Нематериальные активы
Коллеги, помогите разобраться. На предприятии имеется нематериальный актив 1 группы( специальное разрешение на пользование недрами). Он введен в эксплуатацию и нами успешно амортизируется. Мы изменили юрадрес и получили обновлённое спец.разрешение. Для этого пришлось оплатить збор за внесение изменений в спец разрешение. По моему мнению теперь я должна увеличить первоначальную стоимость спец.разрешения на сумму сбора и продолжить амортизировать уже увеличенную стоимость. Вопрос...права ли я и если да, то с какого месяца должна начаться увеличенная амортизация? Какими бумажками оформить увеличение первоначальной стоимости нематериального актива? Заранее спасибо!
-
- Гигант Мысли
- Дякував (ла): 252 рази
- Подякували: 4095 разів
Думаю все полностью аналогично учету ОС - увеличенная амортизация будет со следующего месяца.
Например, если сбор оплатили сегодня, то увеличенная амортизация будет с февраля.
По бумажкам - составьте просто приказ, где опишите, что "сумму сбора отнести на балансовую стоимость НА такой-то группы под таким-то номером".
Можно конечно как с ОС - составлять акт похожий на типовую форму ОЗ-2.
Например, если сбор оплатили сегодня, то увеличенная амортизация будет с февраля.
По бумажкам - составьте просто приказ, где опишите, что "сумму сбора отнести на балансовую стоимость НА такой-то группы под таким-то номером".
Можно конечно как с ОС - составлять акт похожий на типовую форму ОЗ-2.
- fin_o
- Светоч Мысли
- Дякував (ла): 796 разів
- Подякували: 699 разів
Коллеги, поделитесь опытом. Кто как учитывает антивирусники?
Как ОС или как нематериальные активы. Стоимость больше 2500. В счете написано: ПРОГРАМНАЯ ПРОДУКЦИЯ АНТИВИРУС .... Продолжение на 1 год 30 объектов.
Я раньше учитывала как ОС 4 гр. но сегодня позвонила на гор.линию ГНИ, сказали однозначно НА. Более того на сайте нашла разъяснение, что если срок службы в договоре прописан 1 год, а это комп.программа, то амортизировать 24 мес. Кто как учитывает антивирус? Ведь я думаю у 90% компаний он стоит на компах. Спасибо!
Как ОС или как нематериальные активы. Стоимость больше 2500. В счете написано: ПРОГРАМНАЯ ПРОДУКЦИЯ АНТИВИРУС .... Продолжение на 1 год 30 объектов.
Я раньше учитывала как ОС 4 гр. но сегодня позвонила на гор.линию ГНИ, сказали однозначно НА. Более того на сайте нашла разъяснение, что если срок службы в договоре прописан 1 год, а это комп.программа, то амортизировать 24 мес. Кто как учитывает антивирус? Ведь я думаю у 90% компаний он стоит на компах. Спасибо!
- fin_o
- Светоч Мысли
Вопрос и ответ из базы знаний ГНИ.
Як в податковому обліку платника податку на прибуток відображається придбання комп’ютерної програми (придбання права користування, без переходу авторських прав), вартістю більше/ менше 1000 грн. (2500 грн.), якщо правовстановлюючим документом термін користування встановлено менше 2 років?
Відповідь
Коротка:
Комп’ютерна програма визнається нематеріальним активом і належить до 5 групи нематеріальних активів, при цьому правовстановлюючими документами строк дії права користування комп’ютерною програмою має бути встановлений не менше як 2 роки.
Якщо правовстановлюючими документами строк дії права користування комп’ютерною програмою встановлений менше як 2 роки, то витрати на придбання такої програми в податковому обліку платника податку на прибуток відображаються шляхом амортизації не менше як 2 роки із застосуванням методів, визначених у пп.145.1.5 п.145.1 ст.145 ПКУ.
Повна:
Підпунктом 14.1.120 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено поняття нематеріальних активів, як право власності на результати інтелектуальної діяльності, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані об’єктом права власності (інтелектуальної власності), право користування майном та майновими правами платника податку в установленому законодавством порядку, у тому числі набуті в установленому законодавством порядку права користування природними ресурсами, майном та майновими правами.
Відповідно до п.144.1 ст.144 ПКУ амортизації підлягають витрати на придбання основних засобів, нематеріальних активів та довгострокових біологічних активів для використання в господарській діяльності.
Підпунктом 145.1.1 п. 145.1 ст. 145 ПКУ визначені групи нематеріальних активів і встановлені строки дії права користування відповідно до правовстановлюючого документа. Зокрема, авторське право та суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні твори, комп’ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляції даних (бази даних), фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення тощо) крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті, відносяться до групи 5. Нарахування амортизації нематеріальних активів здійснюється із застосуванням методів, визначених у пп.145.1.5 п. 145.1 ст. 145 ПКУ і для об’єктів нематеріальних активів групи 5 встановлений правовстановлюючими документами строк амортизації має бути не менш як 2 роки.
Водночас пп. 145.1.2 п. 145.1 ст. 145 ПКУ визначено, що нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта, який встановлюється наказом по підприємству при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс), але не менше ніж визначено в пункті 145.1 і призупиняється на період його виводу з експлуатації (для реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації та інших причин) на підставі документів, які свідчать про виведення таких основних засобів з експлуатації.
Враховуючи викладене, комп’ютерна програма визнається нематеріальним активом і належить до 5 групи нематеріальних активів, при цьому правовстановлюючими документами строк дії права користування комп’ютерною програмою має бути встановлений не менше як 2 роки.
Отже, витрати на придбання такої програми в податковому обліку платника податку на прибуток відображаються шляхом амортизації протягом не менше як 2 роки із застосуванням методів, визначених у пп.145.1.5 п.145.1 ст.145 ПКУ.
Антивирус - это же комп.программа ?
- fin_o
- Светоч Мысли
Ни у кого нет на балансе антивирусной программы? На какой счет вешаете? Завтра нужно доложить руководству. Поделитесь информацией из конкретного опыта у Вас! Буду благодарна.fin_o писав:Коллеги, поделитесь опытом. Кто как учитывает антивирусники?
-
- Высший разум
- Дякував (ла): 340 разів
- Подякували: 206 разів
у меня как НА. Так как единщик, то амортизацию на 12 мес. (прибыльщикам в налоговом учёте не меньше 24 мес). Дальше продление показывала как улучшение с пересмотрном суммы амортизации, но мне не понравилось. В этом году продление лицензии повесила на 39 счёт и буду каждый месяц 1/12 списывать, но касперский висит на 12 и износ, что был начислен на 13fin_o писав:Ни у кого нет на балансе антивирусной программы? На какой счет вешаете? Завтра нужно доложить руководству. Поделитесь информацией из конкретного опыта у Вас! Буду благодарна.fin_o писав:Коллеги, поделитесь опытом. Кто как учитывает антивирусники?