Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.02.24
1234 1

Усім з'явитися в ТЦК. Електронні повістки. Законопроєкт 10449

            У законопроєкті 10449 найсерйознішими змінами вважаю саме відповідальність, яку хочуть запровадити щодо всіх громадян, які не з'являться до ТЦК і СП. Ці зміни вважаю навіть серйознішими, ніж зміни до правил відстрочки від мобілізації чи звільнення, бо саме їх, якщо запровадять, відчують усі.

І саме ці зміни, а також обов'язок явки до військкомату, обговоримо в цій статті.

 

Усі мають з'явитися до ТЦК і СП. Законопроєкт 10449

Обов'язок явки до ТЦК та ВР хочуть дійсно запровадити для всіх. І якщо ухвалять законопроєкт 10449, то до військкомату справді повинні будуть з'явитися і ті, кому вручили повістку, і ті, кому їх не вручили.

Для тих, кому повістку не вручили, строки явки встановлені в 60 календарних днів з дати оголошення мобілізації. Багато хто запитає, так мобілізація почалася вже давно і ці 60 днів уже минули. Відповідь на це запитання є. Ці 60 днів будуть відраховуватися з дати набрання законної сили законопроєктом 10449, якщо його буде ухвалено.

На мій погляд, не з'явитися в ТЦК матимуть право тільки ті, хто вже там був з дати оголошення мобілізації в Україні, або хто знятий чи виключений з військового обліку. Але зі знятими і виключеними не так усе просто. Якщо Ви за висновком ЛКК мали запис "не придатний у воєнний час, а придатний у мирний час", то Вас не виключено з воєнного обліку і обов'язок явки у Вас буде. Так само, на мій погляд, буде і з тими, хто був знятий з військового обліку за віком, а потім цей вік змінили, і кому ще немає 60 років. Їх теж можуть зобов'язати з'явитися.

Електронний кабінет військовозобов'язаного та електронні повістки

Також у законопроєкті 10449 планується запровадити, що кожен військовозобов'язаний буде зобов'язаний зареєструвати свій електронний кабінет і теж протягом 60 днів.

І, як пояснюється в законопроєкті, через нього можна буде уточнити свої дані онлайн, не з'являючись до військкомату.

І звісно ж через нього приходитимуть електронні повістки до ТЦК та СП. Які вважаються отриманими з дати їх надсилання Вам. Не важливо, відкрили Ви їх чи ні. Є у Вас смартфон чи ні.

Кажуть, що електронний кабінет можна буде зареєструвати 3 способами:

- безпосередньо шляхом явки до військкомату;

- через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи);

- онлайн самостійно.

Але проблема в тому, що онлайн або через ЦНАП ця функція зараз не працює. 

І ті, хто був нещодавно у військкоматах, знають, які черги там уже зараз збираються з охочих оформити бронь, отримає він-код, або оформити відстрочку. 

І ось тепер уявіть, що по всій Україні ця черга збільшиться в 10-20 разів приблизно. Загалом, навіть не уявляю, як військкомати збираються з цим справлятися, якщо законопроєкт ухвалять.

 

Обмеження прав і свобод за неявку в ТЦК і СП

І ось тепер ми підійшли до другої частини нашого відео, до того, що буде, якщо Ви і далі до військкомату не з'являтиметеся.

А буде те, що може привести економіку України до повного краху.

Усі знають, що ті чоловіки, які зараз залишилися в Україні, багато хто або має хорошу роботу, або свій бізнес. І якось усіма силами ведуть якусь діяльність навіть в умовах війни. У результаті створюють грошовий потік, платять податки. І ось ця можливість буде повністю перекрита, якщо ухвалять законопроєкт 10449. 

Усім чоловікам, які не з'являться ТЦК і СП:

- заборонять виїзд за кордон (навіть тим, у кого є на це законні підстави);

- тимчасово обмежать у праві водіння, тобто тимчасово позбавлять прав;

- і накладуть арешт на всі банківські картки, розрахункові рахунки і депозити.

І після цього спробуй попрацюй без права водіння і з заарештованими картками.

Заарештовувати автомобілі чи нерухомість або обмежувати в праві вчиняти правочини чоловіків поки що не планується.

Також як поки що немає норм про величезні штрафи за неявку в ТЦК і СП, які були за попереднім законопроєктом від Безуглої. Поки що штрафи залишаються колишніми. 

Але, як то кажуть, потрібно дивитися, що остаточно ухвалять або не ухвалять.

Як відбуватиметься процес обмеження прав ухильників

І ось тут теж цікаві зміни.

Приміром, не з'явилися Ви до ТЦК і СП, або не зареєстрували електронний кабінет військовозобов'язаного вчасно, як після цього Вас будуть обмежувати в правах.

А все дуже просто.

Після цього представник ТЦК і СП надішле Вам письмову вимогу з повідомленням про необхідність негайної явки до військкомату.

І відправити він її може Вам поштою, в електронному вигляді або вручити на руки.

Причому електронне повідомлення вважатиметься врученим з дати його відправлення Вам, незалежно від того, прочитали Ви його чи ні, відкрили чи ні, видалили Дію з телефону чи ні, і взагалі чи є у Вас смартфон. Нікого це цікавити не буде.

Ну а якщо Вам надішлють лист поштою, а Ви його не отримаєте і він повернеться як неотриманий, то повідомлення теж вважається врученим. І навіть якщо Ви вже давно за тією адресою не проживаєте - вважається отриманим, тому що це Ви зобов'язані були повідомити у військкомат свою нову адресу. Ну а розпишіться в поштовому повідомленні - теж усе отримано.

І далі, якщо Ви не з'явилися за цим запрошенням військкомату, то співробітник військкомату має звернутися до суду, щоб накласти на Вас тимчасові обмеження.

І тут багато хто скаже, нехай звертається, я буду тягнути час, переносити суди, оскаржувати рішення. Але й тут не все так просто.

Термін розгляду такої заяви у військкоматі - 15 днів. Строк на оскарження рішення суду в апеляцію - 15 днів. І навіть якщо Ви оскаржуєте рішення, це не призупиняє його виконання і рішення виконується негайно.

Зняти ці обмеження можна буде тільки шляхом явки до військкомату. І то, після такої явки співробітник ТЦК і СП повинен ще буде повідомити виконавця про те, що Ви з'явилися і обмеження потрібно зняти. І на практиці впевнена, що ще й це їх потрібно буде змушувати робити через суд. Та й пробитися до них з такими чергами буде не просто.

 

У цій статті я розповіла, про відповідальність, яку хочуть запровадити щодо всіх громадян, які не з'являться до ТЦК і СП, і про обов'язок і терміни явки для кожного, якщо ухвалять законопроєкт 10449. Решту питань буду висвітлювати в наступних статтях.

Раджу всім ознайомитися.

Посилання на першоджерело: https://youtu.be/FNtn3dSWcnw?feature=shared

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Лариса
18.02.24 08:51

А для себе вони покарання придумали?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям