Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.01.24
14065 5

Неявка за повісткою до військкомату тепер коштуватиме дорого

Дуже багато військовозобов'язаних зараз отримали по 10 або 20 повісток, у військкомат за ними не з'являються і живуть собі спокійно. І тут у нас з'являється Різдвяне диво - законопроєкт 10378, який вніс глобальні зміни в законі про мобілізацію, і законопроєкт 10379, яким планують внести зміни до положень про відповідальність за неявку до військкомату. Також кажуть, тепер у військкомат зобов'язані будуть з'явитися всі, як за повісткою, так і без неї. 

На мій погляд, якраз ці плановані зміни набагато серйозніші, навіть ніж зміни в правилах відстрочки від мобілізації. 

Тут є 2 важливих питання, які слід розібрати:

- Чи справді всі зараз повинні з'являтися до військкомату навіть без повістки;

- Що буде за те, якщо не з'явитися до військкомату.

Тому для їхнього обговорення створено цю статтю. 

 

               З'явитися до ТЦК повинні всі

 

               Раніше до планованих змін обов'язок з'явитися у військкомат у військовозобов'язаного з'являвся тільки за реально врученою йому повісткою.

               Хоч і говорили різні посадові особи у ЗМІ про те, що до військкомату мають з'явитися всі, незалежно від того, отримували вони повістку чи ні, але за законом обов'язок з'являтися до ТЦК з'являвся тільки за реально врученою повісткою.

               Але в законопроєкті 10378 планується внести суттєві зміни до ст. 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". І вони стосуються як насамперед явки до військкомату.      

               Все також зберігається обов'язок явки до військкомату за повісткою. І тепер навіть поліція отримує право вручати такі повістки.

               Планується, що повістки можуть приходити в електронному вигляді через додаток "Дія". І як я чула, вже перші щасливчики їх отримали.

               І для тих, хто зараз скаже, як добре, що я видалив "Дію" з телефону, поспішаю Вас засмутити.

               Видалили Ви "Дію" чи ні, реєструвалися Ви там чи ні, не має значення. Усі дані про нас уже є в додатку "Дія". Кожного хочуть змусити зареєструватися в окремому особистому електронному кабінеті. І якщо його не буде - це теж відповідальність.

               І повістки надсилатимуться не дивлячись, встановлений у Вас додаток на телефоні чи ні. І її відправлення вважатиметься врученою повісткою, незалежно від того, відкрили Ви її в "Дії" чи ні.

               Знову ж таки, це моя думка, і подивимося, як буде на практиці.

 

               Ну і тепер що стосується гучної новини про те, що у військкомат зобов'язані будуть з'явитися всі.

               Так, це дійсно так.

               Навіть якщо Ви щасливчик і Вам жодного разу не вручили повістку, то згідно з планованими змінами, у Вас з'являється обов'язок з'явитися до військкомату або протягом 60 днів із дня введення мобілізації в Україні, або протягом 20 днів із дня її продовження.

               Вважаю, що тим, хто вже був у військкоматі з дня введення воєнного стану в Україні, знову туди з'являтися не обов'язково. Хоча звісно ж військкомати цього хотітимуть.

               А ось тим, хто ще там не був, виходить, доведеться з'являтися.

               Цього разу воєнний стан продовжено до 14.02.2024 року. І виходить, що з цієї дати цілком імовірно його знову продовжать. 

               Значить з цієї дати у всіх буде 20 днів, щоб з'явитися у військкомат навіть без врученої повістки.

               І в мене питання, а чи впораються наші військкомати з таким потоком людей. Припустимо, всі законослухняні і всі вирішили з'явитися. Загалом, уявляю ці шалені черги в ТЦК і СП по всій країні.

               Звичайно ж у законі передбачено, що оновити свої військово-облікові дані можна буде через ЦНАП або електронний кабінет призовника. І не обов'язково йти до військкомату особисто.

               Але тут друге питання - а чи будуть у ці терміни нормально працювати реєстри, ЦНАПи та електронний кабінет призовника. Особисто я вважаю, що як завжди не будуть. І в підсумку вихід тільки особиста явка.

Неявка за повісткою до військкомату, що за це буде

 

               І ось тепер найцікавіша частина, яка всіх Вас хвилює.

               Припустимо, всі Ви і далі продовжите ігнорувати вручені Вам повістки і не з'являтися за ними. І без врученої повістки в зазначені в законі строки теж нікуди не з'явитеся, що тоді буде.

               До цього перша, друга неявка за повісткою для уточнення даних - це був адміністративний штраф. Третя неявка - можлива кримінальна відповідальність, але реально за неявку за повісткою для уточнення даних я її не зустрічала.

               Також за неявку за повісткою для уточнення даних можна було потрапити в базу розшуку. Але це не означає кримінальну відповідальність. Це означало лише можливість примусового приводу до військкомату.

               І все, фактично, людина могла відносно спокійно продовжувати своє життя і не з'являтися за повісткою.

               А ось тепер, якщо всі зміни в законопроєктах 10378 і 10379 ухвалять у тому вигляді, що вони зараз на розгляді, все колосально зміниться.

               По-перше, у рази зростає сума адміністративного штрафу за неявку за повісткою для уточнення даних або без повістки самостійно в зазначені в законі строки.

               Сума штрафу за ст. 210 КУпАП за порушення призовниками, військовозобов'язаними та резервістами правил військового обліку після змін планується в розмірі від 8500 грн. до 17000 грн.

               При цьому, у воєнний час частіше притягують до відповідальності не за ст. 210 КУпАП, а за ст. 210-1 КУпАП за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, за якою передбачено штраф в особливий період під час воєнного стану у розмірі від 34000 грн. до 51000 грн. для звичайних громадян.

               І строки для притягнення до відповідальності за цими статтями хочуть продовжити до 3 років від дня вчинення або виявлення правопорушення. Зараз ці строки 1 рік.

               Виходить, що якщо Ви не з'явилися вчасно в ТЦК і СП самі в зазначені в законі строки або за повісткою, то чекайте 3 роки, оштрафують чи ні.

               І якщо Ви думаєте, що добре, заплачу штраф і все, то на жаль, не все так просто.

               Планується внести зміни до ст. 263 КУпАП, яка дасть можливість таких порушників затримувати від 3 годин для складання протоколу до 3 діб до з'ясування обставин.

               І якщо Ви думаєте, що гаразд, заплачу штраф, посиджу 3 доби і вийду, то і тут змушена Вас засмутити.

               За неявку за повісткою Вам мають право:

               - заборонити виїзд за кордон, навіть якщо у Вас є на це законні підстави;

               - заборонити проведення операцій з рухомим або нерухомим майном. Тобто свою квартиру або машину Ви нікому не подаруєте і не продасте без візиту в ТЦК;

- обмежити Вас у праві водіння і в праві на отримання водійських прав. Тобто керувати транспортним засобом Ви не зможете, тому що в будь-якому місці на дорозі Вас зупиняють, відбирають права і відправляють машину на штрафмайданчик;

- обмежити Ваше право на використання і розпорядження грошима та іншими цінностями. Простіше кажучи, накладуть арешт на всі Ваші банківські картки та розрахункові рахунки і не дадуть Вам можливості ними користуватися;

- відмовити Вам у праві на укладення кредитного договору та договору позики;

- призупинити Вам отримання пільг і послуг від держави. Ви вдумайтеся, це означає не платити Вам пільги, пенсії, не робити жодних виплат і не надавати жодних послуг. Хороший спосіб скоротити витрати по пенсіях для деяких пенсіонерів.

І гадаю, що після цього багатьом стає зрозуміло, що не з'являтися до ТЦК зможуть собі дозволити тільки ті, у кого немає жодного майна, хто не користується банківськими картками, ніде не працює, живе в глухому селі і не веде жодного соціально активного життя. І все, більше ніхто цього дозволити собі не зможе.

При цьому, людина стає безправною, держава їй нічого не винна. Натомість вона винна все і всюди. І все її майно, рахунки заблоковані. І виїхати вона теж нікуди не може.

Загалом, слів немає. 

 

У цій статті я розповіла про відповідальність за неявку до військкомату і про обов'язок туди з'явитися всім. Решту питань буду висвітлювати в наступних відео.

Раджу всім ознайомитися.

Посилання на першоджерело: https://youtu.be/S-5dWiWkIgw 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Santa
08.01.24 00:58

🎄

Ответить
  • Терешин
08.01.24 10:07

Будут все рабами.

Ответить
  • Марина
08.01.24 11:20

Терешин, НЕ ДОЖДУТСЯ!!!

Ответить
  • Вася
08.01.24 12:31

Ця теза така ж утопічна, як санкції до рашки:
"не з'являтися до ТЦК зможуть собі дозволити тільки ті, у кого немає жодного майна, хто не користується банківськими картками, ніде не працює, живе в глухому селі і не веде жодного соціально активного життя. І все, більше ніхто цього дозволити собі не зможе".
Можна завчасно подарувати майно матері, жінці, пенсіонеру родичу, відкрити на них же банківські картки, працюват в тіні, і жити далі в місті, кататися на таксі замісь свого авто, або найняти водія із пільгових категорій) В сучасному світі набагато більше способів обійти обмеження, чим було колись. Тому фараза автора "жити в забитому селі" висосана з пальця

Ответить
  • ntguilty
08.01.24 14:14

Ви знову починаєте, ці маніпуляції?
Що за назва? перечитайте "Теорію права" та вивчить напам'ять, законопроект - не закон...а то бла, бла, бла...❄

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям