Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.01.24
10130 2

Законопроєкт 10378 від Безуглої, у кого заберуть відстрочку

Законопроєкт 10378 вніс глобальні зміни до закону про мобілізацію. На мій погляд, законопроєкт катастрофічний, він не набув ще чинності, його поки що тільки обговорюють, але є цілком реальні шанси, що всі зміни в ньому можуть набути чинності і досить швидко. Якщо звісно не з'явиться добрий дядько і не скасує його з метою набрати політичні бали, чого теж не виключаю. Але тепер відстрочка від мобілізації багатьох під загрозою, та й відповідальність за неявку до військкомату ще й якась планується, та й узагалі можливість спокійно жити військовозобов'язаному без військкомату тепер під великим питанням.

У цій статті я розберу питання про те, кому скасують відстрочку за законопроєктом 10378, а в кого вона залишається. Решту питань буду висвітлювати в наступних статтях.

 

               У кого заберуть відстрочку від призову, а у кого вона залишається

 

               Для того щоб відповісти на це питання подивимося плановані зміни до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Вони знаходяться на сторінці 16 нашого законопроєкту 10378.

               І згідно з цими змінами відстрочка залишається у таких категорій осіб:

- у заброньованих, з ними все гаразд і все без змін;

- у визнаних за висновком ЛКК тимчасово непридатних до військової служби. Але як ми знаємо на практиці, це майже нереально отримати такий висновок ВЛК;

- в інвалідів 1 і 2 групи. І це означає, що в інвалідів 3 групи хочуть забрати відстрочку від мобілізації. Наразі відстрочка від мобілізації є в інвалідів і 1, і 2, і 3 групи, незалежно від того, повністю вони придатні до військової служби чи частково. Але якщо зміни ухвалять, то відстрочка від армії залишиться тільки в інвалідів 1 і 2 групи, і все. І насправді це катастрофа. Як узагалі в нас уявляють людину, яка воює, без ока чи без пальців, я не розумію. Вона на полі бою навіть день або 2 не факт, що протримається. Тож велике питання, який план з мобілізації в нас хочуть таким чином виконати і для чого;

- у багатодітних, на утриманні яких 3 і більше дітей, відстрочка залишається;

- ті, хто самостійно виховує дитину до 18 років, теж збережуть своє право на відстрочку. І на цьому каналі у мене є відео, де я детально розповідаю, як отримати статус батька одинака, яке всім рекомендую;

- у тих, у кого дитина до 18 років інвалід або хвора на особливо тяжкий перелік захворювань теж зберігається відстрочка. Також вона зберігається у тих, у кого на утриманні дитина інвалід 1 або 2 групи, якій уже є 18 років. Але у випадку з повнолітньою дитиною залишається відкритим питання, як доводити те, що вона на утриманні;

- у усиновителів, опікунів і піклувальників дітей до 18 років відстрочка зберігається;

- зберігається відстрочка від мобілізації у тих, хто має дружину, дитину або батьків, які за довідкою МСЕК чи ЛКК потребують постійного догляду і за якими військовозобов'язаний оформив догляд. 

               При цьому в цьому абзаці в тій редакції, яка зараз діє без змін, відстрочка була ще й по догляду за батьками дружини, які потребують догляду. Дивно, але батьків дружини з цього списку викинули. Виходить, що якщо ухвалять ці зміни, то ті, у кого в тестя або тещі була довідка ЛКК і хто оформляв за ними догляд, втратять право на відстрочку;

- зберігається право на відстрочку у тих, у кого дружина, батьки або батьки або батьки дружини інваліди 1 або 2 групи, за умови, що інвалід вибрав військовозобов'язаного для здійснення догляду.

               І тут давайте розбиратися. У цьому абзаці щодо змін є як багато позитивного, так і негативного.

               З негативного, ми бачимо, що відстрочку від мобілізації тим, у кого дружина інвалід 3 групи, скасували. Все, тепер відстрочка через наявність дружини інваліда буде тільки у тих, у кого дружина інвалід 1 або 2 групи.

               З позитивного ми бачимо, що додали можливість інваліди обирати військовозобов'язаного для оформлення відстрочки. 

У чинній зараз редакції наявність або відсутність відстрочки за цією підставою залежить від наявності або відсутності в інваліда інших працездатних родичів, зобов'язаних здійснювати за ним догляд. І як ми зіткнулися на практиці, не так просто довести відсутність таких родичів, і якоїсь довідки про це не існує.

