Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.11.23
1645 3

Скільки держава витрачає на боротьбу з платниками податків

Євген Власов Податковий адвокат

Усім судовим адвокатам, зокрема, і податковим, доводиться обґрунтовувати вартість своїх послуг двічі: щоразу перед клієнтом, і вже в суді, коли заявляється вимога про стягнення з відповідача витрат на послуги адвоката, у нашому випадку - з податкової служби.

Податкова, звісно, всіляко заперечує проти цього та волає про захмарні гонорари адвокатів. 

Проте мені стало цікаво, скільки ж витрачається грошей платників податків на оскарження податкових повідомлень-рішень саме в розрізі фінансового утримання податкової служби.

Наприклад, матимемо такі вхідні дані: 

(1) проведено три однотипних камеральних перевірки (вересень 2022 року) - 1 податківець (камеральна перевірка найдешевша, бо найменше потребує працівників), 

(2) платник податків підготував заперечення на акт перевірки (жовтень 2022 року), 

(3) податкова в Черкаській області розглянула заперечення та прийняла три податкових повідомлення-рішення (жовтень 2022 року) - два податківці (начальник, виконавець), 

(4) платник податків пішов до суду (листопад 2022 року), 

(5) суд розглядав 7 місяців у два судових засідання (до травня 2023 року) (один податківець). Середня зарплата по Черкасах - 12 тис. грн.

Отож виходить, що із вересня 2022 року і до травня 2023 року було задіяно 4 працівники податкової служби (1 у вересні 22 , 2 у жовтні 22, 1 з листопада 22 до травня 23). 

Робимо підрахунок фонду заробітної плати цих працівників: 12 тис. + 24 тис. + 84 тис. = 120 тис. грн. 

І це суто фонд заробітної плати, без врахування оплати праці канцелярії, начальників, прибиральників… А загалом платнику податків за результатами цих трьох камеральних перевірок було нараховано АЖ 31 тис. грн. Наче для підприємства і незначна сума, проте однозначно несправедлива, тим більше що штраф спірний по суті.

 

При зверненні до суду платник податків сплатив ще майже 7,5 тис. грн. (по 2684 грн. за кожне податкове повідомлення-рішення). 

 

Таким чином, виходить що витрати держави = 112,5 тис. грн. (120-7,5). І якщо податкова виграє цю справу, то загалом збиток держави складатиме 81 500 грн., а якщо програє, то матиме - 120 + 7,5 + … гонорар адвоката.

 

Загалом, спір тривав майже рік (перша + апеляція), а предметом спору було “чи потрібно штрафувати за невчасну реєстрацію податкової накладної, якщо вона зареєстрована 15 липня 2022 року (до 15 липня - це включно чи ні)” - так званий сумнозвісний “синдром 15 липня”. І це попри те, що в грудні 2022 року законодавець однозначно написав, що до 15 липня - це включно. 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ніна
30.11.23 09:56

Видно,що адвокат не бухгалтер. Податковий інспектор працює і над іншими питаннями, тому його заробітну плату враховувати на одну справу це смішно.  А в цілому витрати на смішні справи з боку ДПС, судів, адвокатів  це справді скорботно.

Ответить
  • Євген
30.11.23 12:36

Я цілком розумію, і це очевидно, що інспектор працює не виключно над однією цією справою конкретно, і тут не потрібно бути бухгалтером, адвокатом чи взагалі мати будь-яку освіту. 
Як і не працює виключно над цією справою цілий рік бухгалтер на підприємстві чи конкретний адвокат. Якщо взяти окрему мою справу, то над нею працював я + бухгалтер від клієнта, а з боку податкової скільки людей було задіяно? і від того чи буде інспектор податкової працювати весь рік над однією справою чи над мільйоном інших, у нього базовий розмір заробітної плати не зміниться. Я про ефективність роботи податківців, і про те, що подаються безглузді по декілька разів апеляції та касації, в справах, де касація не подається по кодексу. 

Ответить
  • Алиса
30.11.23 13:11

ну так податківцям легко займатися фігнею, все одно ж не несуть відповідальності ні за що 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям