Подскажите, пожалуйста, запуталась окончательно. Есть аптека, есть аптечный пункт в другом районе города, который в госреестр отдельно не внесен, код отдельный на него не получен. Значит аптечный пункт- это не обособленное подразделение? Если нет- тогда нужно ли ему устанавливать лимит кассы,может ли пункт самостоятельно сдавать выручку в банк, где специально для них открыли счет? Если все же они сами сдают выручку,тогда по кассе главного предприятия проходят эти суммы, хотя фактически они туда не поступают?
у мене була така ситуація. на кожну точку я встановлювала окремий ліміт каси, кошти зараховувалися на єдиний рзрахунковий рахунок підприємства. По касі головного підприємства не проводяться такі кошти. А чому відкривається рахунок для підрозділу?
і ще, треба подивитися в кодексі, здається відокремлені підрозділи, які тільки отримують виручку і здають її в банк, і більше не проовядть ніяких готівкових розрахунків, касу можуть не вести. але я не дуже впевнена, просто коли почали відкривати підрозділи вивчала це питання, але вирішили касу таки вести
Как я понимаю- это не обособленное подразделение, если бы было обособленное- тогда и лимит кассы устанавливается и выручку могут сдавать сами, по кассе главного предприятия не проводится.Банк находится рядом с пунктом, удобно сдавать выручку, чтобы не передавать в главное предприятие.Как быть если пункт-не обособленное предприятие?
у нас магазини були в різних містах україни. вони були просто як магазини нашого підприємтсва. жоден з них не був зареєстрований ві держреєстратора. ми мали договір з банком про інкасацію, гроші інкасувалися і зараховувалися на рахунок підприємства., єдиний для усіх магазинів і самого підприємства. Оця аптека що, вона має право розпоряджатися цим рахунком? там що, є людина, яка має право розпоряджатися цими коштами? http://www.visnuk.com.ua/ua/pubs/id/112 ось тут - про відокремлені підрозділи з точки зору ДПС. ось цитата з статті:
Відокремлені підрозділи підприємства мають право укладати договори на поставку товарів (робіт, послуг) і залишати кошти, отримані від реалізації товарів (робіт, послуг), у межах кошторису, що має передбачатися у статутних документах головного підприємства та у положенні про відокремлений підрозділ підприємства.
я так розумію, у вас просто аптека в іншому місті от і все.
Ось тут ще гляньте http://www.nibu.factor.ua/ukr/info/nali ... kas_kniga/
Все эти статьи я прочитала, спасибо, но там об обособленных подразделениях, я под это понятие не попадаю. Значит сдавать выручку только с инкассацией или в кассу главного предприятия.Для директора: инкассация-дорого, возить выручку с пункта не хочет, поэтому открыли счет рядом с пунктом, они только сдают выручку, деньгами распоряжается главное предприятие.Получается в кассе главного предприятия выручка пункта приходуется, хотя фактически туда она не поступает.И как быть с лимитом, он нужен на пункт или нет?
не розумію: грощші акумулюються на рахунку цієї аптеки. А далі як? куди вони будуть йти? хто ними буде розпоряджатися7
Щодо ліміту: подумайте, чи потрібна вам каса взагалі. Якщо потрібна, то встановлюйте ліміт окремо для цієї аптеки
5.2. Установлення ліміту каси проводиться підприємствами
самостійно на підставі розрахунку встановлення ліміту залишку
готівки в касі (додаток 8), що підписується головним (старшим)
бухгалтером та керівником підприємства (або уповноваженою ним
особою). До розрахунку приймається строк здавання підприємством
готівкової виручки (готівки) для її зарахування на рахунки в
банках, визначений відповідним договором банківського рахунку. Для
кожного підприємства та його відокремленого підрозділу складається
окремий розрахунок встановлення ліміту залишку готівки в касі.
{ Абзац перший пункту 5.2 глави 5 із змінами, внесеними згідно з
Постановою Національного банку N 252 ( z0448-09 ) від 29.04.2009 }
Установлений ліміт каси затверджується внутрішніми наказами
(розпорядженнями) підприємства. Для відокремлених підрозділів
ліміт каси встановлюється і доводиться до їх відома відповідними
внутрішніми наказами (розпорядженнями) підприємства - юридичної
ослоби.
Відокремленими підрозділами (структурними одиницями) є філії, представництва, відділення та інші структурні підрозділи, які наділяються частиною майна господарських організацій, здійснюючи щодо цього майна право оперативного використання чи інше речове право, передбачене законом. Вони можуть мати рахунок (рахунки) в установах банку. - ГКУ
каса - приміщення або місце здійснення готівкових
розрахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівкових
коштів, інших цінностей, касових документів;
для розрахунку ліміту приймається до уваги виручка. до каси головної аптеки виторг каси не на місці не доходить, бо йде на рахунок , минуючи касу. як тоді вірно розрахувати ліміт?
Особисто я вважаю так:
написати наказ про створення структурного підрозділу без реєстрації в органах влади
якщо вирішили вести книгу - наисати наказ про створення каси в цьому підрозділі і призначення МВО касира,
встановити ліміт для цього підрозділу і довести його до цього підрозділу.
не претендую на істину в останній інстанції, так робила по декількох підприємствах, які мали магазини по всій Україні. Всюди реєстрували РРо і всюди вели касу таким чином, як я описала раніше
в налоговой сказали, если отдельный код,загагестрирован в госреестре, предприятие является плательщиком консолидированного налога, тогда обособленное. Получается нельзя приказом по предприятию создать обособленное подразделение, оно должно быть оформлено в госреестре. Если аптечный пункт- это не обособл. предприятие, значит лимит устанавливать не нужно? Но с другой стороны там ведь есть РРО?