У нас на предприятие такие машины взяли в аренду 2011 года выпуска - нет нормы расхода бензина, как определить????? книжек по характеристикам машины нет, что бы ссылаться, может сделать типа такого хронометража роботы автомобиля и расхода бензина, за это время, за сколько километров??? Но как его правильно оформить потом ))))))))))
Я так себе думаю издам указ по предприятию по расходу бензина на каждую машину, может у кого то есть такой приказ буду при много благодарна!!!!!
я сначала издала приказ о временных нормах .Рассчитывала по формуле из инструкции.Базовую норму наша ла в интернете на сайте производителя.
На официальную справку не расщедрились.
сотрудник писав:я сначала издала приказ о временных нормах .Рассчитывала по формуле из инструкции.Базовую норму наша ла в интернете на сайте производителя.
мой дир не расщедрился, я сказала, что не будет расходов в налоговом учете. так и живем. не хочу себе этот "геморрой" потом "разруливать"
сотрудник писав:я сначала издала приказ о временных нормах .Рассчитывала по формуле из инструкции.Базовую норму наша ла в интернете на сайте производителя.
мой дир не расщедрился, я сказала, что не будет расходов в налоговом учете. так и живем. не хочу себе этот "геморрой" потом "разруливать"
ну может и так.Хотя в Кодексе нет привязки к Нормам или каким-то справкам
Чи відносяться до витрат підприємства сума нарахованої амортизації на основні засоби, внесені засновником підприємства до статутного фонду на правах користування майном строком на 3 роки (вантажний автомобіль, причеп, дизель, генератор) за умови використання останнього у господарській діяльності такого підприємства? Чи відносяться до витрат, витрати на паливно-мастильні матеріали, запчастини та технічне обслуговування вищезазначеного майна?
Відповідно до підпункту 146.17.2 пункту 146.17 статті 146 Податкового кодексу України до придбання прирівнюються операції з отримання основних засобів та нематеріальних активів у разі внесення основних засобів та нематеріальних активів до статутного фонду (капіталу) платника податку. Первісною вартістю основних засобів, що включені до статутного капіталу підприємства, визнається їх вартість, погоджена засновниками (учасниками) підприємства, але не вище звичайної ціни (пункт 146.8 статті 146 Податкового кодексу України). З урахуванням викладеного, платник податку, який отримав основні засоби та нематеріальні активи у якості внеску до статутного капіталу, враховує таку операцію як придбання таких основних засобів та нематеріальних активів. Первісна вартість вказаних основних засобів та нематеріальних активів, що визнається як вартість, погоджена засновниками (учасниками) підприємства, але не вище звичайної ціни.
Відповідно до пункту 138.2 статті 138 Податкового кодексу України витрати, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов'язковість ведення і зберігання яких на прибуток. Включають витрати на утримання, експлуатацію та ремонт основних засобів, інших необоротних активів загальновиробничого призначення (абз. "г" пп.138.10.1 п.138.10 ст.138 ПКУ); - у складі адміністративних витрат, спрямованих на обслуговування та управління підприємством, які включають витрати на утримання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів загальногосподарського використання (абз. "в" пп.138.10.2 п.138.10 ст.138 ПКУ); - у складі витрат на збут, які включають витрати на утримання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, пов'язаних зі збутом товарів, виконанням робіт, наданням послуг (абз. "д" пп.138.10.3 п.138.10 ст.138 ПКУ).
Нормами Положення про технічне обслуговування i ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженого наказом Мінтрансу України від 30.03.98 №102 (далі – Положення №102), визначено порядок проведення технічного обслуговування та ремонту дорожніх транспортних засобів, що поширюється на юридичних і фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють експлуатацію, технічне обслуговування та ремонт дорожніх транспортних засобів (за винятком тролейбусів, мопедів і мотоциклів), незалежно від форми власності. Згідно з п. 1.3 частини першої Положення №102 технічне обслуговування – комплекс операцій чи операція з підтримки роботоздатності або справності виробу під час використання за призначенням, зберігання і транспортування. У додатках А, Б, В Положення №102 наведено примірні переліки операцій з технічного обслуговування автомобільного транспорту. Операції з обслуговування автомобільного транспорту, що не зазначені у додатках А, Б, В Положення №102, не належать до технічного обслуговування автомобіля і розглядаються як поточний ремонт.
Витрати на технічне обслуговування автомобіля відносяться згідно з пунктом 138.1 статті 138 Податкового кодексу України до інших витрат, що враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування, зокрема: - у складі загальновиробничих витрат, які автомобіль використовується у власній господарській діяльності платника податку, то витрати на технічне обслуговування враховуються при обчисленні податку.
У відповідності із абзацом "в" підпункту 138.10.2 пункту 138.10 статті 138 Податкового кодексу України витрати на утримання основних засобів, інших необоротних активів загальногосподарського використання (оперативна оренда (у тому числі оренда легкових автомобілів), придбання пально-мастильних матеріалів, стоянка, паркування легкових автомобілів, страхування майна, амортизація, ремонт, опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення, охорона) належать до адміністративних витрат, спрямованих на обслуговування та управління підприємством. Такі витрати у складі інших витрат визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені (пункті 138.5 статті 138 Податкового кодексу України).
Списання фактично витрачених пально-мастильних матеріалів для транспортних засобів ведеться на підставі подорожніх листів, форма якого визначена наказом Держкомстату України від 17.02.98 №74 "Про затвердження типової форми первинного обліку роботи службового легкового автомобіля та Інструкції про порядок її застосування". Списання палива здійснюється згідно з фактичною вартістю витраченого палива з урахуванням норм витрат, наведених у наказі Міністерства транспорту України від 10.02.98р. №43 "Про затвердження норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті" зі змінами та доповненнями.
04.07.11