Льготы по НДС для ИТ-бизнеса с 1 января 2013

Розділ V ПКУ
Олег Лысенко
Мастер
Мастер
Дякував (ла): 2 рази
Подякували: 12 разів

Повідомлення Олег Лысенко »

Наскільки ми розібрались треба буде виписати дві податкові. При імпорті і при продажі. При імпорті, на дату імпорта, сумма по курсу НБУ.
А при продажі по першій події, але податкова Без ПДВ. Просто виписуєте і вітдаєте клієнту. Оскільки сумма ПДВ 0, то до єдиного реєстру не треба, тільки в свій реєстр.

Lyudmyla_8282
УченикУченик
Дякував (ла): 1 раз
Подякували: 2 рази

Повідомлення Lyudmyla_8282 »

Олег Лысенко писав:Наскільки ми розібрались треба буде виписати дві податкові. При імпорті і при продажі. При імпорті, на дату імпорта, сумма по курсу НБУ.
А при продажі по першій події, але податкова Без ПДВ. Просто виписуєте і вітдаєте клієнту. Оскільки сумма ПДВ 0, то до єдиного реєстру не треба, тільки в свій реєстр.
Дякую за відповідь. Але якщо ми купуємо ПЗ для перепродажу, чи не являється цей ПЗ для нас імпортованим товаром, якому присвоюється код УКТЗЕД та реєструється в єдиній базі?Дякую.

Олег Лысенко
Мастер
Мастер

Lyudmyla_8282 писав:
Дякую за відповідь. Але якщо ми купуємо ПЗ для перепродажу, чи не являється цей ПЗ для нас імпортованим товаром, якому присвоюється код УКТЗЕД та реєструється в єдиній базі?Дякую.
Можливо, якщо ви везете його через таможню. Ми ПЗ як нематеріальний актив (майнові права інтелектуальної властності) проводимо.

Lyudmyla_8282
УченикУченик
Дякував (ла): 1 раз
Подякували: 2 рази

Повідомлення Lyudmyla_8282 »

Олег Лысенко писав:
Lyudmyla_8282 писав:
Можливо, якщо ви везете його через таможню. Ми ПЗ як нематеріальний актив (майнові права інтелектуальної властності) проводимо.
Проконсультувалась з бухгалтером, сказав, що буде не вірна позиція проводити як НМА, т.я. НМА потрібно вводити в експлуатацію та нараховувати амортизацію. Тому більше схиляється до товару. Сказав що проконсультується з аудитором. Відповідь напишу пзніше.

Олег Лысенко
Мастер
Мастер

Lyudmyla_8282 писав:
Проконсультувалась з бухгалтером, сказав, що буде не вірна позиція проводити як НМА, т.я. НМА потрібно вводити в експлуатацію та нараховувати амортизацію. Тому більше схиляється до товару. Сказав що проконсультується з аудитором. Відповідь напишу пзніше.

Товар теж треба амортизувати. Це якщо ставите собі на баланс.

І моя думка що ПЗ не може бути товаром згідно ПКУ.

14.1.191. постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

rekin
Высший разум
Высший разум
Дякував (ла): 149 разів
Подякували: 389 разів

Повідомлення rekin »

