Тобто після закриття (ліквідації) ФОП може надати свою звітність до податкової і в травні, і в червні, але на декларації однаково зазначається, що вона – «за рік» — для ФОПов 1-2 групи НЕ зовсім ВІРНО! Чому? п. 6 ст. 294 ПКУ
294.6. У разі державної реєстрації припинення юридичних осіб та державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, які є платниками єдиного податку, останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому відповідним контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення.
Тобто, якщо ФОП припинив діяльність у травні, то останнім податковим (звітним) періодом вважається період "півріччя", а не рік (або місяць, який обрала Анастасія Пшенична) Такої ж думки і ДПС
А на питання За який звітний період, в який термін та в якому вигляді (електронному чи на паперових носіях) ФО щодо яких до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності ФОП подають останню податкову декларацію платника ЄП – ФОП та Додаток 1 до неї? з позначкою "ВІДПОВІДЬ УТОЧНЮЄТЬСЯ!" ДПС дає Відповідь з наступним висновком:
"Таким чином, фізичні особи, щодо яких до Єдиного державного реєстру внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, подають Декларації востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року, у строки, визначені підпунктами 49.18.2 та 49.18.8 п. 49.18 ст. 49 ПКУ, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата ліквідації."
Звичайно, логічніше, якби в пп.296.5.1 п.296.5 ст.296 було б зазначено про подання декларації у разі ліквідації єдинника, про що я пропонував Мінфіну неодноразово (і що підтримала ДРС в серпні 2020!), але Мінфін відмовив, та в листі № 11220-05/О-351/8/1547 від 19.07.2021р. виклав свою позицію (яка збігається з позицією ДПС) з питання подання декларації ФОПамі, платниками єдиного податку 1 або 2 групи, в разі припинення підприємницької діяльності. На одній сторінці свого листа Мінфін примудрився зробити два суперечливих висновки: з одного боку:
“нормами ПКУ не передбачено подання ліквідаційної звітності для фізичних осіб, які перебували на спрощеній системі оподаткування”, з іншого боку Мінфін стверджує, що “питання подання декларації платниками єдиного податку в разі припинення підприємницької діяльності законодавчо врегульоване”.
Ще зауважу,
що у затвердженій Наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 формі податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи – підприємця, в редакції Наказу Мінфіну від 09.12.2020 р. № 752. є «Особливі відмітки» у рядку 8:
8.1 платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) період, на який припадає дата державної реєстрації припинення²
У примітці «2» вказано:
У разі подання декларації за останній податковий (звітний) період (квартал, півріччя, три квартали), на який припадає дата державної реєстрації припинення / перехід на сплату інших податків і зборів платник єдиного податку звільняється від обов’язку подання декларації у строк, визначений для річного податкового (звітного періоду) (пункт 294.6 статті 294, підпункт 296.5.1 пункту 296.5 статті 296 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України).
Але, як усім відомо (крім Мінфіну), в п. 294.6 ст. 294 дійсно йдеться про останній податковий (звітний) період, але в п.п. 296.5.1 п. 296.5 ст. 296 а ні слова про подання у разі ліквідації ФОПа 1 або 2 групи.
І хоча в главі 1 розділу XIV Податкового кодексу України ніде прямо не сказано про терміни подачі декларації в разі припинення підприємницької діяльності ФОПами 1 або 2 групи, Мінфін стверджує, що така декларація повинна подаватися протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата ліквідації (ну а ДПС підтримує таку думку Мінфіну).
Зателефонувала на гарячу лінію і отримала відповідь - що останню звітність треба подавати у паперовому вигляді, бо ФОП вже знято з обліку, і електронний документообіг з контролюючими органами в мене вже відсутній. От так..
Тож буду листа надсилати.
Якби ел.документообіг припинився, тоді б Вам навряд чи надійшла квитанція №2, та ще й з вказівкою про конкретну помилку, імхо. Я б спробував надіслати виправлену ліквідаційну декларацію, якщо на Ваші документи, надіслані в кабінеті, є реагування податкової. А що скажете про версію щодо неправильно вибраного податкового (звітного) періоду ФОП 2групи? https://ukrpravo.biz/likvidatsiyna-zvit ... avaty.html
Згодна, це логічно - що якщо доступ до цього кабінету є і технічна можливість створювати і надсилати звіти є, то все має працювати..
