Звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій

Особливості бухгалтерського і податкового обліку в неприбуткових організаціях
O'Rybka
Оракул
Оракул
Дякував (ла): 85 разів
Подякували: 99 разів

Повідомлення O'Rybka »

Ірина NGO писав:
Svetlana_Al писав:
Александр2301 писав:Коллеги! Прошу помощи! Первый раз дело имею с неприбыльной организацией...В фин результатах должен быть убыток?
Не убыток. И не прибыль. Должно быть равенство расходов и доходов.
Почему? Чем регулируется такое утверждение?
А пасссивные доходы? Или доходы от хоз.деятельности - сдача в аренду, например?
Пасивні доходи, та інші доходи - всі мають бути спрямовані на статутну діяльність без розподілу. Для збереження статусу неприбутковості. І оскільки неприбуткова організація - створена не з метою отримання прибутку, а для вирішення соціально-економічних проблем, то прибутків у неї не може бути - можуть бути лише доходи у вигляді різного роду цільового фінансування і витрати в межах цього фінансування. Тобто визнання доходів на рівні витрат. А перевищення доходів на витратами - це невикористане фінансування, а не прибуток. Окремої інструкції для неприбуткових організацій не визначено, оскільки всі живуть за законами П(С)БО, ПКУ...

Svetlana_Al
Мудрец
Мудрец
Дякував (ла): 3 рази
Подякували: 73 рази

Повідомлення Svetlana_Al »

O'Rybka писав:
Svetlana_Al писав: Вы должны поставить источники доходов. У Вас на 48-ом и 42-ом счетах могут быть как бюджетные, так и не бюджетные поступления. А на Кт69 вполне могут находиться средства, которые пришли с того же 48-го.
Дякую за відгук. Але ситуація для мене не прояснилася. Ви хочете сказати, що формування Кт-оборотів рах. 719 в розрізі рахунків 481,482 (субсидії),483 (пільги), 42, 69 не потрібно розкладати по рядках Звіту, зокрема 1.16 рах.42,69? Адже вони всі за своєю природою походять із 48. Звітується ОСББ. У моєму випадку Дт 69 Кт719 - це визнання доходів на рівні суми амортизації необоротних активів, придбаних за кошти співвласників, а Дт 42 Кт719 - це визнання доходів на рівні суми амортизації необоротних активів, переданих безоплатно органами місцевого самоврядування.
На мою думку, джерела доходів для визнання витрат, тобто формування Кт-оборотів 719, це є Дт69, Дт42,(загальна сума по р.1.16); Дт 481 (р.1.9); Дт 482,483 (р.1.7). Чи це не має значення?
Я поняла, что отчитывается ОСББ. У Вас все средства поступают от собственников и из бюджета. От того, что Вы эти средства после 48-го счета проведете по 42, 69 или еще каким угодно счетам, источник этих средств (бюджет или собственники) не изменится. Поэтому Вам нужно брать первоначальный источник средств. Ни 42-й, ни 69-й счета такими источниками не являются.

Svetlana_Al
Мудрец
Мудрец

Svetlana_Al писав:
O'Rybka писав:
Svetlana_Al писав: Вы должны поставить источники доходов. У Вас на 48-ом и 42-ом счетах могут быть как бюджетные, так и не бюджетные поступления. А на Кт69 вполне могут находиться средства, которые пришли с того же 48-го.
Дякую за відгук. Але ситуація для мене не прояснилася. Ви хочете сказати, що формування Кт-оборотів рах. 719 в розрізі рахунків 481,482 (субсидії),483 (пільги), 42, 69 не потрібно розкладати по рядках Звіту, зокрема 1.16 рах.42,69? Адже вони всі за своєю природою походять із 48. Звітується ОСББ. У моєму випадку Дт 69 Кт719 - це визнання доходів на рівні суми амортизації необоротних активів, придбаних за кошти співвласників, а Дт 42 Кт719 - це визнання доходів на рівні суми амортизації необоротних активів, переданих безоплатно органами місцевого самоврядування.
На мою думку, джерела доходів для визнання витрат, тобто формування Кт-оборотів 719, це є Дт69, Дт42,(загальна сума по р.1.16); Дт 481 (р.1.9); Дт 482,483 (р.1.7). Чи це не має значення?
Я поняла, что отчитывается ОСББ. У Вас все средства поступают от собственников и из бюджета. От того, что Вы эти средства после 48-го счета проведете по 42, 69 или еще каким угодно счетам, источник этих средств (бюджет или собственники) не изменится. Поэтому Вам нужно брать первоначальный источник средств. Ни 42-й, ни 69-й счета такими источниками не являются.
Добавлю, чтоб понятнее было. У Вас разделение этих источников видно на 48 счете, дальше все перемешивается.

Ірина NGO
ЗнатокЗнаток
Дякував (ла): 5 разів
Подякували: 2 рази

Повідомлення Ірина NGO »

O'Rybka писав:
Ірина NGO писав:
Svetlana_Al писав: Не убыток. И не прибыль. Должно быть равенство расходов и доходов.
Почему? Чем регулируется такое утверждение?
Пасивні доходи, та інші доходи - всі мають бути спрямовані на статутну діяльність без розподілу. Для збереження статусу неприбутковості. І оскільки неприбуткова організація - створена не з метою отримання прибутку, а для вирішення соціально-економічних проблем, то прибутків у неї не може бути - можуть бути лише доходи у вигляді різного роду цільового фінансування і витрати в межах цього фінансування. Тобто визнання доходів на рівні витрат. А перевищення доходів на витратами - це невикористане фінансування, а не прибуток. Окремої інструкції для неприбуткових організацій не визначено, оскільки всі живуть за законами П(С)БО, ПКУ...
Неприбуткова організація може отримувати не тільки цільове фінансування. Вона може отримувати будь який дохід. Статус неприбутковості визначається тим як неприбуткова організація витрачає кошти + нюанси 133 статті ПКУ (де нічого не йдеться про бух.прибуток/збиток).

