (більшість це наказом роблять);
4. Заяву до ПФУ відправляєте протягом 5 робочих днів із ухвалення рішення про призначення допомоги в електронному форматі - через сайт ПФУ
5. Після виплати не забудьте через той же сайт ПФУ відправити Повідомлення про виплату
Доброго дня. Ніколи ще не виплачувала лікарняні. Не можу зрозуміти що з 5 днями за наш рахунок.
Скажіть будь ласка, п.2 стосується виплат з ПФ чи 5 днів за рахунок роботодавця теж? Тобто, у мене людина з переломом. Повинна відкрити лікарняний. Мені їй 5 днів виплатити зараз, чи коли я буду бачити лікарняний у кабінеті і він буде "Готовий до сплати", тоді нараховується все? Бо в інеті інформація така "Лікарняний беріть у роботу на 8-й день з дня ВІДКРИТТЯ" та "Беріть у роботу, коли він набере статус "готовий до сплати" або ЧЕРЕЗ 7 днів за дати його ЗАКРИТТЯ"

Tasa
Акула НКУ
Акула НКУ
Дякував (ла): 1929 разів
Подякували: 6617 разів
Контактна інформація:

Повідомлення Tasa »

LinNata писав:
04 березня 2025, 10:12
Спойлер
BuhNewbie писав:
29 липня 2024, 14:44
Таня 2012 писав:
29 липня 2024, 13:21
Доброго дня!
Допоможіть з лікарняним, будь ласка! Маю справу вперше!
Сьогодні працівник повідомив, що буде операція і лікарняний на 120 днів.
Які мої дії?
1. В табелі відмічаю "на лікарняному"
2. Чекаю коли побачу закритий Е-лікарняний в кабінеті
3. Після закриття лікарняного роблю розрахунок нарахування лікарняних та оплачую їх
4. Відправляю заяву-розрахунок до ПФУ через кабінет чи паперовий формат ? (на протязі 10-ти днів з дня закриття лікарняного)
5. Відшкодування приходять на спц рахунок ФОП

Будь ласка поправте, що те так я розумію..
Добрий день!

У принципі, правильно, але з деякими нюансами:
1. Будьте готові, що ці 120 днів можуть бути "розбиті" лікарнею на кілька частин (первинний лікарняний+продовження);
2. Брати у роботу лікарняний Ви можете, коли він набере статус "готовий до сплати" та/або через 7 днів з дати його закриття;
3. Не забудьте оформити рішення про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності (більшість це наказом роблять);
4. Заяву до ПФУ відправляєте протягом 5 робочих днів із ухвалення рішення про призначення допомоги в електронному форматі - через сайт ПФУ
5. Після виплати не забудьте через той же сайт ПФУ відправити Повідомлення про виплату
Доброго дня. Ніколи ще не виплачувала лікарняні. Не можу зрозуміти що з 5 днями за наш рахунок.
Скажіть будь ласка, п.2 стосується виплат з ПФ чи 5 днів за рахунок роботодавця теж? Тобто, у мене людина з переломом. Повинна відкрити лікарняний. Мені їй 5 днів виплатити зараз, чи коли я буду бачити лікарняний у кабінеті і він буде "Готовий до сплати", тоді нараховується все? Бо в інеті інформація така "Лікарняний беріть у роботу на 8-й день з дня ВІДКРИТТЯ" та "Беріть у роботу, коли він набере статус "готовий до сплати" або ЧЕРЕЗ 7 днів за дати його ЗАКРИТТЯ"
Все будете рахувати і платити коли будете бачити лікарняний з відповідним статусом.

FyDD
Светоч Мысли
Светоч Мысли
Дякував (ла): 2475 разів
Подякували: 759 разів

Повідомлення FyDD »

Analityk писав:
01 березня 2025, 09:18
FyDD писав:
27 лютого 2025, 15:51
Доброго дня.
вихідні дні для лікарняних оплачуються і включаються у розрахунок середньоденного заробітку. Про це йдеться у:
п. 2 Порядку обчислення середньоїсередньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266;
листі ФСС від 18.08.2016 № 2.4-46-1431;
листі Мінсоцполітики від 16.09.2015 № 523/18/99-15.
У цих документах мова йде про оплату усіх календарних днів перебування на лікарняному, тобто включаючи вихідні, святкові і неробочі дні.
Навіть якщо лікарняний відкрили у вихідний день, тобто суботу, неділю чи інший вихідний за графіком роботи установи, слід керуватися загальним правилом і оплачувати такий лікарняний.
Спасибо.
Но изівините, все же не понял мой конкретний случай.
Мой сотрудник по факту работал. Кроме четверга- не работал т.к. єто его віхдной. По факту он больничний не использовал.
Поєтому сомневаюсь надо ли в моем случае оплачивать четверг ?

Analityk
Просвещенный
Просвещенный
Подякували: 84 рази
Контактна інформація:

Повідомлення Analityk »

FyDD писав:
04 березня 2025, 16:54
Поєтому сомневаюсь надо ли в моем случае оплачивать четверг ?
Конечно, работник это как бы вряд ли заметит.... Но как бы должны и ему приятней будет. ;)
Ведь он же к работе отнесся с ответственностью (вышел на работу во время больничного).
Как отобразить в табеле при этом, чтобы не портить "статистику"? Я бы поставил больничный так, как он есть официально (тем более, что он 5 дней), а сумму больничного увеличил на разницу между ЗП и больничными (за отработанные дни). Если сумма будет больше, чем положено, вас за это никто не накажет.

RadioBaby
Высший разум
Высший разум
Дякував (ла): 76 разів
Подякували: 20 разів

Повідомлення RadioBaby »

Працівник проробив на підприємстві два місяці(повний один), по довідці ок5 я бачу шо за останні 12 місяців працівник проробив 3 місяці, неповних пять. Мені розраховувати з мінімалки лікарняні чи з окладу?
Шось трохи заплуталась

Ніколь
Гуру
Гуру
Дякував (ла): 13 разів
Подякували: 55 разів

Повідомлення Ніколь »

RadioBaby писав:
02 травня 2025, 13:57
Працівник проробив на підприємстві два місяці(повний один), по довідці ок5 я бачу шо за останні 12 місяців працівник проробив 3 місяці, неповних пять. Мені розраховувати з мінімалки лікарняні чи з окладу?
Шось трохи заплуталась
Розрахунок буде з мінімальної зарплати

RadioBaby
Высший разум
Высший разум
Дякував (ла): 76 разів
Подякували: 20 разів

Повідомлення RadioBaby »

Ніколь писав:
05 травня 2025, 10:53
RadioBaby писав:
02 травня 2025, 13:57
Шось трохи заплуталась
Розрахунок буде з мінімальної зарплати
8000:30,44?
Правильно?

Відповісти

Повернутись до “Лікарняні”