І в запланованих змінах законодавець вирішив прибрати цю прив'язку до доведення відсутності інших родичів. І додати право інваліду вирішувати, хто за ним здійснюватиме догляд.

Думаю, що для того, щоб тепер отримати відтермінування за наявності дружини, батька або батька дружини інвалідів 1 або 2 групи, достатньо буде їхньої нотаріальної заяви про те, що вони підтверджують, що такий-то родич здійснює за ними догляд, і що вони його обрали для здійснення догляду;

- зберігається відстрочка від мобілізації в опікунів недієздатних осіб. Але нагадую, що щоб визнати людину в судовому порядку недієздатною, просто її фізичних вад замало. Вона повинна мати психічні вади, не усвідомлювати свої дії і не керувати ними. І процедура визнання людини недієздатною через суд, а також оформлення опікунства займає 1-1,5 року мінімум. Тому цей варіант далеко не для кожного. Якщо у Вас немає стільки часу або родич все усвідомлює, психічно осудний, але просто погано пересувається або у нього поганий зір, то цей варіант не для Вас. А для Вас оформлення догляду за ним. Опікунство і догляд - різні речі;

- і найдивніші зміни у відстрочці від мобілізації торкнулися тих, хто доглядає за інвалідом 1, 2 групи або за тим, хто потребує постійного догляду.

               Нагадую, що наразі, поки що без змін, право на відстрочку від мобілізації по догляду за інвалідом 1 групи мають усі, в кого оформлено такий догляд. Навіть якщо це стороння людина і не родич інваліда.

               У подібній ситуації, коли стороння людина, не родич, або ж родич, але не першого ступеня спорідненості, приміром, брат, сестра, онук, оформила догляд за інвалідом 2 групи або за тим, хто має довідку ЛКК про те, що потребує догляду, відтермінування від призову є тільки за умови, що в такого інваліда немає інших осіб, спроможних здійснювати за ними догляд.

               Але це зараз.

               А от у змінах планується, що право на відтермінування по догляду за інвалідом 1 чи 2 групи або за тим, хто потребує постійного догляду, матимуть лише родичі 1 ступеня споріднення за умови, що інвалід їх сам обрав для здійснення догляду.

               Фактично, якщо зміни ухвалять у такому вигляді, виходить, що догляд за будь-яким інвалідом зможуть оформити тільки його чоловік або дружина, діти, батьки і все. Більше отримати відстрочку по догляду за ним ніякий більш далекий родич або просто не родич не зможе.

               І виходить, що бабуся, за якою доглядає онук, тому що її діти померли або інваліди, залишиться без догляду, а онука мобілізують. 

               І в рамках цих змін взагалі незрозуміло, навіщо тоді ці окремі абзаци щодо відтермінування, тому що вони повністю дублюють відтермінування в абзацах 10, 11 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" для догляду за дружиною чи батьками, які є інвалідами 1 чи 2 групи або тими, що потребують догляду.

               Сподіваюся, що ці зміни в такій редакції ухвалені не будуть, інакше купа інвалідів, у яких просто немає родичів першого ступеня споріднення, залишаться напризволяще, самі собі надані;

- залишається право на відстрочку від армії в одного з батьків, чоловіка або дружини, за умови, що в них є неповнолітня дитина до 18 років, а другий з подружжя мобілізований;

- також мають право на відстрочку від мобілізації вагітні жінки або ті, хто перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років або за особливими медичними показаннями до 6 років;

- звісно ж зберігається право на відстрочку у народних депутатів України, депутатів ВРУ, працівників поліції, СБУ, ЗСУ, Міноборони, Служби зовнішньої розвідки, органів військового управління, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, Управління державної охорони України. Ну загалом Ви зрозуміли, себе ніхто не образив.

               Тепер що стосується студентів, педагогічних і наукових співробітників. Тут теж усе цікаво.

               Відстрочка багатьох студентів і аспірантів під загрозою.

               Аспірантів взагалі викинули з переліку осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації. У тій редакції, що зараз обговорюється, у переліку осіб, які мають право на відстрочку, аспірантів просто немає. Там є тільки студенти і докторанти.