Але подумала, що на гарячій лінії компетентні фахівці, які точно знають, що кажуть..
Стосовно податкового періоду "рік" - одразу ж так спробувала після Вашого повідомлення, але знову помилка у другій квитанції((
Так, якщо пройде пару місяців, то електронний документообіг буде припинений та здавати треба буде у паперовому вигляді
З практики:
1. ФОП закрився і не затягуючи подав в електронному вигляді декларацію ("ліквідаційну") — ДПС приймає її.
2. ФОП закрився у листопаді, а звернувся у квітні з проханням подати "ліквідаційну" декларацію — в електронному вигляді; прийшла відмова з мотивуванням, що "вже не ФОП"; відправляв поштою, з описом.
Тобто, у Вас є вибір: продовжувати дзвонити в податкову на гарячу лінію та спілкуватися з працівниками ДПС ще пару місяців, або виправити помилку та заповнити КВАРТАЛЬНУ форму декларацію, а не вигадувати щось "від себе" та намагатися заповнити за період "місяць".
Для єдинників місячний період лише для "довідкових" декларацій (пенсії, соц. виплати)
/А ось ФОП на ЗСО у разі ліквідації декларацію про майновий стан подає за місячний період/
Отже, якщо я закрилася 11 травня, і зараз подаю звітність - це можна вважати "не затягуючи"?))
І це не буде помилкою, що я як платник ЄП другої групи подаю звітність для третьої групи?..
Отже, якщо я закрилася 11 травня, і зараз подаю звітність - це можна вважати "не затягуючи"?))
І це не буде помилкою, що я як платник ЄП другої групи подаю звітність для третьої групи?..
Іншої квартальной форми не існує. За цією ж формою подають ФОПи 1 групи, які перейшли в середині року на 2 групу (або на 3); ФОПи 2 групи, які перейшли на 3; ФОПи 1,2, 3 груп, які в середині року відмовилися від спрощеної системи.
це не буде помилкою, а на назву форми не звертайте уваги
Іншої квартальной форми не існує. За цією ж формою подають ФОПи 1 групи, які перейшли в середині року на 2 групу (або на 3); ФОПи 2 групи, які перейшли на 3; ФОПи 1,2, 3 груп, які в середині року відмовилися від спрощеної системи.
Яков, дякую Вам, біжу заповнювати!
А ось тепер — не помилитеся в заповненні Додатка з ЄСВ (якщо є зобов'язоність) та самої декларації
294.1. Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої, другої та четвертої груп є календарний рік.
Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи та податкових агентів платників єдиного податку третьої групи - електронних резидентів (е-резидентів) є календарний квартал (крім податкового періоду податкової звітності з податку на додану вартість, визначеного пунктом 202.1 статті 202 цього Кодексу).
294.2. Податковий (звітний) період починається з першого числа першого місяця податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем останнього місяця податкового (звітного) періоду.
Отже, податковий (звітний) період, в якому 11.05.2023 року отримано повідомлення про припинення, слід вважати для ФОП 2гр - календарний рік 01.01.2023 по 31.12.2023, для ФОП 3гр - календарний 2 квартал 2023 року. Така логіка в статті, посилання на яку я зазначав, мені зрозуміла. Адже ФОП 2 групи за ПКУ не звітує за квартал чи місяць, а тільки за рік, тому є підстави вважати, що логіка перевірки ліквідаційного звіту мала б враховувати як помилку зазначення в декларації і "5 місяців", і "2 квартал".
Але, чесно, я не бачу логічної послідовності в тексті повної відповіді Бази знань ДСП, коли термін "податковий (звітний) період" після слів "таким чином" безпідставно і без жодних пояснень перетворюється в "податковий (звітний) квартал". Для ФОП 3 групи, звісно, така відповідь підходить на 100%, але ж для ФОП 1-2 груп це не може не викликати сумніви, на мою думку. Можливо, ДПС, навмисно чи ні, спростили ситуацію.
Але якщо ДПС так каже, куди дітися, головне, щоб декларацію прийняли)). Бажаю удачі Вам, Анастасіє!
Яков, дякую Вам, біжу заповнювати!
А ось тепер — не помилитеся в заповненні Додатка з ЄСВ (якщо є зобов'язоність) та самої декларації
І прийшла біда, звідки не чекала(( Тепер взагалі не розумію, в чому момент.
Видає мені помилку ряд. 21 = рядок Усього графа 4 розділу 9 Додатку 1 тобто, у рядку з сьомого розділу звіту по ЄП (21-му, там де вказується розмір сплаченого ЄСВ) має бути внесена така ж загальна сума сплаченого ЄСВ (яка вказані у звіті по ЄСВ, у рядку Усього). І вона така ж!!! Така ж, Карл!! Чого воно матюкається тоді?((
Я сплатила ЄСВ тільки за травень (після того, як закрила ФОП). Відповідно, заповнюючи ті місяці, що до травня, я ставлю нулі у графах з сумами і 22 у графі з відсотками, а наступні - взагалі лишаю порожніми.
Не розумію, що не так...
294.1. Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої, другої та четвертої груп є календарний рік.
Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи та податкових агентів платників єдиного податку третьої групи - електронних резидентів (е-резидентів) є календарний квартал (крім податкового періоду податкової звітності з податку на додану вартість, визначеного пунктом 202.1 статті 202 цього Кодексу).
294.2. Податковий (звітний) період починається з першого числа першого місяця податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем останнього місяця податкового (звітного) періоду.
Отже, податковий (звітний) період, в якому 11.05.2023 року отримано повідомлення про припинення, слід вважати для ФОП 2гр - календарний рік 01.01.2023 по 31.12.2023, для ФОП 3гр - календарний 2 квартал 2023 року. Така логіка в статті, посилання на яку я зазначав, мені зрозуміла. Адже ФОП 2 групи за ПКУ не звітує за квартал чи місяць, а тільки за рік, тому є підстави вважати, що логіка перевірки ліквідаційного звіту мала б враховувати як помилку зазначення в декларації і "5 місяців", і "2 квартал".
Але, чесно, я не бачу логічної послідовності в тексті повної відповіді Бази знань ДСП, коли термін "податковий (звітний) період" після слів "таким чином" безпідставно і без жодних пояснень перетворюється в "податковий (звітний) квартал". Для ФОП 3 групи, звісно, така відповідь підходить на 100%, але ж для ФОП 1-2 груп це не може не викликати сумніви, на мою думку. Можливо, ДПС, навмисно чи ні, спростили ситуацію.
Але якщо ДПС так каже, куди дітися, головне, щоб декларацію прийняли)). Бажаю удачі Вам, Анастасіє!
viks, з великою вдячністю приймаю Ваше побажання!
А про такі пояснення - мені взагалі часом здається, що багато з них насправді не для пояснення, а для заплутування..
І прийшла біда, звідки не чекала(( Тепер взагалі не розумію, в чому момент.
Видає мені помилку ряд. 21 = рядок Усього графа 4 розділу 9 Додатку 1 тобто, у рядку з сьомого розділу звіту по ЄП (21-му, там де вказується розмір сплаченого ЄСВ) має бути внесена така ж загальна сума сплаченого ЄСВ (яка вказані у звіті по ЄСВ, у рядку Усього). І вона така ж!!! Така ж, Карл!! Чого воно матюкається тоді?((
Я сплатила ЄСВ тільки за травень (після того, як закрила ФОП). Відповідно, заповнюючи ті місяці, що до травня, я ставлю нулі у графах з сумами і 22 у графі з відсотками, а наступні - взагалі лишаю порожніми.
Не розумію, що не так...
Що не так? Ось що:
З січня по квітень має бути 0,00 22,00 0,00
За травень 6700,00 22,00 1474,00
Червень-грудень порожні УСЬОГО 6700,00 х 1474,00 Якщо забули вказати в рядку "Усього" — буде "ругаться!"
Якщо сплатили більш, ніж 1474, то інша (Ваша) сума
В рядку 5 "після припинення", в рядку 6 дату припинення, в рядку 8 — період на ЄП*.
*якщо дата припинення 11 травня, то період буде з 01.01.2023 по 11.05.2023