Давайте подивимось по проводках. Як % банку опиняється у цільовому фінансуванні?
373 791
311 373

Або прямо (здається інструкцією дозволяється):
311 791

А далі? Як ви бачите? Я ніяк.

Або дохід від здачі в оренду? Я не знаю. Як і не зустрічала ні одного пункту закону, що неприбуткова організаціє не може мати бухгалтерських прибутка/збитка.

Svetlana_Al
Мудрец
Мудрец

Ірина NGO писав:
O'Rybka писав:
Ірина NGO писав: Почему? Чем регулируется такое утверждение?
Неприбуткова організація може отримувати не тільки цільове фінансування. Вона може отримувати будь який дохід. Статус неприбутковості визначається тим як неприбуткова організація витрачає кошти + нюанси 133 статті ПКУ (де нічого не йдеться про бух.прибуток/збиток).

Давайте подивимось по проводках. Як % банку опиняється у цільовому фінансуванні?
373 791
311 373

Або прямо (здається інструкцією дозволяється):
311 791

А далі? Як ви бачите? Я ніяк.

Або дохід від здачі в оренду? Я не знаю. Як і не зустрічала ні одного пункту закону, що неприбуткова організаціє не може мати бухгалтерських прибутка/збитка.
Вам отчетность надо сдать или поговорить не с кем? #smile3#

Ірина NGO
ЗнатокЗнаток

Повідомлення Ірина NGO »

Svetlana_Al писав:
Ірина NGO писав:
O'Rybka писав:

O'Rybka
Оракул
Оракул

Повідомлення O'Rybka »

У мене відсотки банка так попоадають:
Дт684 Кт733 100,00грн.
Дт 733 Кт 791 100,00 грн.
А оскільки на Дт 791 у мене витрати, то і використані такі доходи на витрати. Ніхто не каже про тотальне цільове фінансування. Але бухгалтерський прибуток/збиток - це різниця доходів нарахованих і витрат понесених. У неприбуткових доходи визнаються(!), а не нараховуються, на рівні витрат понесених. Ну така у них особливість, що функціонують вони лише в межах обсягів своїх витрат і шукають на ці витрати коштів. А комерція - це пошук прибутку.

Ірина NGO
ЗнатокЗнаток

Повідомлення Ірина NGO »

O'Rybka писав:У мене відсотки банка так попоадають:
Дт684 Кт733 100,00грн.
Дт 733 Кт 791 100,00 грн.
А оскільки на Дт 791 у мене витрати, то і використані такі доходи на витрати. Ніхто не каже про тотальне цільове фінансування. Але бухгалтерський прибуток/збиток - це різниця доходів нарахованих і витрат понесених. У неприбуткових доходи визнаються(!), а не нараховуються, на рівні витрат понесених. Ну така у них особливість.
А на 31 рахунок коли ви зараховуэте?

З цільовим фінансуванням зрозуміло. Ми нарахували витрати і відобразили їх 484 718.
А % банку?
Беремо ПСБО 15
20. Дохід, який виникає в результаті використання активів
підприємства іншими сторонами, визнається у вигляді процентів,
роялті та дивідендів, якщо:
імовірне надходження економічних вигод, пов'язаних з такою
операцією;
дохід може бути достовірно оцінений.
Такий дохід має визнаватися у такому порядку:
проценти визнаються у тому звітному періоді, до якого вони
належать,
виходячи з бази їх нарахування та строку користування
відповідними активами з урахуванням економічного змісту
відповідної угоди; { Абзац п'ятий пункту 20 із змінами, внесеними
згідно з Наказом Міністерства фінансів N 627 ( z1242-13 ) від
27.06.2013 }

O'Rybka
Оракул
Оракул

Повідомлення O'Rybka »

Коли мені банк такі %% на поточний рахунок поклав. Тоді Дт31 Кт684. Все вірно по П(С)БО 15. Зазвичай %% банка виплачують або періодично в останній день місяця, або по завершенню депозитного строку (ну різні ж відсотки банк нараховує). Тож звітний період по визнанню у мене, зазвичай, збігається з періодом їхнього зарахування на р/р.

Ірина NGO
ЗнатокЗнаток

Повідомлення Ірина NGO »

O'Rybka писав:Коли мені банк такі %% на поточний рахунок поклав. Тоді Дт31 Кт684. Все вірно по П(С)БО 15. Зазвичай %% банка виплачують або періодично в останній день місяця, або по завершенню депозитного строку (ну різні ж відсотки банк нараховує). Тож звітний період по визнанню у мене, зазвичай, збігається з періодом їхнього зарахування на р/р.
ОК.
Нехай це буде 100 грн.
Вони опиняються на К 791 рахунку.
Як сформувати витрати на ці 100 грн? За рахунок чого?

Відповісти

Повернутись до “Облік в неприбуткових організаціях”