               Щодо студентів, то студенти денної або дуальної форми навчання матимуть право на відстрочку, тільки якщо вони здобувають вищий за попередній рівень освіти і за тим самим профілем.

               Тобто, якщо у Вас є рівень освіти бакалавр, і Ви знову вступили на бакалавра, то відстрочки у Вас не буде. А ось якщо у Вас є рівень освіти бакалавр і Ви вступили на магістра, то відстрочка зберігається. Але за умови, що освіта за тим самим профілем.

               Наприклад, якщо у Вас був профіль освіти за рівнем бакалавр з машинобудування, а на магістра Ви вступили на профіль право, то відстрочки у Вас не буде.

               І тут я бачу й іншу проблему, пов'язану з тим, що викинули аспірантів. Виходить, що ті, у кого вже є рівень освіти магістр або спеціаліст, який зараз до нього прирівнюється, втрачають свою можливість отримати відстрочку як студенти, бо вищий рівень для них - це аспірантура. І виходить що вона їм відстрочки від мобілізації не дасть. 

               Також зберігається право на відстрочку від мобілізації у докторантів денної або дуальної форми навчання.

               Але не впевнена, що ці зміни щодо студентів будуть прийняті в такій редакції.

Як ми пам'ятаємо, нещодавно вже намагалися скасувати відстрочку від мобілізації студентам. І законопроєкт про це не пройшов Європейську комісію, яка заперечила, що він має ознаки наявності дискримінації за віком і за ознакою наявності чи відсутності освіти.

               Дискримінації за віком у тих змінах, що плануються, немає. Тут згодна. Цю проблему усунули. Прив'язки до віку студента не вказано.

               Але дискримінація за ознакою наявності або відсутності освіти так і залишилася. І ось це якраз і стосується рівнів, які мають бути вищими за попередній, і за тим самим профілем. Ось якраз ці порушення ніхто не усунув.

               Загалом подивимося, як Європейська комісія вчинить цього разу, чи перегляне це порушення, чи візьме до уваги.

 

               Що стосується наукових, педагогічних або науково-педагогічних працівників, то в них зберігається право на відстрочку. Але зараз воно є, якщо вони працюють не менше, ніж на 0,75 ставки. А планується, що воно буде, тільки якщо вони будуть працевлаштовані не менше, ніж на повну ставку.

               

               Зберігається право на відстрочку і в тих, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, мати, батько, повнорідний чи неповнорідний брат або сестра) загинули або пропали безвісти під час АТО чи під час дії воєнного стану в Україні, за умови, що такі родичі були військовими та загинули внаслідок виконання військової служби. Тут багато абзаців щодо відстрочки за цією підставою. І вони без змін.

               І з'являється право на відстрочку від мобілізації у військових, які були звільнені в запас і повернулися з полону. Цілком справедлива зміна. Як то кажуть, хоч щось хороше.

 

               Мобілізація жінок за Безуглою, бути чи не бути

 

               У цьому законопроєкті 10378 і змінах, які обговорюються зараз, немає жодних положень про обов'язкову мобілізацію всіх жінок.

               Все так само військовозобов'язаними залишаються жінки медики, фармацевти і ті, у кого суміжні з ними спеціальності.

               При цьому, всі інші жінки поки що не військовозобов'язані. Чуток щодо цього було в мережі багато. Тож подивимося, що буде далі.

 

               

У цій статті я розповіла про те, кому скасують відстрочку за законопроєктом 10378, а у кого вона залишається. Решту питань буду висвітлювати в наступних відео.

Раджу всім ознайомитися.

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • рома
06.01.24 17:07

Добре виходить.Поліція вдома а інваліди 3гр в окопи.Битий не битого везе.Де здоровий глузд у нашої влади.Бабусі та дідусі по догляду теж чекайте внуків через 36 місяців щоб вам внук приніс безкоштовні таблетки з аптеки так як ви прикуті до ліжка тай навіть самі памперс замінити не взмозі.Я вже мовчю про силовиків на пенсії у 45 років які мають звання та навичкі у користуванні зброєю.Ні туберкулєзник  та психічно хворий солдат набагато корисніший на фронті.Чим думають коли вносять такі законо проекти у раду.

Ответить
  • олег
08.01.24 00:01

Аспіранти вже років 6 як студенти курсу PhD, поняття аспіранта як такого - минуле

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям