Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.02.24
2384 1

Виїзд за кордон без військкомату, чи можливий він. Законопроєкт 10449

            Після гучного законопроєкту 10449, яким хочуть внести суттєві зміни в правила відстрочки від мобілізації та відповідальність за неявку до військкомату, знову збільшилася кількість людей, які бажають виїхати з України. Але чи так це просто і чи можливо зараз виїхати з України без явки в ТЦК і СП і без оформлення відстрочки? Обговоримо в цій статті. 

 

            Чи можливий зараз виїзд з України без відстрочки від мобілізації та без військового квитка

            Наразі, поки ще не ухвалили законопроєкт 10449, за законом документи з військкомату для виїзду з України не потрібні. На даний момент ні в Законі України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", ні в постанові КМУ № 57 від 27.01.1995р. "Про затвердження правил перетинання державного кордону громадянами України" документів з військкомату в переліку документів для виїзду немає.

            Але як ми знаємо, з 29 грудня минулого року майже всі пункти пропуску перестали випускати людей за кордон без документів з військкомату та оформленої відстрочки від мобілізації.

            Хоча, звичайно ж, зараз ця заборона виїзду незаконна.

            І все-таки якщо пробувати різні пункти пропуску, не зупинятися в разі відмови, а пробувати виїжджати через інший пункт пропуску, то виїхати за кордон без документів з військкомату можна. Шансів на це не дуже багато. Але можна пробувати.

            Але це зараз. А от якщо ухвалять законопроєкт 10449, то все може круто змінитися.

 

            Зміни до правил виїзду з України для чоловіків, законопроєкт 10449

            Якщо ухвалять законопроєкт 10449, то цілком узаконені будуть вимоги документів з військкомату для виїзду з України. І вже абсолютно всі пункти пропуску припинять випускати громадян за кордон без цих документів.

            Законопроєктом 10449 планується внести зміни до ст. 3 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", до якої додати, що у разі запровадження воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або виключені з нього у встановленому порядку, будуть зобов'язані додатково пред'явити військово-обліковий документ з відміткою про взяття на військовий облік або про виключення з військового обліку. Ця норма не поширюється на працівників системи органів дипломатичної служби, членів їхніх сімей.

            Тобто, якщо ухвалять цю зміну, то всі чоловіки, яким від 18 до 60 років, будуть зобов'язані під час виїзду з України, окрім інших документів, пред'явити військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного з відміткою про взяття на військовий облік або про зняття з нього.

            І все, варіантів більше не буде.

            При цьому звертаю Вашу увагу, що тут не робиться акцент на відстрочку від мобілізації, а тут потрібен саме військово-обліковий документ. 

Тобто якщо Ви стоїте на обліку у військкоматі, то виходить, що не важливо, буде у Вас оформлена відстрочка чи ні. Але за нинішніх часів це мало кого потішить, оскільки багато хто розуміє, що якщо з'явитися до військкомату без підстав для відстрочки, то Вас мобілізують.

З питанням про зняття з обліку теж багато своїх нюансів.

Наприклад, якщо Ви колись давно, коли призовний вік був меншим, були зняті з обліку за віком, то, найімовірніше, цей військово-обліковий документ Вам не допоможе. Оскільки Вас знову до 60 років можуть поставити на облік. Але це спірний момент.

Також деяким вдавалося знятися з обліку як непридатним у мирний час, але придатним у воєнний час. І це теж той момент, за яким є велика ймовірність, що не пропустять.

У цій статті я розповіла, чи можливо зараз виїхати з України без явки в ТЦК і СП і без оформлення відстрочки і як на це може вплинути законопроєкт 10449. Решту питань буду висвітлювати в наступних статтях.

Посилання на першоджерело: https://youtu.be/V4WDPlezxcw

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Марина
19.02.24 14:33

Ні про що...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям