*Облік матеріалів у будівництві*

Товари, ОЗ, НМА, капітальні інвестиції
Альона1
Светоч Мысли
Светоч Мысли
Повідомлень: 2849
З нами з: 11 серпня 2011, 14:29
Дякував (ла): 789 разів
Подякували: 1308 разів

Повідомлення Альона1 »

Бухгалтери , будівельники будь ласка відгукніться!!!! Хто як на практиці проводить операції та якими документами по будівнцтву об'єкта у випадках:

1. Замовник-Генпідрядник об'єкт будує генпідрядник ( є власні матеріали і матеріали замовника)
2. Замовник-Генпідрядник-Субпідрядник об'єкт будує субпідрядник ((замовник передає матеріали генпідряднику, а субпідрядник має будувати із матеріалів замовника переданих генпідряднику)
3. Замовник -Генпідрядник-підрядник у генпідрядника(замовник по документах його не бачить ) підрядник у генпідрядника має будувати власними матеріалами і матеріалами , які замовник передав генпідряднику по акту.


З нетерпінням буду чекати вашу думку. Хто якими документами користується , на підставі яких рекомендацій, Законів , листів, наказів проводить ці операції.

Татьяна бух
Высший разум
Высший разум
Повідомлень: 558
З нами з: 22 грудня 2011, 04:23
Дякував (ла): 28 разів
Подякували: 197 разів

Повідомлення Татьяна бух »

Алена, я работаю давно в строительной фирме, что конкретно Вас интересует?

Альона1
Светоч Мысли
Светоч Мысли
Повідомлень: 2849
З нами з: 11 серпня 2011, 14:29
Дякував (ла): 789 разів
Подякували: 1308 разів

Повідомлення Альона1 »

Татьяна бух писав:Алена, я работаю давно в строительной фирме, что конкретно Вас интересует?
Якщо чесно то мене цікавить все від початку до кінця. І хто на фірмі за яку частку операцій несе відповідальність і хто у вас займається оформленням документів і таке інше . Але зараз у мене буде три випадки , які я перерахувала вище . Мене цікавить як ви його оформляєте і якими документами , передача матеріалів підряднику які мені не належать , наслідки в податковому обліку.

Татьяна бух
Высший разум
Высший разум
Повідомлень: 558
З нами з: 22 грудня 2011, 04:23
Дякував (ла): 28 разів
Подякували: 197 разів

Повідомлення Татьяна бух »

Начну с начала. Мы работаем очень много с бюджетом(большие объемы), ну и конечно с юр. и ФЛ(частниками)
1. Замовник-Генпідрядник об'єкт будує генпідрядник ( є власні матеріали і матеріали замовника).
а)После заключения договора Подрядчик назначает приказом ответственного за объект.
б)Закупает материалы(если предусмотрен аванс, то потом предоставляет Заказчику документы на закупку)
в)Заказчик передает Подрядчику материалы по акту М-15, Подрядчик приходует их на забалансовый счет Д-т 021 или 022
г)Подписываем акт КБ-2В и Справку КБ-3
д)Затраты у Подрядчика на СМР Д-т 23 К-т 13,20,65,66...
е) Доход Д-т 361 К-т 703
ж) Себестоимость Д-т 903 К-т 23
з) Списываем материалы Заказчика по акту М-23

Татьяна бух
Высший разум
Высший разум
Повідомлень: 558
З нами з: 22 грудня 2011, 04:23
Дякував (ла): 28 разів
Подякували: 197 разів

Повідомлення Татьяна бух »

Заказчик получает разрешение на строительство и только потом Генподрядчик(подрядчик) приступает к работе. При передаче материалов НО не возникают, т.к. права собственности к Подрядчику не переходят. НДС по первому событию(оплата, акт). Прибыль по акту(и доходы, и расходы(калькуляция материалов).

Татьяна бух
Высший разум
Высший разум
Повідомлень: 558
З нами з: 22 грудня 2011, 04:23
Дякував (ла): 28 разів
Подякували: 197 разів

Повідомлення Татьяна бух »

У нас сметы делает сметчик(инженер), он же потом делает и акты. По правильному материалы нужно сначала оприходовать на склад, потом передать прорабу, потом он делает материальный отчет. Алена, я знаю бухгалтерию, а все остальное косвенно. Что Вас еще интересует?

