Любі друзі! Мене стали мучати невиразні сумніви... Орендодавець-ФОП дає Орендарю-ФОПу два рахунки на оплату: за оренду та за комуналку.
І до цих пір я вказував в 4-ДФ сумово оренду і комуналку одним рядком з кодом 157.
А зараз, перечитавши вищенаведене, маю питання: Що робити, чи треба виправлятися (коригувати усі 4-ДФ, нараховувати та сплачувати до бюджету ПДФО та ВЗ за кілька років), чи залишити все так як є та сподіватися на милість Божу ???
А саме страшне, по "Фактору", що ДПІ буде вважати винним в цієй історії саме ФОПа-орендаря...
Що порадите, любі друзі ???
У мене слава Богу такого нема...
Тому це питання не вивчала ще...
Матиму якусь інфо - поділюсь
ЗІ якось вона та буде, головне щоб всі живі були (казав один розумний чоловік)
Любі друзі! Мене стали мучати невиразні сумніви... Орендодавець-ФОП дає Орендарю-ФОПу два рахунки на оплату: за оренду та за комуналку.
І до цих пір я вказував в 4-ДФ сумово оренду і комуналку одним рядком з кодом 157.
А зараз, перечитавши вищенаведене, маю питання: Що робити, чи треба виправлятися (коригувати усі 4-ДФ, нараховувати та сплачувати до бюджету ПДФО та ВЗ за кілька років), чи залишити все так як є та сподіватися на милість Божу ???
А саме страшне, по "Фактору", що ДПІ буде вважати винним в цієй історії саме ФОПа-орендаря...
1. Можна "оскаржити" роз'яснення в ЗІРі, щоб вони виправили його (та тупо повторити аргументи ДПС у ЗІРі щодо ЮО); але це — може зайняти тривалий час
2. Можна подивитися уважно про що саме роз'яснення у ЗІРі: в ньому йдеться про відшкодування "комуналки" при оренді ЖИТЛА.
Якщо, наприклад, по договору оренди саме ФОП надає в оренду приміщення, саме з ФОПом-власником приміщення (а не з фізособою) є договори на світло, воду, ВЕР, та ці постачальники послуг САМЕ ФОПу складають та надають рахунки (можна додати ще, що сплата ФОПом-орендодавцем ком. послуг здійснюється саме з рахунку ФОПа), то це, на мій погляд, як раз ПРЯМО пов'язано з підприєм. діяльн. ФОПа, а не фіз.особи
3. Можна запросити ІПК
4. Можна ігнорувати такі роз'яснення
5. Можна включити "за комуналку" в "оренду" (додаткову угоду): наприклад, оренда 10000грн, "комуналка" від 2 до 3 тис; зробити оренду 13000грн, прописати, що "комуналка" входить до оренди; якщо за місяць вийде по факту більше 13000, то має доплатити орендарь орендодавцю, якщо менше — орендодавець орендарю; вести десь цей облік окремо (наприклад, в Excel), по ітогам кварталу, чі року робить додаткову угоду на цю різницю (або повертати "поза" договором готівкою)
За ошибку в 4-ДФ (где-то читал неодноразово) не штрафуют.
А не проще ли переделать акты+договр и выкинуть из них понятие "комуналки". задним числом это будет еще проще сделать так как известна конечная сумма.
На счет ФОПа-арендодателя все зависит на какой он группе. Даже если на 3-тей, исправить декларацию (если он не включал в доход комуналку) и доплатить ЕН будет дешевле чем ПДФО+ВЗ. Или попытаться воспользоваться разъясниловкой, что Яков предоставил выше.
На счет ФОПа-арендодателя все зависит на какой он группе.
так, але з уточненням:
1 група — заборонено
2 група — можна здавати населенню та платникам ЄП (з обмеженням площі); заборонено одночасно здавати як фізособа
3 група — можна здавати всім (з обмеженням по площі); заборонено одночасно здавати як фізособа
Якщо здає в оренду ФОП що на 2 групі, що на 3 групі — ніякої різниці немає (якщо виконані обмеження для своєї групи)
Тобто, якщо мова про "комуналку" (типу утримувати ПДФО та ВЗ), то ці "роз'яснення" ДПІ і для ФОПів 2, і для ФОПів 3 групи
А ось орендодавець пропонує "експлуатаційні платежі" ... Що скажете на це ??? притягнути все, що завгодно, в т.ч. і комуналку... P.S. Із Інтернета: Що входить до складу експлуатаційних витрат?
Технічне обслуговування та ремонт будівлі;
Благоустрій прилеглої території;
Прибирання приміщень загального користування і прилеглої території;
Податки на майно і земельну ділянку;
Страхування об'єкта;
Охорона;
Клінінг;
Вивіз сміття та ін.
А ось орендодавець пропонує "експлуатаційні платежі" ... Що скажете на це ??? притягнути все, що завгодно, в т.ч. і комуналку... P.S. Із Інтернета: Що входить до складу експлуатаційних витрат?
Технічне обслуговування та ремонт будівлі;
Благоустрій прилеглої території;
Прибирання приміщень загального користування і прилеглої території;
Податки на майно і земельну ділянку;
Страхування об'єкта;
Охорона;
Клінінг;
Вивіз сміття та ін.
Однозначно — ні! Бо ФОП-орендодавець НЕ надає послуги з прибирання, тех. обслуговування, страхування, охорони, та ін.:
по-перше, для цього потрібні відповідні КВЕДи, по-друге, деякі із відів діяльності (КВЕДів) заборонено для ФОПів на ЄП
Подскажите пожалуйста , фоп 2 група платит аренду фопу 3 група , комунальні послуги фоп 2 група платит на ТОВ в назначении платежа указывая фамилию фоп 3 груп т.к. у ТОв и фоп 3 група договор аренди. Является ли это нарушением ?Т.е. фактически фоп 2 платить комуналку за Фоп 3
Подскажите пожалуйста , фоп 2 група платит аренду фопу 3 група , комунальні послуги фоп 2 група платит на ТОВ в назначении платежа указывая фамилию фоп 3 груп т.к. у ТОв и фоп 3 група договор аренди. Является ли это нарушением ?Т.е. фактически фоп 2 платить комуналку за Фоп 3
Це не порушення. ФОП 2гр веде лише облік доходів.... Імхо