Lyudmyla_8282 писав: Ми купуємо у нерезидента програмний продукт (без ПДВ), таможню він не проходить, а надається через інтернет. Цей продукт буде проданий укр.покупцю, так само без ПДВ
Наступне питання: оплату від покупця за цей продукт, як першу подію, потрібно включати в Єдиний реєстр ПН????
Ключевое слово- передача через интернет,т.е.некоторое действие-услуга. Попробуйте оформить покупку и последующую продажу как услугу-обозвав, например, "услугой по формированию,настройке и передаче ключей доступа к программе ххх". При этом сторонам можно подписать акт приема-передачи ПО в электронном виде. К услугам код УКТ ВЭД не прилепишь и регистрировать не нужно такую НН. При большом желании или нежелании можно и НДС накрутить к такой операции - ведь про услуги в п.261 пока ничего явно не говорится. Зазвучит по-новому про услуги с 01.07.13, если еще примут вышеупомянутый законопроект.
Про нематериальный актив тоже не все так просто. И применимо только к конечному покупателю, а не в цепочке купил-продал. Вот совсем свеженькое:
************************* http://www.vobu.com.ua/ukr/news/view/16484
Отже, якщо ліцензійною угодою передбачено, що до підприємства-покупця переходять невиключні права на використання комппрограми, то витрати на придбання останньої, згідно з п. 4 П(С)БО 15 «Доход», можна класифікувати як роялті. А це означає, що в бухобліку витрати на придбання такої комппрограми можна обліковувати в складі адмінвитрат (дебет рахунку 92 «Адміністративні витрати»). Підстава — п. 18 П(С)БО 16 «Витрати».
А якщо ліцензійною угодою передбачено, що до підприємства-покупця переходять виключні права на використання комппрограми, то вона в бухобліку поповнить лави нематактивів (абз. 6 п. 5 П(С)БО 8 «Нематеріальні активи»). Мінфін рекомендує обліковувати комппрограми на субрахунку 127 «Інші нематеріальні активи» (див., приміром, лист Мінфіну від 13.07.09 р. № 31-34000-20-10/18896, опублікований разом із нашим коментарем у газеті «Все про бухгалтерський облік» № 88 за 2010 рік на стор. 22). Хоча якщо йдеться про одержання виключного авторського права на використання комппрограми, уважаємо, що коректніше використовувати субрахунок 125 «Авторське право та суміжні з ним права».

Олег Лысенко
Мастер
Мастер

Наскільки я пам’ятаю роялті це форма платежу, і роялті може буди тільки між правовластником і правоодержувачем, якщо іде перепродаж то це вже не роялті.

Larabara
Гений
Гений
Дякував (ла): 207 разів
Подякували: 122 рази

Повідомлення Larabara »

Здравствуйте! Фирма занимается компьютерным програмированием,консультированием и установкой.Подскажите пожалуйста в случае экспортных операций нужна ли мне лицензия на такую деятельность?С экспортом никогда не работала.Извините меня пожалуста что написала в Вашей темке,просто тут общаются люди которые с этим работают.,или может подскажете где я могу по этому вопросу
проконсультироватся?Заранее благодарна.Еще раз извините.

Олег Лысенко
Мастер
Мастер

Вчера получил ответ из городской налоговой по поводу НДС.

Напомню. Писал запрос в Всеукраинскую налоговую, они ответили что у них нет необходимых материалов для рассмотрения (я уже даже хотел им книгу Налогового кодекса отправить) поэтому они передают по месту регистрации то есть в Киевскую городскую налоговую. И вот Киевская ответила и угадайте как ;) Они переслали мой запрос в Всеукраинскую налоговую для ответа. Круг замкнулся. ;)

Кроме того я посылал запрос в свою Святошинскую налоговую, в итоге письмо для расмотрения получила инспектор по НДС, когда я ей звоню, она мне отвечает чего вы мне звоните, я инспектор а не консультатнт. Да письмо у меня мы в течении месяца ответим, прошло уже полтора. Она или не берет трубку или дико обижается что я ей звоню и мешаю работать.

Не ту страну назвали Гондурасом. И главное где г-н Клименко который говорит что налоговая должна повернутся к налогоплательшику лицом. Она уже повернулась таким место что на форуме неприлично говорить.

Tigruni
Мастер
Мастер
Дякував (ла): 35 разів
Подякували: 25 разів

Повідомлення Tigruni »

Солидарна с Вами на 100%.
Действительно, Гондурасом надо было назвать нашу державу, а именно державовладельцев, или нет державоИМЕТЕЛЕЙ.
Потому как Украинское Государство представленное территорией и населением на расстоянии нескольких световых лет от тех самых державоиметелей.

обидно

Відповісти

Повернутись до “ПДВ”