Альона1
Светоч Мысли
Светоч Мысли
Повідомлень: 2849
З нами з: 11 серпня 2011, 14:29
Дякував (ла): 789 разів
Подякували: 1308 разів

Повідомлення Альона1 »

Так починаємо з першого випадку:

Замовник-генпідрядник( тільки чому генпідрядник , я би написала підрядник)??????
Згідно Стаття 837. Договір підряду Цивільного кодексу підписуємо договір підряду

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.
Для виконання окремих видів робіт, встановлених законом, підрядник (субпідрядник) зобов'язаний одержати спеціальний дозвіл.
До окремих видів договорів підряду, встановлених параграфами 2-4 цієї глави, ззложення цього параграфа застосовуються, якщо інше не встановлено положенням цього Кодексу про ці види договорів.

Договір підряду характеризується тільки йому властивими рисами: підрядник виконує роботу згідно із завданням замовника, по-друге, обов'язку підрядника виконати відповідну роботу та передати його замовнику кореспондується право і обов'язок замовника прийняти виконану належним чином роботу та сплатити відповідну ціну. За договором підряду обумовлені права та обов'язки сторін, пов'язані з виготовленням предмета, а не тільки з його передачею та оплатою. Моменти укладення і виконання договору підряду ніколи не збігаються, тоді як у договорі купівлі-продажу вони можуть збігатися. На момент укладання будь-якого підрядного договору об'єкт фактично не існує, він буде створений у процесі реалізації правовідносин. Інакше кажучи, у момент обговорення сторонами істотних умов правочину, вчинення дій (виконання робіт) є метою майбутнього договору, а їх реалізація призводить до створення результату (об'єкта). При цьому матеріалізований результат цілком відокремлений від самих дій, у силу чого характеризується як самостійний об'єкт цивільних правовідносин. За договором підряду сторонами є підрядник (виконавець роботи) і замовник (кому передається готовий результат).

Договір у нас готують юристи замовника , керівник разом з начальником виробничого відділу його перечитують вносять корективи (дуже рідко , переважно стосовно терміну проплати, бо це зробити практично неможливо). Потім виконроби виїжають на об'єкт згідно проекту дивляться на місці схему , якщо щось не так вносять зміни. Потім ця схема передається у виробничий відділ там два працівники складають ліміт матеріалів відповідно до схем( у нас використовується пооб'єктний матеріальний звіт , вони їх називають ліміткам. У цьому звіті записуються назви матеріалів кількість згідно проекту і зміни згідно факту +, - звичайно я вимагаю пояснення і дозвіл керівника відносно змін, якщо змінюються назви матеріалів , тобто проходить взамозаміна теж на зворотній стороні звіту вимагаю пояснення щодо причин зміни назви матеріалу. Виробничий відділ передає дані по кількості та назві матеріалів головному інженеру і він робить закупку . По прихідних накладних я це все оприбутковую на склад потім видаєм на об'єкти виконробам. Інженер з підготовки виробництва бере звіт по об'єкту і виписує лімітно забірні карти,(це накладні з матеріалами і комірник по цих накладних видає матеріали виконробу на обєкт, потім по цим накладним вписуються в звіт кількіст отриманих викоробом матеріалів. Потім виробничий відділ формує Типову форму М 29 на підставі якої в бухгалтерії списуються матеріали на собівартість обєкту. форма завіряється керівником або головним інженером , начальником виробничого відділу інженером виробничого відділу , який несе відповідальність за правильність витрати матеріалів на обєкт. і звичайно виконробом У формі М 29 інженер проставляє витрату згідно ліміту , а виконроб по факту, щоб у бухгалтерії бачили чи не має перевитрати , бо потім не можна ставити на витрати. Потім звіт по обєкту теж підписується всіма особами відповідальними і передаться в бухгалтерію для розцінки. Разом з тим в бухгалтерію передаються форма КБ-3 , його робить начальник ВВ на ІВК . Мене цікавить ціни на матеріали ваш сметчик як формує і де він їх бере???????
На основі довідки я формую податкові накладні і передаю замовнику. Відповідно у довідці назва обєкту, вартість без ПДВ, ПДВ і всього до оплати з ПДВ.

Альона1
Светоч Мысли
Светоч Мысли
Повідомлень: 2849
З нами з: 11 серпня 2011, 14:29
Дякував (ла): 789 разів
Подякували: 1308 разів

Повідомлення Альона1 »

Далі матеріали замовника інженер з підготовки виробництва по дорученню отримує у замовника матеріали. Інженер відділу КБ замовника дає накладну з переліком матеріалів , тоді її передають нашому інженеру він формує акти на передачу матеріалів замовника , де вказується назва, кількість , ціна сума без ПДВ отриманих матеріаліав. Ці акти завіряють керівники замовника і підрядника підписами і печаткою і по одному екземпляру замовнику і підряднику , далі що робимо??????????? МАємо оприбуткувати матеріали на свій склад на позабалансовий рахунок , тоді передати з підписом виконробу на обєкт згідно якогось ліміту звичайно, я читала , що має вестись звіт по цих обєктах по виданих матеріалах, тоді потрібно списати ці матеріали на обєкт по формі М 23 , цю форму потрібно предати замовнику , ми ж не можемо ці матеріали назад передавати по акту. Вартість і кількість матеріалів повинно вказатись у Формі КБ2В і КБ 3 , тай ще з ПДВ , а передавали без ПДВ, чи я щлсь не правильно зрозуміла. Потрібно вивести залишки по матеріалах і тільки залишки ми маємо передати замовнику. Мені директор доказує , що неякої форми М 23 у договорі не вказано і ми маємо передати по такому ж акту, що нам передали, такого не може бути ми вказуємо предачу у формах КБ, Я нічого вже не можу зрозуміти.??????? Далі з тих матеріалів замовника я маю їх передати ще субпідряднику і своєму підряднику, який не виступає субпідрядником , а де написано, що я маю право передавати по акту чужі матеріали, а як вони будуть формувати мені форми кб, що туди будуть вказувати , а потім я маю формувати форму КБ???????????????


Стаття 840. Виконання роботи з матеріалу замовника

Якщо робота виконується частково або в повному обсязі з матеріалу замовника, підрядник відповідає за неправильне використання цього матеріалу. Підрядник зобов'язаний надати замовникові звіт про використання матеріалу та повернути його залишок.
Якщо робота виконується з матеріалу замовника, у договорі підряду мають бути встановлені норми витрат матеріалу, строки повернення його залишку та основних відходів, а також відповідальність підрядника за невиконання або неналежне виконання своїх обов'язків.
Підрядник відповідає за невиконання або неналежне виконання роботи, спричинене недоліками матеріалу, наданого замовником, якщо не доведе, що ці недоліки не могли бути ним виявлені при належному прийманні матеріалу.

Татьяна бух
Высший разум
Высший разум
Повідомлень: 558
З нами з: 22 грудня 2011, 04:23
Дякував (ла): 28 разів
Подякували: 197 разів

Повідомлення Татьяна бух »

У сметчика в программе уже заложены цены на материалы и еще он берет прайсы крупных поставщиков. Потом цены проверяет ОКС(отдел кап.строительства), у них тоже такое есть.

Альона1
Светоч Мысли
Светоч Мысли
Повідомлень: 2849
З нами з: 11 серпня 2011, 14:29
Дякував (ла): 789 разів
Подякували: 1308 разів

Повідомлення Альона1 »

Татьяна бух писав:У сметчика в программе уже заложены цены на материалы и еще он берет прайсы крупных поставщиков. Потом цены проверяет ОКС(отдел кап.строительства), у них тоже такое есть.
Так у нас сметчики ціни вимагають в бухгалтерії, зараз вони мають формувати форму КБ і мають копії актів про передачу матеріалів замовника , вони не можуть зробити нічого , бо не знають який матеріал кому піде на який обєкет і яку ціну їм ставити у формі. Вона ж повинна збігтися з тою ціною , що нам передали, так чи ні???????? я ще сама тих актів не бачила і накладних по передачі виконробу.

Відповісти

Повернутись до “Облік товарів, активів”